新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14605|回復: 29

[合併擴音機] 想買膽機,但唔識揀..

咁多位師兄, 小弟心思思想換膽機(合併機), Budget 大概$20k..我有上網揀過..但真係睇到唔同膽都睇到頭都暈...
小弟而家用緊:
Speaker : Proac tablette 10
Amplifer : Naim 5si + Naim 喇叭線
Source : Cambridge Audio 851N

我想人聲甜同暖D, 想問換膽機係咪岩嘅動作? 我聽過soundmaster一部,好似係mk2, 但覺得個人聲好似唔夠暖...

唔該晒
依家嘅膽機聲音有啲好石機化,你一定要親身聽先知合唔合你口味,你可以去聽下 Unison Research.
回復

YS AUDIO 或rogue audio
回復

回復

bigpun1975 發表於 2020-8-26 22:33
YS AUDIO 或rogue audio

X2. But not SET. EL34PP is good for most loudspeaker.
回復

dekiller 發表於 2020-8-27 10:27
X2. But not SET. EL34PP is good for most loudspeaker.

YS AUDIO 有EL 34 呀,仲有2A3

評分

查看全部評分

回復

Audion Sterling系列, 有 EL 34, KT88, KT150.  音色厚暖.  可以預約試聽.
回復

bigpun1975 發表於 2020-8-27 11:25
YS AUDIO 有EL 34 呀,仲有2A3

2A3, 300B等SET根本不適合通常的喇叭.
回復

Avantgarde-HK 發表於 2020-8-27 11:51
Audion Sterling系列, 有 EL 34, KT88, KT150.  音色厚暖.  可以預約試聽.

Audion Sterling系列

回復

你對喇叭仔

要攪到佢好聲, 都要有番D力水喎.

膽機搵部用EL34 或KT88啦.

如果BUDGET許可, 搵部單端845 / 211

夠晒你聽啦.
回復

回復

多謝咁多位師兄推介, 過左疫情去試聽下...但我想問因為SPEAKER 唔同..試聽係咪都係靠估
回復

最近玩平價國產 300B 合併機,給我很大的啟發。

膽機好得意,越簡單的線路就常常最好聲。大部膽後級我玩過好多年,無錯是好夠力,但99.9%時間你係不需要咁大力,不少人玩 2A3機,得3幾瓦一樣爆到飛起。我建議你平平哋買部 300B 合併機,有排玩,慢慢換膽升級,其樂無窮又衛生。

評分

查看全部評分

回復

唔同嘅膽 都有唔同嘅聲, 唔同嘅膽機 都更加有唔同嘅聲! 我諗你真係要親身去聽聽, 因為膽機都唔一定係厚暖, 可以好高分析力 同埋速度好快! 亦都可以好嘆世界! 如果係膽 畀我會揀kt88, 因為我覺得比較全面, 但係新出又有kt150, 可能仲正啲都唔頂, 親身去聽下啦, 用耳仔決定 真係最準, 唔好貪貴, 最近有師兄推介 大陸嗰隻300b, 三千零蚊, 我就覺得值得一玩, 你都可以睇下嗰隻牌子

評分

查看全部評分

回復

Octave用古董Mullard你會愛上
回復

我會如板主一樣推介211/845單端

自己玩過amp如下;
1) Naim Supernait
2) Spark MT12 EL84PP
3) YS Audio 300BSE
4) Mcintosh MC240 6L6GC PP
5) DIY 211SE

211最全面完勝
回復

其實問得呢個問題,即係對膽機認識唔多,不如試吓有師兄推介平平地300b, 一來價錢平,輸晒都係三幾千,二來自己試吓玩膽係咪接受到,三來你鐘意聽人聲,正正係300b強項
回復

Where920 發表於 2020-8-27 23:26
Octave用古董Mullard你會愛上

請問 Ching所指的 Mullard 膽是哪一型號?
回復

racewong 發表於 2020-8-27 12:49
你對喇叭仔

要攪到佢好聲, 都要有番D力水喎.

http://www.ys-audio.com/vivalai2.htm
回復

60’s 嘅膽
回復