新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7345|回復: 14

[分享] 測試房間可承受的極限-以最高音壓96dB(聆聽位)播放鼓詩

在聆聽位置度到最高音壓96dB。如果在喇叭前面1米量度,會有102dB。距離雙倍,音壓會減6dB。

超過90dB 已經是很大聲,長時間身處90dB 的環境,聽覺會受損。聽音空間要承受 96dB 低音(60hz 以下) 絕對是大考驗。尤其是40-60hz,大部份揚聲器對産生40hz 以下也是有限公司,問題不大。雖然很多揚聲器的 frequency response 話可以去到30hz 以下,但係究竟可以出到幾大聲?揚聲器的 spec 寫 frequency response 25hz-30khz +/-2dB,呢個數值係開到幾大聲先做到? 可能只係80dB 可以做到,當90dB 播放,30hz 可能已經係 -10dB。

我花了超過10年時間調整房間,總算沒有白費心機。96dB 低音也可以承受到。何為承受唔到?最容易察覺的是聽音空間有物件起震,例如窗戶、薄的金屬或玻璃物件。音波會在空間內的牆壁來回碰撞,在大音壓下,容易出現低音混濁不清,拖住條低音尾速度慢。音樂背境嘈吵。高、中、低音不平衡。只要你試下以大音量播放,然後錄音聽下,就知道有幾難,原來音樂背境有幾嘈(受聆聽空間影響)。鼓聲亦需要有變化,唔係只係“ 篷篷篷” 一個音。因為有不同尺寸的鼓,亦會敲鼔的不同位置,有輕、重不同力度。因為是大鼓,所以敲擊後鼓皮仍然在震動,仍然有餘震聲,會漸漸減弱。

音壓計 set 在90dB range,針指著0即係90dB。首歌有些位支針超過96dB 位置。我只是用 Samsung S8 錄音,沒有使用外置 mic。

付上錄音,請戴耳筒聆聽。

https://m.youtube.com/watch?v=rOZVHjhlJAI
Screenshot_20201129-152040_Video Player.jpg

評分

查看全部評分

師兄真正懂得播放靚低頻的困難,也花了不少心機搞好。佩服佩服!
接觸過不少初哥,見到對喇叭規格寫住+/-3dB@30Hz,播幾下打鼓就以為聽緊30Hz低頻。
相信在家能聆聽到乾淨30Hz低頻的發燒友只有幾%,當然不包括小弟。

評分

查看全部評分

回復

嚦嚦 發表於 2020-12-2 08:07
師兄真正懂得播放靚低頻的困難,也花了不少心機搞好。佩服佩服!
接觸過不少初哥,見到對喇叭規 ...

嚦嚦兄,多謝讚賞。其實冇乜樂器係出到30hz 以下。除了大部份揚聲器出唔到之外,聆聽空間也限制了低頻延伸。集中精神播好40hz 以上已可。

評分

查看全部評分

回復

May I know the speakers using here.
回復

petermok387 發表於 2020-12-2 13:55
May I know the speakers using here.

Spendor BC3

評分

查看全部評分

回復

絶對拜服60爺嘅美聲毅力,我剩係喺怪聲房搞足兩年幾,先至搞到冇咁衰聲,可以細細聲聽下歌仔

評分

查看全部評分

回復

remychiu 發表於 2020-12-2 14:08
絶對拜服60爺嘅美聲毅力,我剩係喺怪聲房搞足兩年幾,先至搞到冇咁衰聲,可以細細聲聽下歌仔 ...

Remy兄,聽聞你的舊聽音空間好正。新空間先天有問題,好難解救。

評分

查看全部評分

回復

remychiu 發表於 2020-12-2 14:08
絶對拜服60爺嘅美聲毅力,我剩係喺怪聲房搞足兩年幾,先至搞到冇咁衰聲,可以細細聲聽下歌仔 ...

我仲未去你個新竇欣賞喎
回復

60兄, 有無試過玩2.1 或2.2?
回復

racewong 發表於 2020-12-2 14:17
60兄, 有無試過玩2.1 或2.2?

十幾年前在廳玩時試過2.2。正路梗係唔用 Sub 好好多。玩電子分音,加 sub 玩就可以。

Sub 根本幫唔到手。好多喇叭係缺了低音的鬆容度,大提琴、牛筋、大鼓,係好需要有餘震。加 Sub 只會令到低音更死死實實。我聽過的成功例子,係電子分音大型號角加 sub。本身喇叭是用15或16寸低音單元,低音鬆化,加 sub 是加強下潛力。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2020-12-2 14:16
我仲未去你個新竇欣賞喎

千祈吾好嚟,一字記之曰 : 『瀨』  
回復

remychiu 發表於 2020-12-2 15:05
千祈吾好嚟,一字記之曰 : 『瀨』

回復

eds60 發表於 2020-12-2 14:28
十幾年前在廳玩時試過2.2。正路梗係唔用 Sub 好好多。玩電子分音,加 sub 玩就可以。

Sub 根本幫唔到手 ...

我記得JB LAI對JB67000 + 雷神超低, 都好夾聲.
回復

racewong 發表於 2020-12-2 15:57
我記得JB LAI對JB67000 + 雷神超低, 都好夾聲.

我家訪過他。他的 DD67000 係用FM Acoustic 電子分音器。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2020-12-2 16:02
我家訪過他。他的 DD67000 係用FM Acoustic 電子分音器。

我忘記了, 很多年前的事, 記得當時係JBLAI剛買雷神的時侯, 去家訪學習
回復