新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19485|回復: 32

[CAS] LUMIN D2 or Rose RS201 二選一

各位師兄,請問 LUMIN D2 or Rose RS201 二選一,主要聽 Tidal MQA,那部比較好?
單選投票, 共有 60 人參與投票
83.33% (50)
16.67% (10)
您所在的用戶組沒有投票權限

有冇C Hing用緊依個組合? 可以去到咩機水平 請教一下
回復

D2 好像是 Digital out only 那台, RS201 就是 analog out only? 咁點比呀。
回復

無可比性。
一部係 streamer
一部係 all in one with amp
回復

兩部都唔揀!
回復

t1174 發表於 2020-10-22 20:03
D2 好像是 Digital out only 那台, RS201 就是 analog out only? 咁點比呀。

D2 has analog XLR, analog RCA, and BNC-SPDIF digital outputs.
U1 MINI has digital outputs: USB / AES / BNC / coaxial / toslink.
回復

我揀 RS201, 因為我都打算買
雖然係 all in one, 但要先了解佢可以點用!最重要是可作為獨立 source用!關掉 amp那部份!包括 preamp. 內置 dac 未夠班?我知,佢可以 usb output去你另外 dac! 換句話講,我只用它來作 streamer的"轉盤" 用!有個靚靚 display 始終方便使用!switching supply? 冇問題!我行 Battery 冇關係了...
坦白講 streamer 的 head unit, 貴及平分別大多在於電源供應部份,及 input/output的多少等... 睇你是否有需要用到?!如電源已攪好,加個靚 dac 已完事,無需買貴價的 streamer! 所以我一直在用 Soundgenic 已用得好滿意,唯獨只欠了個 display window 硬係爭D!
同 CD transport 好唔同,轉盤設計,諧震,laser head 選用, 電源供應,全部對聲有好大影響!

評分

查看全部評分

回復

我買過用過D2, RS201 及M400, 所以分享一下。
D2是四平八穩之選,加上軟件一流。如你主要只係聽串流MQA,D2絕對令你收貨 (我現在長用T2)

RS201及 M400都係佳作!聲音絕對超出身價,Rose仲要超多功能及可以用LPS upgrade, 好玩及抵玩之選!唯獨app未夠成熟,但見到廠方不斷比resource 去finetune , 讚!你見佢出大面板跳針screen 就知佢地幾有heart,我都心思思Up 去RS150.

M400又係巨人殺手,USB 可解 MQA, 手機Bluetooth 行LAC去M400都可以出cd質素, 現在長駐我睡房了。

總結: 這三部機都買得過!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2020-10-23 18:23
雖然係 all in one, 但要先了解佢可以點用!最重要是可作為獨立 sour ...

師兄,請問RS201自己可以做DLNA server給其他streamer connect嗎?
回復

我反而有興想知如果係Lumin T2 同 Rose RS150 大家會點揀
回復

how about NAD C658?
回復

師兄想有乜表現?
回復

sinequanon 發表於 2020-11-13 00:53
我反而有興想知如果係Lumin T2 同 Rose RS150 大家會點揀

AK4499,一體化CNC 機身,除咗無一套兩件獨立電,部RE150 似挑Lumin X1 機多啲
回復

RS201 用家路過。

自己未有DAC,唯有用住佢份DAC 先,熄晒佢本身既AMP,PREAMP,直接用 Analog RCA output 去自己部AMP,出黎既聲都唔差,特別係佢個DISPLAY,真係好正,對得住個價。
IMG_4552 2.JPG
回復

zoom^2 發表於 2021-1-17 17:20
RS201 用家路過。

自己未有DAC,唯有用住佢份DAC 先,熄晒佢本身既AMP,PREAMP,直接用 Analog  ...

RS201 用Plixir lps?
回復

小弟都想由oppo sonica 上lumin d2.
但唔知係唔係真係好好多呢?
回復

HeyHey 發表於 2021-1-20 06:11
小弟都想由oppo sonica 上lumin d2.
但唔知係唔係真係好好多呢?

聲音唔會差好遠, 但串流軟件方面, 就肯定勁過oppo.
想聲音好好多, 就Lumin嘅T2啦.
回復

AS881 發表於 2021-1-19 23:24
RS201 用Plixir lps?

係. Plixir 24v lps.
回復

請問LPS個DC頭係咩規格
回復

AS881 發表於 2020-10-23 18:23
雖然係 all in one, 但要先了解佢可以點用!最重要是可作為獨立 sour ...

不是空談!在用緊了!入哂電處,換了 power cord, 聽 Tidal MQA 比我的 Chord TT2還要好!

評分

查看全部評分

回復