新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: hifimonster

[喇叭] 小型坐地選擇...

有冇師兄可以稍為詳細的咁講解下sabrinaX同stenheim3嘅分別同各自嘅優點呢?因小弟係12月23日入咗對sabrinaX,啱啱又見到stenheim呢個牌子,對佢頗感興趣,想了解下佢係唔係我杯茶
回復

再加多個選擇!!只要部 Amp power 夠班,可以選擇 TAD CE1, 它表現出來的深度是很驚人的!
回復

CE1真係唔容易推好, 之前有考慮過對坐地E1tx,不過要推好佢真係要付出吾少,所以最後放棄咗呢個牌子
回復

thunder3988 發表於 2021-1-2 22:23
CE1真係唔容易推好, 之前有考慮過對坐地E1tx,不過要推好佢真係要付出吾少,所以最後放棄咗呢個牌子 ...

除了低頻量夠豐滿外,聽了好幾次音埸深闊都全不及 CE1, E1TX 比 CE1 難玩得多!
回復

focal sopra n1, 又型又好聲
回復

thunder3988 發表於 2020-12-26 22:21
有冇師兄可以稍為詳細的咁講解下sabrinaX同stenheim3嘅分別同各自嘅優點呢?因小弟係12月23日入咗對sabrina ...

你咁快又身痕?
回復

唔係身痕呢,係試完之後覺得唔係自己成杯茶,所以想搵其他嘅
回復

thunder3988 發表於 2021-1-10 01:16

試左YG CARMEL2未?
回復

呢個牌子好似前年喺輝煌嗰度聽過,用509推,好似幾爆得,但匆匆聽一下冇留意佢個高音係點,有機會再聽多次
回復

thunder3988 發表於 2021-1-10 22:21
呢個牌子好似前年喺輝煌嗰度聽過,用509推,好似幾爆得,但匆匆聽一下冇留意佢個高音係點,有機會再聽多 ...

要呀, 依對CARMEL2係我既目標之一.

擺番套HIFI喺屋企, CARMEL2係首選.
回復

thunder3988 發表於 2021-1-10 01:16

師兄,見到你話去年12月入左對sabrina x
請問一下聽後感覺得怎樣呀?為什麼會話不是你杯茶呢?我也是在考慮,聽聽你的意見!
回復

hifimonster 發表於 2021-1-13 19:43
師兄,見到你話去年12月入左對sabrina x
請問一下聽後感覺得怎樣呀?為什麼會話不是你杯茶呢?我也是在考 ...

師兄唔好意思啦,可能打擾咗你既雅興,sabrinaX雖然唔係我成杯茶,但都已經係我大半杯茶,暫時聽感,唯一滿足吾哂我嘅就係佢嘅高音,可能我以前用開嘅喇叭大部分都係嗰啲用鑽石或者鈹高音既喇叭,我鍾意佢哋嗰種通透玲瓏,飄逸而又穿透力十足嘅高音,但唔係話sabrinaX嘅高音唔得,純粹喺個人要求同埋口味問題,如果師兄你冇我呢種對高音嘅要求,sabrinaX係絕對冇問題嘅,見到其他師兄話佢好全面,呢樣我絕對認同,尤係糸pop同埋我其中一樣好鍾意嘅electroic dance music,低頻豐滿有衝擊力,扭大聲個音量真係夠哂刺激同過癮,同埋佢嘅聲底係非常中性無染,唯獨就糸個高音滿足唔哂我,我個系統入面已經用咗總共五條siltech同crystal嘅高階線材,小弟我雖然已經玩咗音響幾年,但自問D啲音響水平可能都糸同啲初哥相差無幾,自問冇本事將佢嘅高音玩到接近鑽石或者鈹高音咁通透玲瓏,但呢種又係我鍾意嘅高音呢,所以佢唔係我成杯茶
sabrinaX雖然係一對非常全面同質素相當唔錯既喇叭,但睇返師兄你嘅要求"主要聽樂器音樂為主,想喇叭聲底細緻通透",同埋我對sabrinaX嘅少少認知,唔知啱唔啱嘅建議,sabrinaX應該唔係你嘅首選
回復

thunder3988 發表於 2021-1-14 05:32
師兄唔好意思啦,可能打擾咗你既雅興,sabrinaX雖然唔係我成杯茶,但都已經係我大半杯茶,暫時聽感,唯一 ...

[可能我以前用開嘅喇叭大部分都係嗰啲用鑽石或者鈹高音既喇叭,我鍾意佢哋嗰種通透玲瓏,飄逸而又穿透力十足嘅高音]

thunder 兄,咁就真要去試聽下 Stenheim,如果唔話你知,係估唔到原來佢係絲膜高音單元。
回復

sunny14148 發表於 2021-1-14 10:25
[可能我以前用開嘅喇叭大部分都係嗰啲用鑽石或者鈹高音既喇叭,我鍾意佢哋嗰種通透玲瓏,飄逸而又穿透力 ...

你個Alumine 5用家, 又落毒
回復

racewong 發表於 2021-1-14 12:26
你個Alumine 5用家, 又落毒

我係打手,我係打手。
回復

sunny14148 發表於 2021-1-14 13:09
我係打手,我係打手。

你係左手打右手   攞黎攪
回復

sunny14148 發表於 2021-1-14 13:09
我係打手,我係打手。

你係 MAN NAM
回復

sunny14148 發表於 2021-1-14 10:25
[可能我以前用開嘅喇叭大部分都係嗰啲用鑽石或者鈹高音既喇叭,我鍾意佢哋嗰種通透玲瓏,飄逸而又穿透力 ...

Sunny兄:
我對stenheim嘅喇叭感興趣係基於幾個原因
1、聽聞佢嘅高音唔係用鑽石或者鈹做單元, 但可以做到接近鑽石同鈹高音嘅特性
2、聽聞佢都好爆得,動態氣勢非凡,聽pop都相當之正
3、但又聽講佢嘅低音好難推得好,我見佢地有成90幾db,應該好易推先係
頭一項已經sunny兄證實,不知第2、3項是否屬實呢?
另想再請教sunny兄,alumine 5比較alumine 3,除咗係兩個低音單元由8吋變成10吋,低頻更勁音樂規模更龐大之外,中高音方面兩者又有沒有什麼分別呢?
回復

你問佢?佢答唔到你,呢位人兄由第一日開始已經用909推
回復

AS881 發表於 2021-1-2 08:16
再加多個選擇!!只要部 Amp power 夠班,可以選擇 TAD CE1, 它表現出來的深度是很驚人的! ...

對tad me1 都已經超晒班,如果我有200尺左右聆聽環境,必買.

回復