新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9640|回復: 27

[CAS] 樹莓批3B的獨立分組供電逆襲

新入左部DSD解碼,舊的Pi3B播DSD128會跳線,於是升級了Pi4!一直有個想為PI搞分組供電的心願,PI3退役可以試了!做了不少工課!終須可以動手,搞了兩個LPS!分別出5v 3.3v 入PI3的GPIO針位!獨立供電!好幸運成功啟動!
聲音如何?好似晴空萬里!音場大左好多!層次好靚!背景音樂前所沒有咁突出!月光小夜曲背景聲一流!聽大棚野敢是過癮!我是求其左搭又搭咁用普通銅線過電!估唔到!今次真係低投資高回報!播DSD256都極流暢!PI4借了比朋友!暫時沒有同場兄弟相殘!不過PI4沒出過咁靚架聲!我不是電子底,只是剛好試對左,改機風險高!要試的朋友請做足功課!

評分

查看全部評分

回復

PI3B+的供電如下圖,你取消了板上的1117-3.3 IC而用自己的3.3V LPS,即是供電給左手邊,但全機用電仍經板上的開關穩壓IC。
PI3B+板上穩壓IC有5組輸出,分別是3.3V LDO給音頻用,3.3V開關式給LAN/USB等用,1.8V給CPU用,1.1V給RAM及CPU,還有一個最大電流可變電壓(約0.5-1.2V)的core給CPU運算用。
其實這樣改不會好過只給一組5V在GPIO處供電,因為板上的1117-3.3V只供電給MXL7704且只是一個訊息源,且1117很接近7704可更少干擾。
回復

banny_seng 發表於 2020-10-12 20:57
PI3B+的供電如下圖,你取消了板上的1117-3.3 IC而用自己的3.3V LPS,即是供電給左手邊,但全機用電仍經板上 ...

師兄的提醒非常到位!我不是電子底,我只是用了一個比較簡單的概念!做分組供電!!對於分的一組是比CPU退是USB,不太重要!因為分得一組原本的5v就越純!!老實講!改機咁耐!點會分唔到好壞!不試不知身體好!!我目的是分開5v和其他三組電!因為5v電會通解碼!理念十分清晰的 !我部不是PI3B+,是B,供電架構和B+不同!其實只插5v時測過電壓!板子有測試點!其他電壓都是零!證明我的一刀是正確位置!有時間我會做個AB比較,反正仲有沒改的pi3b!我都唔明,點解咁多!
回復

DICK1688 發表於 2020-10-12 21:40
師兄的提醒非常到位!我不是電子底,我只是用了一個比較簡單的概念!做分組供電!!對於分的一組是比CPU ...

原來是3B,我還一路都以為是3B+!
3B最擔心是個LAN得100M,高速DSD唔知夠唔夠玩呢。3B+話曬都是假1G,行到300M。
但3B有一點一定好過3B+同4B,因為佢個LAN無POE,LAN的噪聲更不易入到卡,我玩4就局加光纖隔LAN既noise,光纖接收一份LPS PI又一份。
又其實4都幾熱下,在不加風扇的大前題下我用了整體的散熱都有40度。
3B我找不到整體電源線路,較詳細可在此看: https://www.raspberrypi.org/docu ... chematics/README.md
回復

banny_seng 發表於 2020-10-12 23:10
原來是3B,我還一路都以為是3B+!
3B最擔心是個LAN得100M,高速DSD唔知夠唔夠玩呢。3B+話曬都 ...

你用Lan應該更好聲!我只是拖3.5寸硬碟!Pi4真係好熱!因為要煲LPS,pi3b我今日長開,微溫!稍後再試下比多組1.8v
回復

DICK1688 發表於 2020-10-12 23:21
你用Lan應該更好聲!我只是拖3.5寸硬碟!Pi4真係好熱!因為要煲LPS,pi3b我今日長開,微溫!稍後再試下比 ...

