新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11844|回復: 33

[前級] 人生第一部純前級,開心分享

天空聲道及4k 已推出多年,係時候俾部 7.1 AV Amp 退役。之前都用過幾個唔同品牌,但就第一次使用 Y記,所有介面同設定都好陌生……睇嚟都需要段時間刨說明 8

評分

查看全部評分

Y記好 我都有d後悔轉咗玩龍仔
回復

有排玩恭喜哂
回復

百事佬最叻玩Y記
回復

恭喜晒師兄,Y記真係有唔少佢嘅獨門武器,看似好深奧,實情係用多少少時間就可以摸索得到,當你掌握到之後,你就可以隨著自己嘅喜好調校出屬於自己嘅環繞聲效果,如果有問題不妨出帖發問,呢度有大把影音高手,亦有不少資深Y記玩家,一定解答到你嘅問題...
回復

呢代機剩係個ai都值回票價
回復

初步做完 YPAO 仲有好多微調,到時再上嚟請教各位師兄
回復

恭喜加入Y記大家庭, 呢部機有好多嘢玩, 睇戲或者用嚟聽兩聲道都好掂, 包你玩得開心.
回復

banjo 發表於 2020-10-27 00:15
恭喜加入Y記大家庭, 呢部機有好多嘢玩, 睇戲或者用嚟聽兩聲道都好掂, 包你玩得開心. ...

對,好多微調仍在摸索中

剛做好 YPAO 和之前部合拼機分別好大(之前都滿意)

整體音場密度更高,我會形容包圍感係好立體,唔係平面嗰種……A.I 有料到, 對白非常清晰,不過略為欠缺肉地。始終都係初步設定,稍後再作微調,好多設定仍在摸索中,肯定現在還未係部機真正實力
回復

ivan8313 發表於 2020-10-27 01:08
對,好多微調仍在摸索中

唔使心急, 部機係要用啲時間嚟煲先會開聲.
如覺發覺某個頻段唔夠, 可以用EQ嚟調較各獨立聲道.
小小心得就係, 當自動測音完成後, 將每聲道加大2-4db, 咁樣可以加強聽感密度.

評分

查看全部評分

回復

ivan8313 發表於 2020-10-27 01:08
對,好多微調仍在摸索中

師兄,記得DL埋佢個app.易玩易明又方便...

評分

查看全部評分

回復

好野唔怕迟!恭喜入手部坚野,加入Y记大家庭
回復

請教吓各位師兄,點解前置左,右

EQ 可調 Hz 幅度點解有咁大差異?

回復

ivan8313 發表於 2020-10-27 23:58
請教吓各位師兄,點解前置左,右

EQ 可調 Hz 幅度點解有咁大差異?

師兄,你對喇叭係咪右前靠牆,左前側係走廊或另一邊廳?
回復

pepsiman 發表於 2020-10-28 01:03
師兄,你對喇叭係咪右前靠牆,左前側係走廊或另一邊廳?

係呀,百事兄……咁你都知,你巧近呀
回復

ivan8313 發表於 2020-10-28 01:11
係呀,百事兄……咁你都知,你巧近呀

過獎喇師兄...
因為靠牆嘅一邊牆角會有駐波比無靠牆嘅一邊多,而駐波係會劣化聲音,所以PEQ自動將31.3Hz一段減少以取得更皆表現...
回復

請問樓主買時有無折扣?
回復

pepsiman 發表於 2020-10-28 01:43
過獎喇師兄...
因為靠牆嘅一邊牆角會有駐波比無靠牆嘅一邊多,而駐波係會劣化聲音,所以PEQ自動 ...

百事兄,

多謝賜教,又學到野。另外想問問隻 Sub 仔有需要重新揾過相位嗎?換機後會唔會對相位有改變?
回復

shingpus 發表於 2020-10-28 09:46
請問樓主買時有無折扣?

入手價都靚,超值
回復

ivan8313 發表於 2020-10-28 10:39
入手價都靚,超值

係邊到買, PM 請教下你
回復