新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15982|回復: 63

[喇叭] 喇叭撰乜好? Sabrina vs Kaiser

最近好似成日講Sabrina 同X, 雖然同chiara 唔同價位,兩對座地, 一對就係書架。但我諗chiara 最standard 個版本都會貴過Sabrina. 但如果係錦岩有個靚價的chiara demo 二手同二手Sabrina 一樣,以錦的情況應該點好?
未聽過chiara, 但聽過Sabrina x 係唔差,估舊版Sabrina 都唔太差。暫時無辦法聽到chiara 個demo, 唔係同一個地方。
二三百廳但唔係比你玩晒, 聽開80年代至今的pop music, 有時都聽下Jazz vocal 或instruments.

Ref. 以前用devialet 140 推804d3, 宜家得番部devialet.

Thx Ching.
單選投票, 共有 67 人參與投票
5.97% (4)
64.18% (43)
29.85% (20)
您所在的用戶組沒有投票權限
講真, 座地同書架, 係兩個唔同方向嘅嘢, 書架出盡9牛2虎之力, 都做唔到座地嘅效果.
不過淨係鍾意聽簡單小品, 確係無需要座地, 可惜你唔係, 仲要要係聽POP, 有能力嘅話, 非Sabrina X  莫屬.
回復

就算有人講你知一對書架靚到曉飛,但係基本物理特性不可能違反。

所以如果有二至三百呎呼吸空間而聆聽環境又吾係三尖八角,一對好 座地喇叭會著數好多。反而擔心Devialet140 未必招呼得夠週到, 要有準備將來升班。
回復

除非 Demo 少過一個月,幾乎所有 Demo 喇叭盡可能都唔好買,Demo 得越耐,可能有內傷 Sales 同 客唔會就住玩
回復

基本上係不買書架﹗
回復

devialet 140 可能攪唔掂依三對喇叭喎
回復

事原係錦,我搬左去其他國家,所以賣晒d喇叭, 得番部AMP. 諗住過到來搵個對喇叭. 有小朋友都係一個因素, 怕佢會撞爛或整穿。
係到睇到錦多人講Sabrina 所以又身痕去搵鋪頭試下,lee 邊個價錢同香港好唔同。Sabrina X 係290k, Sabrina 二手震140k 都係代理幫客人放售, 而上網睇到有間鋪頭賣緊九萬唔駛的chiara 令人心動可惜要坐飛機先去到佢間鋪 所以係無乜可唔試到除左買完到你屋企。
Lee 邊你講係價錢 同搵品牌 都貴好多同爛搵好多,所以早何係香港買對新的帶過來。
好彩有師兄講demo 機可能內傷, 錦我真係要諗一諗。
Devialet 我都想賣但最少有對喇叭先,再諗轉乜系統。
回復

我都係因為咁放Q左對無盒既喇叭. 有啲啲後悔.
所以岩岩又買左對全新打算帶過去.

講返正題,三對唔睇價就一定SabrinaX 新.
Sabrina 聽pop 十分之好的. 亦都十分之平衡,低音
不過如果外國Sabrina X要成290K .... 又好似真係買唔過...

回復

如果係搬我本來都預會唔會運送有碰撞 尤其係804個頭音
但師兄你對tannoy 錦四方其實唔駛驚。
宜家反而會諗下vivid audio, 但好似無人講kaya 系列...
如果係pop music 仲有乜好的選擇?80-200k 範圍, 有好介紹, 可能個range 好大, 純粹係歐洲價位好唔同, 二手市場又唔同。
回復

hhkplus 發表於 2021-1-2 04:35
如果係搬我本來都預會唔會運送有碰撞 尤其係804個頭音
但師兄你對tannoy 錦四方其實唔駛驚。
宜家反而會諗 ...

如果身處歐洲不如多留意當地品牌, 例如PMC , ATC, German Physiks 等都好好聲嘅。買入口品牌係咪要畀多層稅呢?

回復

banjo 發表於 2021-1-1 11:41
講真, 座地同書架, 係兩個唔同方向嘅嘢, 書架出盡9牛2虎之力, 都做唔到座地嘅效果.
不過淨係鍾意聽簡單小品 ...

師兄,Chiara 跟本唔係書架喇叭,佢個 backfire Scanspeak 八吋好多座地都冇,另佢對腳裡面裝晒分音同線,對腳可以話只不過係對付楷震的一個手段,而佢表現好過好多有名座地。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2021-1-1 16:08
devialet 140 可能攪唔掂依三對喇叭喎

必换,唔湯唔水,都唔知推也好。
回復

史的墳 發表於 2021-1-2 10:11
師兄,Chiara 跟本唔係書架喇叭,佢個 backfire Scanspeak 八吋好多座地都冇,另佢對腳裡面裝晒分音同線 ...

長知識了, 唔該哂.
回復

師兄,Chiara 跟本唔係書架喇叭,佢個 backfire Scanspeak 八吋好多座地都冇,另佢對腳裡面裝晒分音同線 ...

由你去解釋就最好不過

評分

查看全部評分

回復

sunny14148 發表於 2021-1-2 10:43
必换,唔湯唔水,都唔知推也好。

咁換咩好呢?
回復

只因我們是代理,不便加把咀。「史的墳」兄講得一D都無誇張。

都係嗰句,發燒嘅嘢耳聽為實。自己去聽下先

補充: 今時今日書架低音可以贏落地喇叭一D都唔出奇。 又例如細瓦數膽機低音抽贏幾百瓦石機是一點都唔奇。

評分

查看全部評分

回復

錦係咪都唔好試對demo 喇叭風險高?
有搵到有一間shop 有晒Devialet , vivid, PMC, elac, magnepan, 可以到時試下。
部devialet 最慘的係好難賣出,而且要換就要入過晒source 到amp.
諗係DCS NB 再加個有DAC 的amp。
回復

Kaiser 絕對係高班靚聲之選小弟有幸領教過,亦相信其中高音樂感染力會比Wilson Audio 有優勢 。

若論整體對各類型音樂適應、能量爆發與填滿較大空間能力, 個人喜好仍投 SabrinaX 一票。但若空間三尖八角又或少於150 呎 擺位則會相當有難度, 其中低頻力量不可忽視。
回復

haha12 發表於 2021-1-2 20:26
Kaiser 絕對係高班靚聲之選小弟有幸領教過,亦相信其中高音樂感染力會比Wilson Audio 有優勢 。

若論整體 ...

音樂感都要睇你前面夾乜,Wilson都未必一定輸
回復

howin 發表於 2021-1-5 12:44
音樂感都要睇你前面夾乜,Wilson都未必一定輸

赞成。

如果以 Live Concert 為標準, 這ㄧ代WA 表现相當全面。若要挑骨頭佢嘅 Silk Dome tweeter 高頻太柔順而穿透力稍遜。
回復