新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14954|回復: 58

[喇叭] 人生中的第一對座地喇叭!(8 Oct Pic updated)

我相信應該唔多人會用6位數去買對2006年出廠嘅喇叭,重要係日本仔,重要係呢個牌子  但係還顧四週我又諗唔到呢個價位有邊對會合我心水!情意結也好,冇聽過就落鎚

評分

查看全部評分

有型喎, 買SONY喇叭
回復

racewong 發表於 2020-9-8 12:49
有型喎, 買SONY喇叭

回復

SONY喇叭
回復

開心就買..
回復

有品味
回復

快D開箱啦
回復

開心就好
回復

呢對嘢喺日本好高評價,我未買對Rockport之前都有考慮過,上過去Sony store問過,但因為冇demo又冇得試先放棄,期待你嘅報告。
回復

回復

回復

zelo 發表於 2020-9-8 15:41
呢對嘢喺日本好高評價,我未買對Rockport之前都有考慮過,上過去Sony store問過,但因為冇demo又冇得試先放 ...

呢對雖然我冇聽過!但我的日本朋友多年曾親身聽過,評價是聲音的真實與平衡度已去到極級水準, 雖然我們常聽人說喇叭這對那對聲音是怎樣有音樂感及自然, 但原來一比較之下, 其它的總是有種在播音響 /在模枋音樂的感覺, 儘管音樂出來是那樣美妙, 總是欠缺了一種投入的感覺!聽完這朋友的評價, 再加上我對Sony平價糸列 SS-NA聲音的了解, 我就很有信心盲買而不先聽這旗艦了!而且朋友在日本也非等閒之輩, 在音樂界方面也頗有地位!再者雖然 Sony 一向都生產價廉的大路貨, 但當它們決定要出某些旗艦級別產品時, 都是先聲奪人, 令人震驚!

評分

查看全部評分

回復

未得!新地方立立亂!仲有訂了的還未番齊貨, 還等某D器材到步, 希望下星期可以開聲吧!而家全部pack好咗休息緊
回復

AS881 發表於 2020-9-8 16:34
呢對雖然我冇聽過!但我的日本朋友多年曾親身聽過,評價是聲音的真實與平衡度已去到極級水準, 雖然我們常 ...

Sony d旗艦產品從來唔弱,淨係佢以前條Qualia line,嗰啲產品到今時今日仲有價有市。
回復

zelo 發表於 2020-9-8 16:54
Sony d旗艦產品從來唔弱,淨係佢以前條Qualia line,嗰啲產品到今時今日仲有價有市。 ...

不過並吾多人識欣賞!用得呢D價錢, 個個都會去買 B&W 802 或 Wilson Sabrina X 等等....

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2020-9-8 18:05
不過並吾多人識欣賞!用得呢D價錢, 個個都會去買 B&W 802 或 Wilson Sabrina X 等等....   ...

迎合二手市場或純粹的 hiend精神係兩個唔同取向,最緊要出來效果 hi end
回復

AS881 發表於 2020-9-8 18:05
不過並吾多人識欣賞!用得呢D價錢, 個個都會去買 B&W 802 或 Wilson Sabrina X 等等....   ...

依個冇辦法,日本牌子個個只認E嫂、金仔為highend 牌子,舉個例子一個開始玩HiFi嘅新手,問人日本有咩牌子好,估計10個有9個9都唔會提到Sony...
回復

zelo 發表於 2020-9-8 18:44
依個冇辦法,日本牌子個個只認E嫂、金仔為highend 牌子,舉個例子一個開始玩HiFi嘅新手,問人日本有咩牌 ...

你啱
回復

htc777 發表於 2020-9-8 18:13
迎合二手市場或純粹的 hiend精神係兩個唔同取向,最緊要出來效果 hi end

我買嘢始終係忠於自己想要的!算迎合 hiend精神吧
呢D放番出去1/3價都可能冇

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2020-9-8 19:24
我買嘢始終係忠於自己想要的!算迎合 hiend精神吧
呢D放番出去1/3價都可能冇  ...

Highend
回復