新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: PhantomGTR

[CAS] 刀仔割大樹!! "DIY" Fanless Music File Server

PhantomGTR 發表於 2020-10-16 14:19
no photo no talk , sir
同埋 check 咗 router 見到佢未?

要等週未響屋企先有得慢慢搞,到時cap相俾你睇。
回復

Router 上見係唔到蛇油.
回復

Coherence 發表於 2020-10-16 14:23
Router 上見係唔到蛇油.

Ic. I guess it's the network driver problem.
Please use unetboot to burn the USB, replace the kernel with Intel IGB driver inside. https://www.snakeoil-os.net/foru ... x-4-4-9-rt17-Series.  And then install it again.
Good luck!
回復

Coherence 發表於 2020-10-16 14:22
要等週未響屋企先有得慢慢搞,到時cap相俾你睇。

Pls have a look, maybe helpful to ur NUC.
https://www.snakeoil-os.net/foru ... C-8i5BEH-no-network
回復

Coherence 發表於 2020-10-12 17:42
Jacky820師兄,之前看過你在:

[CAS] 勁好聲、勁易用、又好 powerful 的 Snake-oil OS  #743

我用油蛇付費版可以自己再加roon server!

如果只玩roon 玩ROCK好了!我都用緊配合Rockna!
如果NUC比占美電腦好好多!BIOS正常D
回復

想請教"部Lumin要行 minimserver"的意思

係唔係如果我部NAS唔係行minimserver, 我可以玩少一樣嘢?
回復

Jacky820 發表於 2020-10-17 23:10

如果只玩roon 玩ROCK好了!我都用緊配合Rockna!

>> 如果NUC比占美電腦好好多!BIOS正常D

絕對係,占美係勝在夠平。話時話,之前你係 NUC 裝蛇油呢問題解決晒未?如果已經成功裝到蛇油,方便講下你點攪嗎?Thanks
回復

tarantino 發表於 2020-10-17 23:27
想請教"部Lumin要行 minimserver"的意思

係唔係如果我部NAS唔係行minimserver, 我可以玩少一樣嘢? ...

>> 想請教"部Lumin要行 minimserver"的意思
http://www.luminmusic.com/support-quickstart.html 入面有講 Lumin 同 Minimserver 最夾。如果師兄不是用 Lumin 就無必要用 minimserver。如果係行 MPD,只係起返個 NFS server 俾 MPD 就夠了。

>> 係唔係如果我部NAS唔係行minimserver, 我可以玩少一樣嘢?
不好意思,呢句唔明。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-10-17 23:32
>> 想請教"部Lumin要行 minimserver"的意思
http://www.luminmusic.com/support-quickstart.html 入面有 ...

謝師兄回覆

看了師兄的示意圖,你係有一個獨立於NAS的music server,如果我只有NAS,內裡儲存了音樂檔,是否不需要行minimserver?
回復

tarantino 發表於 2020-10-18 09:06
謝師兄回覆

看了師兄的示意圖,你係有一個獨立於NAS的music server,如果我只有NAS,內裡儲存了音樂檔, ...

如你買 Lumin,minimserver 係必要的。
調轉講,如你無用 Lumin,player 又不是行 upnp 的,就不要裝 minimserver。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-10-18 11:44
如你買 Lumin,minimserver 係必要的。
調轉講,如你無用 Lumin,player 又不是行 upnp 的,就不要裝 min ...

GTR 師兄, 而家有點明白了, 我沒有 Lumin, 即係無需安裝 Minimserver, 只係安裝 NFS File Server 就可以, 終歸要買過部 Fanless PC, 對我呢D Linux 白痴, 咁我可能會直接買部 I-O Data Soundgenic HDL-RA2TB (SSD) 代替部NAS較為簡單
回復

SundayDriver 發表於 2020-10-18 12:10
GTR 師兄, 而家有點明白了, 我沒有 Lumin, 即係無需安裝 Minimserver, 只係安裝 NFS File Server 就可以, ...

SundayDriver師兄,各有各好啦。話時話,我仲有一些事想請教你,請你看pm,謝謝。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-10-18 14:09
SundayDriver師兄,各有各好啦。話時話,我仲有一些事想請教你,請你看pm,謝謝。  ...

GTR兄, 收到了, 唔該晒
回復

PhantomGTR 發表於 2020-10-11 12:22
Sundaydriver 兄,慢慢試,唔難的。你可以搵呢二手占美,或好平又 support NVMe M2 的占美開始,有問題大 ...

先在此感謝GTR師兄的指導幫助, 令小弟終於可以一嚐Snake Oil NAS滋味.
從家中的舊物資:占美 Intel Celeron 電腦仔, m.sata SSD, 4GB Ram 組裝完成, 之後在同一部線性供電及同一條Lan線下與用近十年的DS110+(SSD)比較下, 結果令人十分驚訝, 什麼高音甜,低音勁那些癈話不想說了, 就是比我一向自吹非常滿意的NAS好上了幾級跳, 就像升級了另一個級別的器材, 整體上改善很大, 深深體會到處於頭關的音源非常重要不能忽視, 這個頭關處理得不好, 就比喻把幾十萬的高級器材(不是我)接到卡式錄音帶音源上還是會被打折, 所以極力推薦各位已有或打算購買NAS作為音源的朋友不防一試.
音響真的沒有最好, 只有更好.

評分

查看全部評分

回復

SundayDriver 發表於 2020-10-26 12:04
先在此感謝GTR師兄的指導幫助, 令小弟終於可以一嚐Snake Oil NAS滋味.
從家中的舊物資:占美 Intel Celero ...

啱玩就好了!希望多D 人一齊玩,可以發掘到更多改進既方法。
回復

seafoodlover 發表於 2020-10-16 11:31
我的玩法就是比較簡單, 我安裝了snake oil 在占美機上的mSATA SSD, 因為我的舊占美機是沒有m.2 ssd, Music  ...

如果將兩個 SSD 的角式調轉,mSATA 做 music file storage,SATA SSD 才裝蛇油,呢聲應該會好D。因為不受條 sata cable 影響。當然,師兄有可能要買過更大容量的 mSATA SSD 先做到。
回復

PhantomGTR 發表於 2020-10-26 13:39
如果將兩個 SSD 的角式調轉,mSATA 做 music file storage,SATA SSD 才裝蛇油,呢聲應該會好D。因為不受 ...

可能換機才試, 下次升級可能是有牌子的Music File Server或換線
回復

Jacky820 發表於 2020-10-17 23:10

Jacky820師兄,請問nuc係硬件上佢點優勝個占美呢?
回復

PhantomGTR 發表於 2020-10-28 20:53
Jacky820師兄,請問nuc係硬件上佢點優勝個占美呢?

Dont know ar! I am not using NUC now. Used for 1 month and upgraded to i7-8700 better performance last year!
占美 = i dont know how to set up the mini-Pc support M2, MSATA, AND SATA ports at the same time.
回復

Jacky820 發表於 2020-11-2 12:33
Dont know ar! I am not using NUC now. Used for 1 month and upgraded to i7-8700 better performance  ...

>> 占美 = i dont know how to set up the mini-Pc support M2, MSATA, AND SATA ports at the same time.

不用 set up, 只要佢個 model support, just plug and play。我個部占美都係有行行 m2 & mSATA,不用任何 setup。反而,現在我只用 NVMe M2,沒有用 mSATA,BIOS 仲可俾我 disable 咗個 SATA。
回復