新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16464|回復: 58

[後級] Pure CLASS A 後級 (最大 Watt)

請問各位師兄:

現在 pure Class A 的好聲後級, 最大輸出功率 at 8 ohms 時, 是多少watt呢?  火牛最高VA的, 又是多少呢?  大水塘(cap)最多的, 又是多少支呢?  最多功率管的, 又是多少呢?

價錢又是多少呢?

請推介。(希望能找到全程有 pure CLASS A 300W以上, 超級好力水大current而靚聲的後級)

謝謝

以我所知,純A類後級輸出最大的是Tandberg 生產的,300W (8ohm)
體積巨大如一部小型發電機............
單聲道設計,20多年前一對的價錢已經要超過60萬元。
回復

呢隻收唔收貨呀?

1.5KW @8ohm + 600K microfarads.

https://www.google.com.hk/url?sa ... QZm6B-koCoVco4IV8Kh

https://www.google.com.hk/url?sa ... QZm6B-koCoVco4IV8Kh
回復

haha12 發表於 2020-9-19 07:07
呢隻收唔收貨呀?

1.5KW @8ohm + 60K microfarads.

Class"A"(甲類放大喎)????
回復

黑膠迷 發表於 2020-9-19 10:52
Class"A"(甲類放大喎)????

肥 DAN 從來都鍾意搞 Class A, 祗不過將畢生功力大大改良傳統A類 綫路設計 , 而且傳統A類聲音表現亦有局限。

再睇真啲規格  1.5KW 輸出用到 5.5KW 供電而 peak power consmption 去到 10KW,  600K microfarad 電容器係好多高階機種嘅五至十倍, 重量 250 Kg (淨係個機殼散熱都唔講得笑)亦大致符合A類格局.

評分

查看全部評分

回復

Denon 都做出250W @8ohm 的POA-S1....要300 W 應該可能。。。。
回復

呢台Relentless  價位堅尼地., 係肥Dan 條傻佬只會整到咁 overkill 嘅嘢.

要好聲其實佢部開山作 KSA100 相當吸引.

回復

haha12 發表於 2020-9-19 14:07
呢台Relentless  價位堅尼地., 係肥Dan 條傻佬只會整到咁 overkill 嘅嘢.

要好聲其實佢部開山作 KSA100 相 ...

舊KRELL我鐘意FPB
回復

haha12 發表於 2020-9-19 07:07
呢隻收唔收貨呀?

1.5KW @8ohm + 600K microfarads.

呢部真係唔講得笑 就算搵到呢對舊MRA mono已經唔洗再買 Amp!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2020-9-19 14:55
呢部真係唔講得笑 就算搵到呢對舊MRA mono已經唔洗再買 Amp!

Krell MRA , 20年前, 在香港二手店見過它的真身.  到了現在, 仍然記得它的外型, 仍然喜歡, 仍然想擁有它 (不是因為它的聲音, 因為我始終未聽過它的聲音)
回復

HiFi.Lau 發表於 2020-9-19 18:59
Krell MRA , 20年前, 在香港二手店見過它的真身.  到了現在, 仍然記得它的外型, 仍然喜歡, 仍然想擁有它  ...

Hope to know your targeted speaker.
回復

KSA100 以當年標準計 純A類對低抗阻 喇叭超強推動力與純淨聲音確能帶來驚喜.

後代 FPB 系列同期對手百花齊放未有明顯相對優勢.

而 MRA 巨無霸未聽過吾敢評論.

現代Momentum 系列從容大器亦相當出衆也.
回復

早前CK keung 師兄 介紹過 MSB M500 Mono Amplifier

回復

Pass Labs Xs 300 monoblock, 唔知係唔係好聲大力呢? 好似冇乜人用它的和討論它...
回復

HiFi.Lau 發表於 2020-9-19 23:04
Pass Labs Xs 300 monoblock, 唔知係唔係好聲大力呢? 好似冇乜人用它的和討論它...

XS300 仍 Nelson Pass 玩佐多年 class A 精心出品梗係正嘢啦, 呢度有位高高手 Thomas 師兄用佢推 Magico M 系。

亦建議師兄試埋同班 Momentum M400.

雖然兩套都係 Class A 代表作, 都要睇吓夾乜喇叭, 配搭得宜如虎添翼也.

回復

haha12 發表於 2020-9-20 10:49
XS300 仍 Nelson Pass 玩佐多年 class A 精心出品梗係正嘢啦, 呢度有位高高手 Thomas 師兄用佢推 Magico ...

Momentum 已经不是 class A 了,個人覺得笫一代 Momentum stereo 後级好一般,超低方面欠奉,這方面比 Jeff Rowland 825 及 Tidal Impulse 後级遜色很多。情意结下入部 Momentum 後有点失望
回復

黑膠迷 發表於 2020-9-19 03:31
以我所知,純A類後級輸出最大的是Tandberg 生產的,300W (8ohm)
體積巨大如一部小型發電機............
單 ...

Hearsay that EU forbid use of Class A Amp due to Environment Production. There should be no more Class A Amp from Europe.
回復

tst123 發表於 2020-9-20 11:03
Momentum 已经不是 class A 了,個人覺得笫一代 Momentum stereo 後级好一般,超低方面欠奉,這方面比 Je ...

謝謝 TST 兄更正,  Momentum 回歸 AB 了.

樓主想玩 A 類又少了一個選擇.

回復

petermok387 發表於 2020-9-20 11:32
Hearsay that EU forbid use of Class A Amp due to Environment Production. There should be no more C ...

丹麥的 Gryphon 和 Vitus 是 class A。
回復

Why you need that big class A
回復