新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simcity

[分享] Air Force One 導入記 , 音響雜談

KimmyWong 發表於 2021-1-21 17:56
多謝Simcity 兄分享, CH P1 係小妹dream gear , 如果有幸可以家訪真係夢寐比求

師兄唔嫌棄係歡迎啊。不過相比昨天拜訪cessaro旗艦嘅大師兄,小弟器材可以拎去填海啦。下禮拜我招呼完jjtiger師兄會再作安排。CH P1 係非常之好,我哋幾位師兄弟都一齊玩左.
6A6FC4CA-37B5-4782-B305-DCBB66559C86.jpeg ABF671A2-EECF-410A-A2BC-76AA7184A249.jpeg 5CF679AB-49DF-4E0A-9B01-B848797FB1D5.jpeg

評分

查看全部評分

回復

Simcity 發表於 2021-1-21 18:27
師兄唔嫌棄係歡迎啊。不過相比昨天拜訪cessaro旗艦嘅大師兄,小弟器材可以拎去填海啦。下禮拜我招呼完jjt ...

嘩實在太震撼,成套CH
回復

KimmyWong 發表於 2021-1-21 20:15
嘩實在太震撼,成套CH

Kimmy 原來係師姐而唔係師兄,小弟一時糊塗搞錯,請多多見諒
CH 就係用免費 firmware upgrade 同埋外置電源條橋俺下俺下你,搞到痴痴呆呆最後銀包乾晒塘為止

評分

查看全部評分

回復

Simcity 發表於 2021-1-21 23:02
Kimmy 原來係師姐而唔係師兄,小弟一時糊塗搞錯,請多多見諒
CH 就係用免費 firmware upgrade  ...

爭部L1
回復

師兄,你講得一啲都冇錯呀
另外phono amp 由 stereo 轉換成 mono, 比起師兄上次家訪時有極大進步,遲啲又要邀請師兄上嚟指教
回復

Simcity 發表於 2021-1-21 23:30
師兄,你講得一啲都冇錯呀
另外phono amp 由 stereo 轉換成 mono, 比起師兄上次家訪時有極大進 ...

p1都mono堅  我執左啲細微野換左啲線之後又唔同左了,應該比你上次上嚟時更好,有機會我地又嚟一個互訪日

評分

查看全部評分

回復

jjtiger 發表於 2021-1-21 14:00
鎗王兄你好,我都希望係

SIMCITY係我地既大師兄,  
回復

豪哥,一定要再拜訪你  多謝你槍王師兄

請讓我分享一啲Air Force One 嘅 setup過程。呢台唱盤比較重手,接近80公斤,需要二人才能擺上音響架。至於外置電源同氣盒(air buffer) 加埋就只有14公斤。platter 有兩部份,底部係鍛造(forged)不鏽鋼,頂部有不同選項,包括航天鋁合金,亞加力,不鏽鋼或者鈦合金。鈦合金非常昂貴要接近80,000港元,其餘選項大概20,000港元,。跟機係鋁合金,免費送嘅。

評分

查看全部評分

回復

SIMCITY大師兄, 好奇想問問你部AF 1 的電源是否唔震的? 我部是不可能像你這樣放的, 唯有咁擺.
回復

racewong 發表於 2021-1-22 12:01
SIMCITY係我地既大師兄,

鎗王兄,我知道呀,所以咪要去取經囉
回復

細tec 發表於 2021-1-22 18:33
SIMCITY大師兄, 好奇想問問你部AF 1 的電源是否唔震的? 我部是不可能像你這樣放的, 唯有咁擺.
...

細tec師兄原來都upgrade 咗 Air Force One, 恭喜晒恭喜晒。
發覺好多用開 Air Force 3 嘅師兄最後都忍唔住手upgrade咗,下一個會唔會係豪哥師兄呢?

講起 Air force one 氣泵震動問題,根據我觀察所得係比Air Force 3 稍微多少少,原因可能需要更多能量浮起超重嘅Platter。嘗試安置喺唔同地方,最後決定放回 Artesania 音響㗎中。圖中所見師兄擺放方法非常特別,有機會會作測試比較一下兩者在音色上嘅分別。小弟有15年時間受浮盤(oracle)及軟盤 (SME)所熏陶,喜歡較鬆容用煙霧離漫嘅感覺,所以最後都冇用Artesania跟㗎嘅damper,仲用埋拆殼呢一招。音場霎時穿牆破壁,還改善了真空吸力唱盤比較冷靜(有人稱呼為呆滯)嘅先天性格。
2017 年
2021 年
拆殼

評分

查看全部評分

回復

Simcity 發表於 2021-1-23 02:29
細tec師兄原來都upgrade 咗 Air Force One, 恭喜晒恭喜晒。
發覺好多用開 Air Force 3 嘅師兄最後都忍唔住 ...

這些機會不是屬於我的
回復

howin 發表於 2021-1-23 07:39
這些機會不是屬於我的

唔好扮野
回復

四十幾呀大佬
回復

你套前後級都唔只四十幾啦.
回復

racewong 發表於 2021-1-23 13:08
你套前後級都唔只四十幾啦.

我部cd皮幾
回復

妖, 你都唔聽CD

評分

查看全部評分

回復

回復

其實我有提議過樓主把唱盤連機架向右轉 90度,現在 Air Force One 在喇叭正後面,換碟落針頗逼窄,把唱盤向鋼琴就一天都光哂,大把位走動,聲音都會更好一點
回復

ThomasLi@FB 發表於 2021-1-24 18:47
其實我有提議過樓主把唱盤連機架向右轉 90度,現在 Air Force One 在喇叭正後面,換碟落針頗逼窄,把唱盤向 ...

我直情強烈建議樓主打直個廳嚟玩添 打橫玩可能只出到佢套器材一半都無

評分

查看全部評分

回復