新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11598|回復: 49

[喇叭] Wilson rockport vivid or Wilson bensch?

明年准備搬家,想選一對新落地喇叭,房間未定,可能系4x6嘅客廳,又可能18平獨立房間。
Wilson SabrinaX  or rockport atria2 or vivid g3(二手)or Wilson bensch ACTone evolution,or any other good choice?比如803d3
中意sashaDaw  avior2 ,但系體積太大唔考慮。Don`t like magico S,don't like estelon X
almost classical,a little pop and rock
大家多多建議,多謝啦
自己是用家,當然推薦Wilson Benesch 吧
回復

bigpun1975 發表於 2020-11-3 14:09
自己是用家,當然推薦Wilson Benesch 吧

ACTone很唔错,就系会唔会低音太少
回復

QQsama 發表於 2020-11-3 16:26

不會,要低音表現好,可以考慮配合美國機
回復

大約十五萬Budget?
回復

可能我唔應該講,但真係忍唔住!本來我都有興趣 WB Act one Evo, 不過最後買了 Sony! 真係堅到無倫!夜夜笙歌到仲未有閒情寫報告
如果 almost Classical, 或者又可考慮Avalon, 純粹個人意見
回復

bigpun1975 發表於 2020-11-3 18:00
不會,要低音表現好,可以考慮配合美國機

$120000-140000
回復

Rogue Audio 前後級吧
回復

回復

AS881 發表於 2020-11-3 18:31
可能我唔應該講,但真係忍唔住!本來我都有興趣 WB Act one Evo, 不過最後買了 Sony! 真係堅到無倫!夜夜笙 ...

avalon系很好,但系外觀有點接受唔了,比較中意rockport和vivid外形
回復

bigpun1975 發表於 2020-11-3 20:36
Rogue Audio 前後級吧

准備先用accuphase或vitus合並機將就一下,先把喇叭選好啦
回復

QQsama 發表於 2020-11-3 20:45
avalon系很好,但系外觀有點接受唔了,比較中意rockport和vivid外形

咁我會揀 Vivid
回復

我都揀Vivid x2

仲要係Vivid + Vitus
回復

可能香港唔係好多人真係去聽過Rockport,在香港都唔係主流!我玩過WB,Vivid,Wilson。 Avalon 同ATC聽過, ATC 唔啱口味,Avalon 都唔錯。 而Rockport 我也玩過,我個人來講係十分喜歡Rockport的韻味,動靜佳宜,低音夠,有力,但係都需要控制得好。我玩嘅只係入門Mira,但係個個價位已經係非常出類拔萃!我自己用緊Magico,但係如果要我除咗Magico之外,重新揀一次的話,我都一定會揀Rockport!
回復

最近我聽了 Vivid G2 和 Wilson Benesch Act One Evolution。我會選擇 Wilson Benesch。
回復

QQsama 發表於 2020-11-3 16:26

我在朋友屋企聽 Act One Evolution。用 VAC Sigma 170 胆合併推,我覺得聽古典和爵士,低音足夠。VAC 訂價2萬美元,只有85w/ch。推 Act One 夠晒力。當日我用手機錄了音。如你有興趣聽下,我可以放上 youtube 俾你聽。低音非常出色,小提琴是其強項。

G2 也有錄音。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2020-11-4 09:35
我在朋友屋企聽 Act One Evolution。用 VAC Sigma 170 胆合併推,我覺得聽古典和爵士,低音足夠。VAC 訂 ...

WB 幾受胆架

評分

查看全部評分

回復

Vivid重播聲場確實一流, 速度亦幾快, 我自己亦曾係G4S既使用者。

Rockport只在音響展聽過, 但一聽難忘。寧靜, 動態強勁, 瞬變凌厲, 最難忘係緊密既低頻。

Wilson Benesch Act one就未聽過了, 但韻味一流, 我認三者入面重播人聲最好。

如果樓主多聽Classical, 我認為Rockport或者Vivid應該比較合適。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2020-11-4 09:35
我在朋友屋企聽 Act One Evolution。用 VAC Sigma 170 胆合併推,我覺得聽古典和爵士,低音足夠。VAC 訂 ...

請發鏈接
回復

smalltinwai 發表於 2020-11-4 11:08
Vivid重播聲場確實一流, 速度亦幾快, 我自己亦曾係G4S既使用者。

Rockport只在音響展聽過, 但一聽難忘。寧 ...

我聽過dan推vivid和viola推wb,覺得美式風格太濃,但系又感覺喇叭聲底很好,還冇聽過很好嘅classical搭配。
聽過vtl推rockport,其實非常滿意,我覺得用accuphase、vitus或solution驅動可能會更加通透,但系聽嘅都系高級型號cygnus和lyra,唔知atria有多少成實力。
回復