新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 59786|回復: 413

[分享] Air Force One 導入記 , 音響雜談

小弟用咗Air Force One接近四年時間想同大家分享一下箇中嘅挑戰同感受

評分

查看全部評分

幾時upgrade zero?賣個AF one比我
回復

你覺得那一支唱臂好一点?
回復

如果有機會可以家訪就非常好
回復

howin 發表於 2021-1-16 19:53

豪老闆, 你應該同 大師兄一齊買ZERO先襯得起你地身份
回復

留名等分享
回復

howin 發表於 2021-1-16 19:53

阿豪師兄,Zero真係買唔起,定價要450,000美金. 曾經係認真考慮過upgrade去AF one premium, 度咗好耐對小弟來講都係太貴,最少要補二三十萬。不過唔緊要,有一位師兄已經落咗訂air force Zero,到時我哋去聽下咪一樣囉

評分

查看全部評分

回復

ackcheng 發表於 2021-1-16 23:50
你覺得那一支唱臂好一点?

你好呀Dr. Cheng, 一排冇見,你好嗎,唱臂遲啲我會詳細交代,唔同牌子唔同結構有自己獨特嘅音色同特性,不過說到尾都係個人心水最重要. 我心中你係醫神,之前幫我母親做手術,再次多謝你
回復

jjtiger 發表於 2021-1-17 08:16
如果有機會可以家訪就非常好

師兄當然可以啦,家裏小朋友嚟緊考中六mock exam,考完之後會盡快安排.呢個係小弟七年前嘅setup

2020 嘅setup

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2021-1-17 13:07
豪老闆, 你應該同 大師兄一齊買ZERO先襯得起你地身份

銀行戶口就真係zero喇
回復

Simcity 發表於 2021-1-17 18:36
阿豪師兄,Zero真係買唔起,定價要450,000美金. 曾經係認真考慮過upgrade去AF one premier, 度咗好耐對小 ...

記住搵埋我
回復

Simcity 發表於 2021-1-17 19:08
師兄當然可以啦,呢個係小弟七年前嘅setup

多謝Simcity兄比面,期待中
我最主要係想聽聽AF one ,同CH Precision ,
因小弟正考慮CH Precision A 1.5 後級
回復

jjtiger 發表於 2021-1-17 19:24
多謝Simcity兄比面,期待中
我最主要係想聽聽AF one ,同CH Precision ,
因小弟正考慮CH Prec ...

師兄唔使客氣, CH A1.5 小弟有機會聽過幾次,真係好正。
現在用緊M1 mono, 係一位師兄割愛賣俾我, 真係感激不盡

評分

查看全部評分

回復

事緣係2017年,大師兄Dr Thomas Li 割愛將一個幾乎全新 Air Force One 賣咗俾我。師兄用咗一年左右,加上保養得宜,簡直新嘅一樣。所以大家見到個盒寫住Premium,其實內裏係普通版嘅Air Force One。師兄就係咁upgrade咗去Air Force One premium,仲送埋個盒俾我添。順帶一提Air Force One普通版係兩大盒,Premium係三大盒。

評分

查看全部評分

回復

Upgrade to premium.
回復

多謝simcity兄回覆,請教一下,你認為A 1.5 夠力推我對Sopra N2嗎?

另外,M 1 是否可以升級為M 1.1?
回復

回復

師兄你太客氣了! 有機會聚聚!
回復

jjtiger 發表於 2021-1-17 20:46
多謝simcity兄回覆,請教一下,你認為A 1.5 夠力推我對Sopra N2嗎?
另外,M 1 是否可以升級為M  ...

師兄, M1係可以Upgrade做M1.1, 費用大概60,000港元。呢位師兄就已經立即行動,小弟仲要啲時間籌備資金。其實A1.5同M 1.1係用全新嘅電容,速度比M1還要快,不過講到力水就冇辦法,M1係會好啲嘅. A1.5推動Focal應該冇問題,不過要留意一點,唔同國家嘅Power amp 表現能力係有天淵之別。瑞士機講求速度,分析力,細緻,有來函。要拳拳到肉你可能會大失所望。至於CH precision 如果調教恰當,會將錄音高度還原,有置生現場一樣嘅感覺,呢種魔力將引領你到音樂嘅深深處, 不能自拔。 相反CH precision 好容易俾人一種只有分析力同好理性嘅聲音。
黑色係舊款電容,紅色係最新款嘅電容,同時加大20%電容量

評分

查看全部評分

回復

收到,清楚了,如果我真的成事,到時才請教Simcity兄你,
不過你唔好嫌我煩就好
回復