新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10531|回復: 37

[分享] 一鋪清袋全家福(二)

以下長文慎入........

上回講到一舖清袋
究竟買左乜呢?
先賣個關子
反而想講下過程

我由頭砌過兩聲道組合
大部份人都會話揀喇叭先
但我相信大部份人又應該同我一樣
結果都係揀AMP先!!

其實計樣
我一直都想買老麥
同埋個尋歐美FEEL
真係好那些年
專登去代理聽MA7200加SF組合
係好聽既
但坦白講,個FEEL同我LS50W其實類近
於是再去阿二聽MA7200 VS E480
本來都諗住俾多次機會老麥
結果亦如我所料
兩部比較
老麥偏向能量,音樂感,動態
金仔真係有尋除,委婉,含蓄,聽女聲真係無得講

其實想講
呢D真係無對錯
只因LS50W偏向似老麥
而我想組合既聲跟以前唔同
如果我後生十幾年
聽多啲外國POP咁應該會揀老麥
但係而家返屋企真係好很攰
日頭係公司係咁衝
返到屋企都係想放鬆
所以都係揀左金仔

其實我唔排除玩左一排
放出去換另一種聲
我覺得玩音樂玩車玩乜都好
根本無絕對邊個牌子好
關鍵反而係有無能力一路換/玩落去.......

揀左金仔後
都預左低音會相對少/無咁厚底
於是又去聽英國喇叭
結果PROAC跑出
同樣都係平衡D
唔會太監聽,亦不偏向太多人聲

其實睇紙皮箱
可能好多師兄都估到
我前半訊源係行清水路線
後半就少甜少少味道

諗係咁諗啦
結果開聲係咪如當初咁計呢?
下回分解...(千算萬算,總係有些計唔到的意外......)

以下開估整套組合:
電源:
Acoustic Revive sensual 18000 ( FURUTECH FI28+FI 1363 UK(G) N1)
OYAIDE MTB- 4  R0

訊源
OYAIDE BLACK MAMBA V2 CE版
Auralic altair G1 ( +Samsung Evo 860 2TB SSD)
OYAIDE AR-910 XLR
AIM USB UAC (駁PC,間唔中先用)

合併機
ACCUPHASE E480
ACCUPHASE APL1

喇叭+喇叭線
KONDO AUDIO NOTE OPERIA SPc 2.5 (SPADE)
PROAC D2R EBONY
CHORD SIGNATURE JUMPER

註: 買齊呢批器材花左好多時間,其實買前當然無可能全部聽過哂,部份都係做功課參考本地或外國經驗,然後"估"溝出黎既聲,不過諗返轉頭,咁樣又幾刺激,哈

評分

查看全部評分

d2r, 正呀!
回復

祝君早日換曬套架生。
回復

Speaker Stand無得慳噃...

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2020-11-14 09:17
Speaker Stand無得慳噃...

無得慳
回復

師兄,我都想,為左e480, 已經鋸埋櫃後板,否則塞唔入,但兩邊真係無位放stand,  除非成組櫃清走,而家都係用喇叭釘脚升起減少共振

其實全家福入宫,已經係permit 極限,清組合櫃應該連我都清埋
回復

martin845 發表於 2020-11-14 09:53
師兄,我都想,為左e480, 已經鋸埋櫃後板,否則塞唔入,但兩邊真係無位放stand,  除非成組櫃清走,而家都係 ...

你一次過搞咗咁多嘢 其實已經好犀利㗎喇! 其他嘢 有時間再慢慢搞啦!

不過 ! 我可以拍心口答你, 如果你清走埋個櫃 將共振減到最小, 換番啲hifi架, 加番隻stand畀speaker, 嗰個發揮程度 將會嚇死你! 絕對值得一搞! 過咗冷河之後 你真係要認真考慮下

評分

查看全部評分

回復

玩音響有個迷思 - 我地實際聽緊間房出乜野聲, 而吾單止係器材嘅聲音。

所以好多聲音上嘅問題針對個別環境去解決會容易得多。

以樓主情況 ,樓上師兄建議好值得考慮。 莫強求一步登天, 遁序漸進每天靚聲多一些更開心啦!
回復

一休大師 發表於 2020-11-14 10:14
你一次過搞咗咁多嘢 其實已經好犀利㗎喇! 其他嘢 有時間再慢慢搞啦!

不過 ! 我可以拍心口答 ...

我都好認同師兄嘅講法,但係有時玩影音除咗要做環境鬥士之外,仲要過到海關 我都相信樓主在最大程度上, 希望達至最佳表現
回復

一休大師 發表於 2020-11-14 10:14

不過 ! 我可以拍心口答 ...

比時間佢老闆適應左先啦.

我估樓主換HIFI架&腳腳係遲早既事
回復

wildmanhk 發表於 2020-11-14 11:30
我都好認同師兄嘅講法,但係有時玩影音除咗要做環境鬥士之外,仲要過到海關 我都相信樓主在最大 ...

係呀! 所以千祈唔好心急, 慢慢滲入, 再求其搵啲藉口, 咁就會成功 , 個櫃有蟲呀, 乜嘢唔穩陣呀, 唔親色呀, 改善空間呀, 你諗到嗰啲就係藉口嚟㗎喇 ! 我都係用呢招 先可以掉咗一個櫃

評分

查看全部評分

回復

全套機都好舒服, 恭喜你大洗牌.

不過兩條OYAIDE就偏向音效性, 如果想感受金仔聲, 對XLR換埋金仔XLR會更柔順平衡.

至於部G1既電線, 你可以煲熟套機再上黎請教其他師兄.
回復

一休大師 發表於 2020-11-14 11:43
係呀! 所以千祈唔好心急, 慢慢滲入, 再求其搵啲藉口, 咁就會成功 , 個櫃有蟲呀, 乜嘢唔穩 ...

個櫃有蟲呀 <---- 咁你都諗到
回復

racewong 發表於 2020-11-14 11:42
比時間佢老闆適應左先啦.

我估樓主換HIFI架&腳腳係遲早既事

絕對係啦, 依家再換 即時死亡啦, 以後都唔使搞呀, 千祈唔好制, 點都過一排先啦, 依家佢 set下機 慢慢歎下 欣賞下先啦

評分

查看全部評分

回復

你知唔知呢招係最好! 因為有蟲 會影響成屋傢俬, 基本上係實得 出師有名

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-11-14 11:47
絕對係啦, 依家再換 即時死亡啦, 以後都唔使搞呀, 千祈唔好制, 點都過一排先啦, 依家佢 set下機 慢 ...

新機新喇叭, 有排煲啦. 起碼半年後既事了.

到時就可以話個櫃有蟲, 成機換HIFI架.
回復

一休大師 發表於 2020-11-14 11:49
你知唔知呢招係最好! 因為有蟲 會影響成屋傢俬, 基本上係實得 出師有名  ...

出金魚街買一大包蟲返屋企?!!
回復

racewong 發表於 2020-11-14 11:51
出金魚街買一大包蟲返屋企?!!

為咗發燒 真係乜都做得出 , 我其實都係密謀緊呢樣嘢 , 如果成功 就可以放前後級
不過幾個月前 先掉咗一個櫃, 唔可以咁快行動

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-11-14 11:55
為咗發燒 真係乜都做得出 , 我其實都係密謀緊呢樣嘢 , 如果成功 就可以放前後級{:5_ ...

顛左

評分

查看全部評分

回復

不如搵個風水師夾計 上門望望, 結論 當然係換 HiFi 架轉運啦。
回復