新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: hifimonster

[喇叭] 小型坐地選擇...

thunder3988 發表於 2021-1-14 23:22
Sunny兄:
我對stenheim嘅喇叭感興趣係基於幾個原因
1、聽聞佢嘅高音唔係用鑽石或者鈹做單元, 但可以做到 ...

thunder 兄,1及2都正確,而小弟擁有過鑽石及鈹單元的喇叭,它們是比不到那種較真實的效果。
至於3,小弟唔敢答你,因為在現時的組合,5仔的低頻被控制得恰到好處。

Alumine 3 小弟未有試聽過,只借了對2仔回家試聽,便入手了5仔。

評分

查看全部評分

回復

Matthewlhy 發表於 2021-1-15 00:49
你問佢?佢答唔到你,呢位人兄由第一日開始已經用909推

我很贊同
回復

sunny14148 發表於 2021-1-15 12:14
thunder 兄,1及2都正確,而小弟擁有過鑽石及鈹單元的喇叭,它們是比不到那種較真實的效果。
至於3,小弟 ...

回復

sunny14148 發表於 2021-1-15 12:14
至於3,小弟 ...

Sunny兄,謝謝你的解答!
回復

thunder3988 發表於 2021-1-14 05:32
師兄唔好意思啦,可能打擾咗你既雅興,sabrinaX雖然唔係我成杯茶,但都已經係我大半杯茶,暫時聽感,唯一 ...

師兄介唔介意講多啲你用咩amp推?
回復

howin 發表於 2021-1-16 08:09

請參考下列youtube 連結,如果你袛聽人聲和爵士樂。

https://youtu.be/FM2nxM7qDfk
回復

AlexChan3@FB 發表於 2021-1-16 09:46
請參考下列youtube 連結,如果你袛聽人聲和爵士樂。

https://youtu.be/FM2nxM7qDfk ...

師兄意思係.....
回復

人家推薦用Modwright spl 9.0 preamp + KWA 100 後級推Sabrina. SabrinaX的聲底亦差不遠。

http://modwright.com/blog/post.php?s=2019-01-07-modwright-system-review-with-wilson-sabrinas
回復

一對有質素嘅喇叭玩得好唔好聲要視乎 物主擺咗幾多心機落去嘅。

對小弟嚟講高質素喇叭嘅唯一定義 係佢還原live concert 嘅聲音與音場嘅能力, 唔要求佢高音清中音甜低音勁, 但係每件樂器包括人聲都需要有佢獨特嘅聲音及位置缺一不可。

基本上 Sabrina 或 SabrinaX 都符合呢個要求, 至於可以玩得幾盡就視乎個人功力啦。 我喺另外一條题目講過 如果硬要挑骨頭 呢一代 WA Silk Dome. 高頻稍為柔順結欠缺ㄧ點穿透力, 然而呢個價位之內整體表現仍然好難搵到替代品。 WA低頻能量較強, 所以如果覺得佢整體表現唔夠通透, 就要多花心機處理好佢嘅低頻能量。

小弟之前都有一個錯覺 上幾代WA 聲音 偏硬而音場嘅重生能力有所限制, 上月有緣拜訪好友 三十幾年資歴嘅Grand Slamm, 雙 15" bass driver 夾着 titanium tweeter 無與倫比 能量與穿透力表現 確實驚人, 但係背後付出嘅調教心思 絕不簡單也。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2021-1-16 20:01
一對有質素嘅喇叭玩得好唔好聲要視乎 物主擺咗幾多心機落去嘅。

對小弟嚟講高質素喇叭嘅唯一定義 係佢還原 ...

非常認同,我玩對Alexia都花左好多時間去處理佢個低頻,一度玩到想放棄,但當你處理好佢個低頻之後,連帶中高音都會出埋,個量感同質感都絕對唔會輸比舊款既鈦合金,我相信設計師夠膽由鈦合金轉返用絲膜一定有佢既原因

評分

查看全部評分

回復

啱啱見到 新漢大減價, 建議 留意吓 有冇出 Fact 8 及 Fact 12 Signature. 兩隻都係好嘢, Fact 12 若空間 少於300呎 吾好掂, 佢低頻能量吾係人咁品嘅。
回復

