新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13045|回復: 46

[喇叭] 最後兩強:YG Carmel 2 vs Vivid Giya G4S2 (有答案了)

答案在#21
—————
接上回同大家傾過 Devialet 440 想換十零萬小座地後,見疫情稍稍緩和終於的起心肝去試喇叭,計及品牌、入屋指數、聲音後,列出最後兩強,希望大家再俾俾意見:

YG Carmel 2 - Dynamics Range 非常廣闊,輕重之間變化非常流暢,佢係有將所有嘢變成好聽嘅能力,聽 Anne-Sophie Mutter 非常順滑纏綿,場面亦超出佢身形,人聲樂器相較 G4S2 件頭比較大件頭同埋身啲啲

Vivid Giya G4S2 - 密度好高,能量好大,聽 Pink Floyd 嘅 Money 支結他上足電,連連不絕,套鼓非常有層次,佢低頻做到一種好自然嘅包圍感,估佢唔到嘅係比我想像中多咗份冷靜,淡淡定,可能就係大家形容 Vivid 嘅透明感,聽 classical 應該手到拿來,但論音樂感 YG 會容易令人投入一點

由於用 Devialet 所以盡量想用返有 SAM 嘅喇叭,未有 SAM 嘅仲有啲選擇:
Wilson Sabrina X - 未出,純粹靠估,落重料似乎有保證,Sabrina 一直俾我感覺係「十皮嘢無投訴」,樣樣平均,不過隱身能力不及上面兩對,唔知 X 箱體轉用全 X materials 會唔會改善呢?X 問咗代理預 11 萬尾
Kaiser Furioso Mini - 未有機會聽,唔知佢係咩路線?小弟聽得雜,唔知佢係音色型定通吃型?

評分

查看全部評分

回復

回復

Vivid SAM 完之後超勁
回復

你講果三對我都超鐘意.

CARMEL2
G4S2
Kaiser Furioso Mini

真係各有優點, 這三對都是同級數, 的確好難選擇.
回復

師兄,如果你超喜歡VIVID造型(Carmel造型真係悶咗少少),唔好諗,就上G4S2啦。但你問得哩個問題,睇怕外型唔係你的首要考慮點。

聽報導似乎YG有好多高科技,例如佢超超硬淨的喇叭單元(有錯請指正)。這一點我覺得好安心。相對VIVID的喇叭單元就係超脆弱,完全唔可以掂架。如果家裡有小朋友或寵物,YG會好一點。

回復

ConstantK 發表於 2020-8-30 14:49
師兄,如果你超喜歡VIVID造型(Carmel造型真係悶咗少少),唔好諗,就上G4S2啦。但你問得哩個問題,睇怕外型 ...

YG既單元真係超硬淨...

回復

bigpun1975 發表於 2020-8-30 13:20
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=94658&extra=page%3D1

就係睇完先毒親
回復

racewong 發表於 2020-8-30 13:52
你講果三對我都超鐘意.

CARMEL2

真係魚與熊掌好難揀

槍版Kaiser未有機會聽,請問佢走乜路線?聽得雜合適嘛?
另外洗唔洗預多抖氣位?離牆50-60cm夠嗎?聽歌嗰邊廳大約12呎W x 10呎D
回復

ConstantK 發表於 2020-8-30 14:49
師兄,如果你超喜歡VIVID造型(Carmel造型真係悶咗少少),唔好諗,就上G4S2啦。但你問得哩個問題,睇怕外型 ...

Constant兄呢兩對之間都係聲音行先,Giya靚唔靚好主觀,我老婆就麻麻,哈
單元安全問題暫時唔洗擔心住
YG我自己都好喜歡佢高科技,因為SAM原故我走去睇不同喇叭SAM前SAM後條curve,發現YG係痴線,SAM前幾乎同理想值重叠
不過當然聽聲為準,結果都無失望
回復

niqueen 發表於 2020-8-30 19:33
Constant兄呢兩對之間都係聲音行先,Giya靚唔靚好主觀,我老婆就麻麻,哈
單元安全問題暫時唔洗擔心住
YG ...

sam唔sam條curves幾乎都重疊咁濟,即係對喇叭設計好優異,我投俾YG。
回復

ConstantK 發表於 2020-8-30 20:00
sam唔sam條curves幾乎都重疊咁濟,即係對喇叭設計好優異,我投俾YG。

YG呢方面真係好強
Sonja 2.2更加係2019年當時900+款巳SAM喇叭中輸出最接近輸入訊號

Vivid Giya G4 SAM前

YG Carmel 2 SAM前

YG Sonja 2.2 SAM前
回復

Vivid 巳推出有external cross-over,應該更想一層。兩對喇叭就叫做同級數,但演繹方式完全不同,投自己所好吧。
回復

都系好喇叭
回復

最近聽了Vivid G2 series 2, 非常好聲。用 CH C1、D1、X1、L1 和 Soulution 711。當日錄了一段音樂 post 在 youtube。

https://youtu.be/EBpYl46T5As
回復

niqueen 發表於 2020-8-30 19:17
真係魚與熊掌好難揀

槍版Kaiser未有機會聽,請問佢走乜路線?聽得雜合適嘛?

其實依三對喇叭都係雜食型, 播咩類型既曲目都好高質. 另一點要注意係, 由於依三對喇叭都可以播放大型交響樂, 所以如果你聽得比較雜既話, 依三對喇叭對於空間都有一定要求呢.
回復

niqueen 發表於 2020-8-30 20:48
YG呢方面真係好強
Sonja 2.2更加係2019年當時900+款巳SAM喇叭中輸出最接近輸入訊號

SONJA2.2當然正啦.

但三百尺廳都未必攪得佢掂.

BTW, 睇你幅圖, 我真係越黎越愛上YG
回復

Sa683s 發表於 2020-8-30 21:40
Vivid 巳推出有external cross-over,應該更想一層。兩對喇叭就叫做同級數,但演繹方式完全不同,投自己所 ...

如果Vivid現時有external crossover,咁應該可以玩Devialet嘅AXD。好玩。
回復

歡迎預約試聽 Furioso mini.  聽過就知㸃解 Kaiser 咁受歡迎!  大家交流交流!
回復

自Vivid Giya G1 spirit是外置分音器,其後此設置方式好似只下放到G2 s2 ex及G3 s2 ex的版本上,G4 s2此型號好似未有ex版本,我上星期上亞洲問過,ex版本暫時只有訂貨才有,價錢唔算貴上好多,值得諗諗,不過要多留些空間放置兩件外置分音器。
回復