新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8570|回復: 13

[超低音喇叭] 新入手大地震重低音分享

小弟首次新post分享,請多多指教
小弟新屋入伙諗住upgrade 成套音響可以玩Atmos ,
前置S50
中置 S35
後置和天空4個喇叭 Minx min 22
Amp : Denon AVR -4500H

Subwoofer : Earthquake Minime P-10 DSP
而呢個subwoofer 由當初諗住有大買大的FF12 , 之後收貨時發現表面有崩而再等下一批,與此同時問雅詠如何擺位最好,發現FF12 太大,做音響櫃時其他音響的擺位無咁好,所以之後改咗Supernova IV , 到後來有一日雅詠打俾我問我有冇興趣加多$500 換 Minime P-10 DSP , 我上網睇吓啲spec 覺得可以加$換,之後最後落實買Minime P-10 DSP...試咗之後真係啲重低音真係好勁,好滿意,好彩住單邊,無咁容易比人投訴.
多謝雅詠團隊的專業意見

B

B

A

A

評分

查看全部評分

C兄 隻中置會否不夠聲不夠力?
回復

個架幾靚
回復

十仔尺寸Fit晒個HiFi架,而且呢隻的的式式功率大,超厚喇叭唇能夠承受大音壓,雖然貴少少但肯定無買錯...
回復

重低好似唔應該向前直放。
回復

Hksmoker 發表於 2020-12-30 07:37
重低好似唔應該向前直放。

應該要點放?
回復

tfortest 發表於 2020-12-29 12:15
C兄 隻中置會否不夠聲不夠力?

我覺得 ok 啊!而且我鍾意佢外形!
回復

淘寶訂造!
回復

pepsiman 發表於 2020-12-30 00:09
十仔尺寸Fit晒個HiFi架,而且呢隻的的式式功率大,超厚喇叭唇能夠承受大音壓,雖然貴少少但肯定無買錯...{:5_1 ...

個架自己畫圖訂造,所以fit 晒10 吋,呢個其實貴少少,但物有所值
回復

應該at an angle。唔應該直對你。
回復

利用牆身

評分

查看全部評分

回復

hi ching !cab send the link
回復

建議用room correction調整低音,如果AVR有可以用AVR調整,否則用minidsp+Rew調整,網上教學很多
回復

點解我用SVS超低音,說明書建議直向,而且大多數介紹都睇片都直向!
回復