howin 發表於 2021-1-16 08:09

哈哈!講出嚟可能會比你哋笑呢,但我自己鍾意,就算人哋笑我一樣拖出街見人,用過兩部amp推,一部唔貴一部好平,一開始用天龍pma2020ae推,玩咗十零日左右之後就轉咗麥記ma9000ae,amp嘅電源線係ks elation,喇叭線係vertere老二唔記得咗叫咩型號,其實原本amp係諗住用dan progression integrated,但等呢部嘢真係等到我心痛,由19年中等到20年5月,問代理代理話冇現貨冇得試聽只可以直接比錢訂貨,聽都冇得試聽咁咪諗住等多陣先囉,一等又再等到舊年12月,決定入手sabrinaX之前再發信息去代理問多次,代理竟然話第1、2水賣哂,有貨返先再通知我 ,咁冇計唯有又再等,點解想入呢部?兩個原因,第一唔太貴第二好鍾意佢個外形
其實我係好鍾意嗰啲開揚奔放低頻豐滿有勁度嘅喇叭,sabrinaX得一個八吋低音可以出到呢種低頻我覺得已經相當之唔錯啦,聽人聲小品嘅時候完全冇問題,但當我要聽啲electroic dancer music,j、kpop concert live,又或者係黎允文嘅三國,用ma9000推我都覺得未夠過癮,要開埋個12吋超低音先至夠喉,前年我用x350.8推studio2,聽三國嘅時候啲低頻洶湧而至,力壓心口掃動褲管全身都比D低頻能量籠罩住,嗰種feel好正好刺激,聽果類型嘅歌我就係鍾意嗰種感覺,但就算係咁,我聽嗰啲electroic dance music或者jpop、kpop live,x350.8+studio2我一樣唔夠喉,都要開埋個超低音先至得,而家ma9000ae+sabrinaX比吾返前年嗰種刺激感覺我,但其實又唔唔好怪佢哋,amp既力水爭一截,喇叭又細一截,其實我過聆聽環境都唔大,200呎唔夠,亦冇點樣去特別做啲房間處理,不過一直玩落咁多對喇叭都從來唔會有低頻過量嘅問題,不過sabrinaX我都係用嚟試下wilson喇叭啱唔啱我,同埋我成日聽啲師兄講,如果可以嘅話盡量買坐地唔好買書架, 大家佔嘅地方一樣但係坐地嘅物理天性就已經係贏咗書架啦,八吋嘅低音係相同嘅條件之下低頻一定好過6.5吋嘅低音,因為個物理天性又已經喺度喇,鑽石高音,鈹高音呢啲嘅物質,喺聲音嘅通透玲瓏,飄逸同埋穿透力方面,一定會比鋁高音、絲膜高音優勝,呢個亦都係個物理天性喺度,要低頻夠勁嘅,就盡量唔好揀書架喇叭啦(雖然有啲書架喇叭低頻都好勁),我要萬里晴空如水晶一樣嘅高頻,就揀返鑽石或者鈹高音呢啲合我口味嘅物料,何解要去白辛苦攞嚟搞呢?我自己對任何牌子任何器材都完全唔會有任何嘅死忠,我只係會忠於自己,忠於自己嘅喜好同感受,唔理系一線二線定三線,名牌定係雜嘜,有冇二手市場都唔我嘅優先考慮,最主要係能否滿足到我嘅喜好,器線材夾出嚟嘅效果要能夠滿足到我需要嘅嘢,但我需要嘅嘢而得出嚟嘅嗰種效果可能其他人會覺得未必糸啱嘅,但每個人嘅要求同想要嘅嘢都唔同,套返haha12 ching嗰句" 玩音響,自己玩得開心最緊要"

評分

查看全部評分

回復

thunder3988 發表於 2021-1-17 07:49
哈哈!講出嚟可能會比你哋笑呢,但我自己鍾意,就算人哋笑我一樣拖出街見人,用過兩部amp推,一部唔貴一 ...

我覺得問題唔係對喇叭度,係嚟自部amp,部amp做唔到你要求既野,有機會去聽下用其他amp推再作決定,肥dan都係一個好好既選擇,因為我都用緊 至於你話低音8寸一定好過6寸呢個我認同,但都要視乎返你既聆聽空間有幾大,用返適合尺寸既單元會易玩好多,但你話金屬高音一定好過絲膜算我不能苟同,如果係咁呢個世界做喇叭就簡單得多,全世界廠商都用哂鑽石高音金屬高音+大單元低音就ok,仲洗乜搞咁多野?每樣物料都一定有佢既優點缺點,去到最尾都係講配搭同配合。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2021-1-16 20:01

對小弟嚟講高質素喇叭嘅唯一定義 係佢還原 ...

經驗之談
回復

howin 發表於 2021-1-16 20:11
非常認同,我玩對Alexia都花左好多時間去處理佢個低頻,一度玩到想放棄,但當你處理好佢個低頻之後,連帶 ...

我唔信
回復

howin 發表於 2021-1-17 09:55
我覺得問題唔係對喇叭度,係嚟自部amp,部amp做唔到你要求既野,有機會去聽下用其他amp推再作決定,肥dan ...

豪哥越來越有型了.

評分

查看全部評分

回復

唔信乜先大佬
回復

唔信你講野

評分

查看全部評分

回復

至於3,小弟 ...

終於有人覺得鈹或鑽石單元唔真實了
回復

Focus Audio
回復