咪住,等我分析埋3B既電源電路你聽。
回復

下圖可見3B有兩粒主要的供電IC,2306是把5V轉成3.3V與1.8V,還有一粒更重要的8088是供給CPU core,也是可變電壓的大電流IC。
另外我見到Audio 3.3V電源,我好相信1117-3.3就是供給那音頻IC與某些沒標的地方,而你用外置DAC這個電源是不重要的。
無論2306或8088都是只用5V唯一電源,這點與你之前的實驗好像對立了,一定要細心看清楚才去改!
回復

banny_seng 發表於 2020-10-12 23:32
下圖可見3B有兩粒主要的供電IC,2306是把5V轉成3.3V與1.8V,還有一粒更重要的8088是供給CPU core,也是可變 ...

謝謝師兄,好詳細的資料,我又明白多了!不果只3.3vlps是簡單架構,主要目的是分擔5v的部分輸出,5v供電才是主角!所以測試結果有改善不出奇!其實道理都好簡單,兩個人一起崗力,仲比一個人快完成工作
回復

DICK1688 發表於 2020-10-12 23:54
謝謝師兄,好詳細的資料,我又明白多了!不果只3.3vlps是簡單架構,主要目的是分擔5v的部分輸出,5v供電 ...

但唔明點解你單接3.3V可著到機。
又如果上圖(我是在PI原廠找的)無錯的話,3.3V位只可輸出。switching power supply是不可反接的。而整機的電都是由5V那點供應。
回復

banny_seng 發表於 2020-10-13 00:17
但唔明點解你單接3.3V可著到機。
又如果上圖(我是在PI原廠找的)無錯的話,3.3V位只可輸出。switching pow ...

完全無試過單接3.3v可著到機!不敢試!怕燒板
回復

DICK1688 發表於 2020-10-13 18:31
完全無試過單接3.3v可著到機!不敢試!怕燒板

不好意思,誤會了你FB講那句。你意思應該是單接5V不著因為你拆了粒1117。
昨晚我睇過播DSD512時LAN的throughput,似乎100M唔多夠,雖然平均值約50M左右,但長時間咁行無好處。這都好,打消了我試PI3B的念頭。PI3B+也不用想了,因為那個1G LAN是經USB行的,throughput得300M,再與USB輸出分享就150M都唔夠。我部DAC同USB都可行DSD1024,將來有軟件不排除玩埋,將來如果有PI5先試新。
回復

banny_seng 發表於 2020-10-13 20:52
不好意思,誤會了你FB講那句。你意思應該是單接5V不著因為你拆了粒1117。
昨晚我睇過播DSD512時LAN的thro ...

大家研究下,剛剛不小心,無插到5v線,就開鰂機,結果.......只著綠燈!紅燈無著!無燒機 我部解碼去唔到咁高DSD!將來都可能要升級
回復

加油浸散熱﹐油倒入去一秒即時提昇.

油浸音響﹐一秒逆襲。

評分

查看全部評分

回復

天下第一刀 發表於 2020-10-16 00:51
加油浸散熱﹐油倒入去一秒即時提昇.

油浸音響﹐一秒逆襲。

勁呀!第一次聽!
回復

金魚佬專用喎,隨時衰十一都似:

https://www.pugetsystems.com/submerged.php
回復

DICK1688 發表於 2020-10-17 02:42
勁呀!第一次聽!

D鬼仔用油玩幾年都不壞﹐音質一流.

七個電源獨立供電:
Oil PC2.jpg

參考:
PC AV Work Station Table.jpg

3.3V獨立供電只知Corsair 及SeaSonic 800W以上可以﹐但該種軟開關電源有時會工作在50KHZ左右﹐干擾比較明顯﹔否則要5V加 4X LM1084/LT1083 DC/DC 3.3V﹐但聽感好D。

評分

查看全部評分

回復

我地玩樹莓批最多都是幾W發熱,用油浸?唔好玩啦!
回復

天下第一刀 發表於 2020-10-17 04:13
D鬼仔用油玩幾年都不壞﹐音質一流.

七個電源獨立供電:

用花生油定芥花子油好d?
回復

獨立供電電腦應該天價!
回復