新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5547|回復: 6

[解碼器] 有冇人比較過Rossini同Bartok?相差多少?

兩部機嘅取向有咩唔同!本人是個耳機友!
Rossini同Bartok大家會怎揀?
回復

兩部機用料及音質上都有分別,廠方售價上已說明一切。
在線路上可能分別不大,但可能在軟件限制了功能,最初Rossini 也沒有DSD x2的選項,自從上次軟件upgrade 後廠方下放了此項功能與上級機種睇齊,音質上便有明顯提升。

評分

查看全部評分

回復

耳機友會選Bartok
回復

上年去代理度試過, 我認為聲音上差距唔少。

個人認為:
Bartok- 有分析力, 但DCS一向分析力極高既強項似乎未做到, 但新一代DCS既音樂感都有, 音場表現不俗。
Rossini dac- 分析力及密度比Bartok高唔少, 有返DCS聲底, 而且音場深度同闊度比Bartok都好唔少。

如果想鍾意DCS既聲底, Rossini應該比較適合, 聽古典樂非常過癮。
如果聽歌仔, Bartok都足夠, Head-fi對解碼需求無甘強, 相信Bartok原先主打都係Head-fi市場。

當然, 有鬆動既我覺得Rossini真係比較好啦
回復

各位大師兄已有論述的都十分同意。

個人只有一次在代理處比較過兩部機,可能未能作準。但有一點是十分明顯的。無論加鐘與否, Rossini 的人聲及樂器均在音場間隆起,包著一層空氣。猶其即時 A/B 比較就像看法術般,由紙版公仔變咗有呼吸的人偶。論述粗淺勿怪。

評分

查看全部評分

回復

多謝咁多位師兄意見,小弟都系留意下二手市場有冇 Rossini Dac 連鐘或CH C1請問全新Rossini Dac 連鐘大約?Pm我可以嗎?
回復