新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10133|回復: 21

[分享] Naim Atom + Pro Ac Tablette 10S 開箱(無買貴無買錯)

在網上爬文已經差不多半年,最近下定決心購買Naim Atom + Pro Ac Tablette 10 Signature。書房空間超細尋尋覓覓找一套聽得下的音響組合,首先要細、第二要好聲、第三要靚仔、第四要負擔得起…睇過國仁兄的介紹,不斷上網爬文,終於有了心儀的組合。早前去左代理威達試機,聽左之後認為係呢套組合了;一個月後再到地庫試機,心中再有盤算;時間過得真快,再過多兩個月後又到觀塘工廈試機…試來試去卒之下定決心,付款去了!

好靚仔的米字旗

好靚仔的米字旗

韓唔該哂老闆幫忙Set機

韓唔該哂老闆幫忙Set機

粗粗地用住呢條喇叭線

粗粗地用住呢條喇叭線

Naim Atom 來了

Naim Atom 來了

Set 好了!有聲出喇!

Set 好了!有聲出喇!

除了紅白喇叭線是我的配置,其它電源線和Lan線是店東借出來試機的。

除了紅白喇叭線是我的配置,其它電源線和Lan線是店東借出來試機的。

細細部配搭,好好聲!

細細部配搭,好好聲!

評分

查看全部評分

返到屋企,一於攪攪佢。好好好聲!

搬翻屋企後最佳知音竟然係隻小白貓!

搬翻屋企後最佳知音竟然係隻小白貓!

紙皮箱實在大吸引

紙皮箱實在大吸引

一貓一箱唔好爭,本地貓都愛英國貨

一貓一箱唔好爭,本地貓都愛英國貨

set好鳥

set好鳥

房間超細,慢慢欣賞下先!

房間超細,慢慢欣賞下先!

評分

查看全部評分

回復

恭喜晒,慢慢enjoy
回復

回復

Nice system!
回復

咦!我最近都買咗Tablette 10S,細細隻但音場一流。
回復

師兄個工作地方好正
回復

bigpun1975 發表於 2020-10-2 10:15
師兄個工作地方好正

多謝欣賞!
這是我的書房也是我工作的地方,小弟長期WFH一套好的音響是多年來的夢想,現在有了這套細細部的All in one 串流播放器和一對容易擺位的英國喇叭,實在聽得十分開心!!!
回復

恭喜師兄, 咁多年來小書架都係 Proac 強項, 聲音精巧有緻尤其適合細空間發揮, 一定吾會買錯.
回復

五無人仕 發表於 2020-10-1 21:40
返到屋企,一於攪攪佢。好好好聲!

恭喜師兄!很善慕師兄有間大書房!我都係長期WFH,但因音響放廳,WFH時,書房只能聽Harman/Kardon喇叭,或者直接開廳音響。。。做一陣走出去享受一陣,又回書房工作。。。我都想有對似樣D的喇叭放書房。。。
回復

識得搵 Kinder 兄要貨,師兄實有好嘢聽
回復

T10S 真係紅到發紫,超級靚聲,人人買得起。
回復

hd308 發表於 2020-10-2 19:11
識得搵 Kinder 兄要貨,師兄實有好嘢聽

你又知?
回復

Kong43 發表於 2020-10-2 20:27
T10S 真係紅到發紫,超級靚聲,人人買得起。

有高人這樣講過:Tablette 10 Signature 唔同皮紋會有唔同的聲音,Cherry 木紋跟 Ebony 木紋不相同,引至音箱發出的聲音也不相同(大致上係咁上下)。真的嗎?
回復

恭喜師兄,我之前都係用Atom,靚仔又好聲,我配1SC都好好聲,Naim個app好好用,唔會hang,好過TEAC幾倍
回復

五無人仕 發表於 2020-10-2 20:34
有高人這樣講過:Tablette 10 Signature 唔同皮紋會有唔同的聲音,Cherry 木紋跟 Ebony 木紋不相同,引至 ...

我又聽過Sales話Ebony 的單元是精選的,所以靚聲D,不過我個人覺得除左Cherry及黑色外,ProAc其他木皮都好靚,手工都唔錯,但可以再好D。
回復

請問Naim 配呢對ProAc T10s 用咩喇叭線夾? 用返Naim A5 線係咪最basic 及此價位內最理想?
回復

iceparka 發表於 2020-10-3 01:42
請問Naim 配呢對ProAc T10s 用咩喇叭線夾? 用返Naim A5 線係咪最basic 及此價位內最理想? ...

我對線材不太懂,店東推介使用 SAEC SPC-850 喇叭散線,再配冷凍紫銅鍍金喇叭蕉,好似話係日本高品質性價比高的產品。由於我的書房空間很細,喇叭放到枱頭位置差不多觸手可及,原本只需要購買1.5M-2M喇叭散便足夠。不過店東建議至少要買3M,他解釋喇叭線太短對音樂的餘韻和力度有所下降。
你話的Naim A5線是什麼來的,跟機的盒內好似無線材,要另外購買嗎?
回復

五無人仕 發表於 2020-10-3 09:23
我對線材不太懂,店東推介使用 SAEC SPC-850 喇叭散線,再配冷凍紫銅鍍金喇叭蕉,好似話係日本高品質性價 ...

係呀師兄 要另購,見外國 Forum D人有推介
回復

Naim+ProAc 已經開箱十多天,放在廳中的紙盒是時候可以掉了。不過自從Made in England紙箱入屋後,每天都被兩隻貓貓佔據著…呢兩隻貓真係好喜歡呢個ProAc紙箱,無哂辦法唯有再過多幾日先清走紙箱好了!
回復