新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12906|回復: 37

[分享] 期待疫情過後,各品牌新產品百花齊放

我本人就期待緊支援16 channel或以上親民價的AV Processor誕生

評分

查看全部評分

你的器材一點也不親民喎
回復

我覺得會加價就真。
回復

我期待Y記有無新model
回復

我相信疫情後產品會像雨後春筍一樣,百花齊放,而經濟環境未轉好之前,價格調整應該有限,大家儲定多啲子彈掃貨啦...
回復

月頭訂了其中一部親民價Acurus Muse 16ch, 估計10月頭到
採用共13枚Burr-Brown PCM1795 DAC晶片組成16聲道模擬輸出, 其中主要聲道各自使用一枚DAC晶片, 真正全平衡D/A 轉換

評分

查看全部評分

回復

fishbone8822 發表於 2020-9-29 20:58
月頭訂了其中一部親民價Acurus Muse 16ch, 估計10月頭到
採用共13枚Burr-Brown PCM1795 DAC晶片組成16聲道 ...

期待報告
回復

fishbone8822 發表於 2020-9-29 20:58
採用共13枚Burr-Brown PCM1795 DAC晶片組成16聲道 ...

fishbone8822師兄,
請問你是否仍然用full set “Elac speaker”做環繞聲系統?
“音效” 及 “速度” 理想嗎?

因小弟對Elac的“3系”深感興趣,懇請魚骨師兄及各位師兄賜教
回復

racewong 發表於 2020-9-29 19:13
你的器材一點也不親民喎

我仲係努力儲緊錢買一套心儀嘅AV器材咋
回復

pepsiman 發表於 2020-9-29 20:27
我相信疫情後產品會像雨後春筍一樣,百花齊放,而經濟環境未轉好之前,價格調整應該有限,大家儲定多啲子彈 ...

正在積極儲錢中

評分

查看全部評分

回復

ivanso 發表於 2020-9-29 21:40
fishbone8822師兄,
請問你是否仍然用full set “Elac speaker”做環繞聲系統?
“音效” 及 “速度” 理 ...

前3及兩隻十仔是elac, 後置天花是sunfire依個系列, 細細隻好抽得, 好夾, 包圍感分析力好好, 好近聽都唔炒, 洋垃圾平, 身邊成班朋友玩緊, 反而試過elac 243, 403做後置唔理想

評分

查看全部評分

回復

fishbone8822 發表於 2020-9-29 22:07
前3及兩隻十仔是elac, 後置天花是sunfire依個系列, 細細隻好抽得, 好夾, 包圍感分析力好好, 好近聽都唔炒 ...

請問有無試過Elac ws-1645,用ws-1645來做環繞聲喇叭效果又如何呢?
回復

ivanso 發表於 2020-9-29 22:12
請問有無試過Elac ws-1645,用ws-1645來做環繞聲喇叭效果又如何呢?

試過403 6"單元能量夠, 指向性夠, 但包圍感欠奉, 同前面銜接有斷位, 後腦的空間感也較弱

WS-1645之前也有留意, 但低音是4.5" 怕更加無感, 所以最終無買來試

評分

查看全部評分

回復

fishbone8822 發表於 2020-9-29 22:20
試過403 6"單元能量夠, 指向性夠, 但包圍感欠奉, 同前面銜接有斷位, 後腦的空間感也較弱

WS-1645之前也 ...

多謝師兄賜教

評分

查看全部評分

回復

ivanso 發表於 2020-9-29 22:07
正在積極儲錢中

期待疫情過後,可以喺俱樂部為大家舉辦一D 16聲道或以上嘅前級演示會..

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2020-9-30 10:50
期待疫情過後,可以喺俱樂部為大家舉辦一D 16聲道或以上嘅前級演示會..   ...

萬分期待,在此先多謝版主關注

評分

查看全部評分

回復

ivanso 發表於 2020-9-30 21:32
萬分期待,在此先多謝版主關注

為會員服務為小弟的己任,客氣客氣...

評分

查看全部評分

回復

fishbone8822 發表於 2020-9-29 22:20

WS-1645之前也 ...

各位師兄,祝中秋節快樂,身體健康

再請教魚骨師兄,
請問上述指的“包圍感欠奉”這問題,是否可以用speaker的數量及揚聲器的排列方式來彌補呢?
因小弟正諗緊怎樣在不算太大的空間內用DTS:X Pro的5層式音效列陣方法,所以想到用Elac BS312 + Elac WS1645 + Elac SUB3070,以Elac BS312 及 Elac WS1645 小型揚聲器的嬌小身軀、指向性強及高能量型,在小空間內玩超多隻數的speaker是否可行?

懇請賜教

回復

ivanso 發表於 2020-10-1 01:46
各位師兄,祝中秋節快樂,身體健康

再請教魚骨師兄,

中秋節快樂!!

3070不建議,設計上有些不足, 是2090的降級版, 買返2090較好

以前我試過用一對243LE, 一對403作後置及後中無論細聲聽或大音壓(破百db), 整體氣氛, 空氣感, 包圍感4隻elac也不及只用一對Sunfire CRM2到位, 但能量感的確elac較強, 前面座地, 後面只有細書架要追得返跟前3接近的能量及音場包圍感其實不易,  如果真的想用elac WS1645 包圍感欠奉這問題, 可以地面玩9隻, 即係兩對後置+一對後中

評分

查看全部評分

回復

fishbone8822 發表於 2020-10-1 09:33
中秋節快樂!!

3070不建議,設計上有些不足, 是2090的降級版, 買返2090較好

多謝師兄分享寶貴經驗
回復