新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9896|回復: 20

[喇叭線] 觀塘深度遊 (一)Zavfino Cable

最近換了對喇叭Dynaudio 40th ,但總係好似發揮唔到好似槍王講嘅效果!
所以搵個星期六同個老死,來過觀塘深度遊睇吓有冇好嘢 !!!
又抄Facebook,又抄地圖,最終俾我哋搵到幾間觀塘上樓Hi-Fi店.

本來想上呢間HIFI店是去幫個朋友試隻書架喇叭,但最後比我哋搵到有好嘢
試了隻 Buchardt Audio S400 真的好聲 !!唔貴 !!

之後同一個年輕嘅店主,吹左一輪水!!!原來佢有一條好高科技嘅喇叭線,同電源線可以佢借返屋企試聽!! 我二話不說先借咗條電源線,之後再借埋條喇叭線咁就出事啦 !!!
聲音如何,大家看下面看 review 好過我講 !!我只係想講原來 Dynaudio 40周年 ,真係可以書架變坐地 !!!

我入了條 旗艦OCC Silver Dart power cable 同 speaker cable.
我兩個朋友入了條 Prima MKll speaker cable
現在玩得好開心la
大家有時間可上樓試下呀  Musicianhifi 店主好好人呀!!!https://www.musicianhifi.store

網上review :
https://review.u-audio.com.tw/reviewdetail.asp?reviewid=1304
https://kknews.cc/zh-hk/digital/n3k2qpq.html

S400

S400

S400

S400

silver dart

silver dart

silver dart

silver dart

Prima

Prima

prima MKll

prima MKll

評分

查看全部評分

未有機會聽過這品牌, 唔知咩特性呢?
回復

回復

Hong Kong difficult to buy Dynaudio 40th speaker or another Dynaudio speaker
回復

台灣代理推廣得不錯,現在大陸廈門也有代理啦,價格基本和外邊一致,從用料看,我大膽估計就是台灣代理代工的。
回復

我之前用 3 條 OCOS speaker cable , 朋友用出名德國線!!
都給Zavfino 比下去!!!特別是人聲和低音

評分

查看全部評分

回復

aron1138 發表於 2020-12-3 11:37
我之前用 3 條 OCOS speaker cable , 朋友用出名德國線!!
都給Zavfino 比下去!!!特別是人聲和低音 {:5 ...

偏向中低嗎?
回復

不是 !!高音也細膩甜潤 !!
聴 Jeff Goldblum #3 My Baby Just Cares For me !! 女聲好嬌俏,好有現場感 !!

評分

查看全部評分

回復

FINA電源線有聽過嗎?
回復

FINA ?? 什麼牌子?

回復

No ar ! 我入了條 Siver Dart only !
回復

https://www.zavfino1877.com/majestic-power
https://www.zavfino1877.com/fina-power-cable
尼兩條有無聽過啊?旗艦係正,不過太粗,後面空間不夠的話,比較難搞,要屈好大個圈。
回復

小弟剛剛以超值價錢入手咗對2手Prima mk2.成9 awg.個叉都幾靚。3.5米custom.
不過仲未試。等我聽多2日條TQ black 2就會試下。
小弟用緊1877嘅Fusion mk2 XLR, Majestic mk2 phono, 差條PC就全部1877。
在下覺得條fusion好過cardas cross.
覺得佢D聲中性得來有點清秀亦細膩,唔肥但亦有低音。特別喜歡佢線身柔軟。

1877 prima Mk2

1877 prima Mk2

評分

查看全部評分

回復

HeyHey 發表於 2021-2-6 10:46
小弟剛剛以超值價錢入手咗對2手Prima mk2.成9 awg.個叉都幾靚。3.5米custom.
不過仲未試。等我聽多2日條TQ  ...

对majestic power cable有興趣,ching有聽過嗎?線身難bend嗎?我機器到後墻只有40cm 比較窄。
回復

平凡人 發表於 2021-2-6 11:32
对majestic power cable有興趣,ching有聽過嗎?線身難bend嗎?我機器到後墻只有40cm 比較窄。 ...

仲未聽過
回復

HeyHey 發表於 2021-2-6 10:46
不過仲未試。等我聽多2日條TQ  ...

記得試下線方向,分別好大 !!
回復

aron1138 發表於 2021-2-11 02:22
記得試下線方向,分別好大 !!

好。對線本身無箭嘴,但係唔係通常都係跟mark頭?如Zavfino, z 在amp, o就喇叭?
ching 有冇試過呢條線?佢同條TQ 黑二,我只想keep 事旦一條。
條線最麻煩係叉去叉,個叉好大,要用cardas叉蕉adaptor.插入對1.7i又頂住條jumper。不過本週本應該可以一試。Ching知唔知呢條線香港賣幾錢?
回復

終於聽咗條Prima mk2一個鐘。感覺上佢係高清華麗,低音去得深,收放自如。比條TQ B2漫一些,但音場更闊,低頻無咁實但去得深。一條好有音樂感嘅條。
回復

gykl3344 發表於 2021-2-11 05:56
好。對線本身無箭嘴,但係唔係通常都係跟mark頭?如Zavfino, z 在amp, o就喇叭?
ching 有冇試過呢條線? ...

我條是Z 向 speaker 但我朋友條 Prima MKll 是Z 向 AMP.
所以一定要試方向,分別好大,方向correct 音場大好多,Base 好深。
回復

我覺得價格應該台灣,香港,大陸來講,應該係台灣做便宜,大陸淘寶都有,廈門的是代理,價格比較實,去分銷度買,便宜一點。
回復