新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12482|回復: 21

[電源線] 2020疫情年驚喜小報告系列之五 : CrystalConnect Da Vinci cables

2020 這疫情年對全港市民來說, 都是個大挑戰!
但雖然説這年是很難過, 但捱下捱下, 又已到了十二月。

小弟就寫多兩篇驚喜小報告吧。
但先此聲明, 它們是頗 "Kennedy Road" 的呢。

這第五篇寫的就是 CrystalConnect 最新的 Art Series 中的旗艦 : Da Vinci cables!

Hiendy師兄 tleonard 之前略有介紹 :
https://www.hiendy.com/hififorum ... t=Crystal%2Bconnect

大草哥也拍了 youtube :

小弟早於兩三星期前, 已在 Hiendy Club 踫到它們, 但時間有限, 只能怱怱的聴下, 不夠過瘾 :

好在毒友 Betta 和 CrystalConnect 的本地代理, 是熟到爛的 N年老友, 於是便借來 Da Vinci powercord 及 xlr interconnect 各一條, 帶去家訪, 務求摸清 Da Vinci 的底子, 也順便播下毒。

結果是試用了在四套 hi-end systems。
其中當然有 Betta 自己的 Trinity+Q7 大系統啦 。

也有用了在一套 CH+Nagra 的超级系統 :

這裏則是另一大型系統內中的 Eso 三哥 sacd player :

得出的結論是樂中帶苦 :
1) Da Vinci cables 是個大驚喜, 比前代旗艦 UD 好太多了!
頻寬, 速度, 寜靜度 ... 等等全是頂級表現, 十分平均, 全是 A+。

2) 其中小弟尤其鐘意它的 powercord ! (其實是因為 ic & sc 遠超小弟的射程就真)

3) Betta 和 中咗DV毒 的師兄, 全都認為 DV pc 和 ic, 最適合放在系統中之上遊位置, 例如訊源和前級

4) 最勁的是若它的 powercord 放了在訊源, 音樂感和連貫性, 比較毒友家中的 癫癫/框框框/大紅蛇, 都能輕易勝出。
當然, DV pc 的售價比起這些其他牌子的旗艦, 是差不多兩倍之别!

5) 最後, DV 雖是離地的貴, 但已有数位毒友在家訪比較之後, 掏了荷包出來準備下單訂貨了。

總括一句 : 小弟個人認為 DV 的 pc 和 xlr ic, 是 2020 的訊源最佳旗艦線!

多謝各位 Hiendy師兄收看!
小弟會在 Xmas 之前, 盡快出埋 2020 驚喜系列的之最终回的。

評分

查看全部評分

Kennedy Road 先多人睇架

評分

查看全部評分

回復

" 癫癫/框框框/大紅蛇, 都能輕易勝出"

剩係睇到這一句。。。
回復

我未拍片呀, 咁快爆左俱樂部既dv
回復

racewong 發表於 2020-12-6 11:37
我未拍片呀, 咁快爆左俱樂部既dv

DV 太正了, 我忍唔住呀!  
回復

CKKeung 發表於 2020-12-6 15:55
DV 太正了, 我忍唔住呀!

回復

套機唔過百萬都配唔起條線,
回復

我在家只係試過條電線,對比我的EE, 框框框,UD, 便知道呢三款線的弱點係邊個位,可以講da Vinci係無得輸!可惜係六位數字一條!
Da Vinci 1.5m Pc 137000
Da Vinci 2.0m Pc 168600
RCA 1.0 m 173000
XLR 1.5m 225800
XLR 2.5m 278600
Speaker 2.5m 394000

評分

查看全部評分

回復

betta 發表於 2020-12-8 12:09
我在家只係試過條電線,對比我的EE, 框框框,UD, 便知道呢三款線的弱點係邊個位,可以講da Vinci係無得輸! ...

Betta兄,
你和我是一齊被 Da Vinci cables 嚇親。
尤其是 Da Vinci powercord, 只是一條線插在 dac 或 phonoamp, 就已改善了整個系統。
這個情況, 在四個不同的 hi-end 系統內都一樣發生。

只能説這是條有 magic 的線!
雖然售價是六位数字, 在 hi-end 系統內也可説是物有所值!

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2020-12-8 14:18
Betta兄,
你和我是一齊被 Da Vinci cables 嚇親。
尤其是 Da Vinci powercord, 只是一條線插在 dac 或 ph ...

CKK 及 Betta 兄忽忘人生苦短,既然有缘与完梦之物相遇那便該順應天機而免金樽空对月之苦。

評分

查看全部評分

回復

Kingtiger 發表於 2020-12-8 16:59
CKK 及 Betta 兄忽忘人生苦短,既然有缘与完梦之物相遇那便該順應天機而免金樽空对月之苦。  ...

你又踢多一腳?!
回復

提醒兩位莫以金樽对月啫!善意㗎。

評分

查看全部評分

回復

betta 發表於 2020-12-8 12:09
我在家只係試過條電線,對比我的EE, 框框框,UD, 便知道呢三款線的弱點係邊個位,可以講da Vinci係無得輸! ...

Betta兄好高評價喎
回復

racewong 發表於 2020-12-8 17:45
Betta兄好高評價喎

版主,這條電源線令器材發揮出前所未有的靚聲,要乜嘢有乜,又平衡!無得挑骨頭!只係價錢高昂,一分錢一分貨!衰在生意停擺,前景未明!如經濟環境許可,一定要入一條!

評分

查看全部評分

回復

唔知同 Schnerzinger Extreme 10000 TS Power Cable 點比  
回復

waisam 發表於 2020-12-9 10:38
唔知同 Schnerzinger Extreme 10000 TS Power Cable 點比

未有機會兩條線比較過!
回復

betta 發表於 2020-12-8 21:24
版主,這條電源線令器材發揮出前所未有的靚聲,要乜嘢有乜,又平衡!無得挑骨頭!只係價錢高昂,一分錢一 ...

回復

線材價格真係越來越離地⋯⋯如果實價都要6位數市場市場不大
回復

仲有幾日有budget研究下
回復

betta 發表於 2020-12-9 13:11
未有機會兩條線比較過!

Betta師兄,
音響界內傳言 : 呢幾日好多師兄家訪你條 Da Vinci pc, 你亦帶著它周圍去播毒喎!

請你報導一下好嗎?
回復