新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simcity

[分享] Air Force One 導入記 , 音響雜談

空軍一號降落真係夠晒震撼。
回復

空軍一號
回復

空軍一號
回復

Thanks jjtiger C hing for visiting me today. Auditioned CD playback for 4 hours but still not enough time for LP playback.  No problem, we will leave it to next time.
Hoping C hing enjoy the short stay at my home today
回復

Zelo c hing, Benny213 c hing, Tomlau2009 c hing, Thanks so much!!
Thomas howin 師兄,小朋友今年入大學後就可以轉90度玩啊

評分

查看全部評分

回復

非常感謝Simcity兄嘅熱誠款待
可惜行程緊密,未能一聽空軍一號
不過Simcity兄已承諾,再盡早安排下一次家訪
回復

Simcity 發表於 2021-1-27 18:16
Zelo c hing, Benny213 c hing, Tomlau2009 c hing, Thanks so much!!
Thomas howin 師兄,小朋友今年入大 ...

Simcity兄,到時用得着小弟,可以隨時聯絡我,
你今日見過我啲威力㗎喇
回復

小弟年過半百,真係開始有老人癡呆,忘記多謝Tiger師兄今日幫我勞心勞力!!
事緣小弟家中有一座cheap cheap 平價三角琴,興致一到會拿來亂彈一通,屢次遭鄰居投訴。之後用特製塑膠杯墊將全座鋼琴稍微墊起,減少聲音直接傳送到其他樓層,非常有效。可惜琴鍵敲擊弦線嘅 Harmonics 就過濾不少,多番嘗試抬起超過600磅重嘅鋼琴都徒勞無功。 今日Tiger師兄單人匹馬唔使兩下手勢就搞掂咗,簡直係my hero 。再次多謝Tiger師兄幫我做埋苦力,萬分感激。
回復

回復

Simcity 發表於 2021-1-20 22:47
Sunny 師兄,你嘅器材絕對唔簡單。之前家訪其他師兄見識過 K1X + 外置電源 PS1, 簡直如虎添翼,1+1=3,係冇 ...

2019年小弟回香港時有幸家訪聽過這套大型系統,確係氣勢磅礴。

當時 c7c 代我約了 simcity兄,讓我去家訪你,可惜取消了。希望下次有機會讓我來家訪。
回復

回復

eds60 發表於 2021-1-28 03:45
2019年小弟回香港時有幸家訪聽過這套大型系統,確係氣勢磅礴。

當時 c7c 代我約了 simcity兄,讓我去家 ...

我都未去過大師兄家訪

評分

查看全部評分

回復

槍王師兄,講開又講,大家識咗咁耐真係冇家訪過我。不過之前冇嚟過唔緊要啊,換咗喇叭三年現在先至滿意,所以冇相干嘅。如果有時間,明天下午可以家訪小弟 (3:45pm-7:00pm OK)

eds60, 記得師兄家在加拿大,19年對喇叭仲未開聲, 所以嚟唔到都冇問題。下次來香港小弟再安排家訪
回復

回復

依個AF1盤真係靚到爆. 所有細節位都
回復

空軍一號真係好靚,絕對係我心目中的夢想唱盤。
回復

師兄,Air Force One播出嚟每一個音符同人聲真實到令你起雞皮,以為係撞鬼。由最微細到最瘋狂嘅一刻都如實播放出嚟。炸到500w天昏地暗音場仲定過台炸彈。我哋住得好近,師兄有時間過嚟俾啲意見啦。
回復

Simcity 發表於 2021-1-30 22:05
師兄,Air Force One播出嚟每一個音符同人聲係真實到令你起雞皮,以為係撞鬼。由最微細到最瘋狂嘅一刻都如 ...

之前我喺朋友度試過部AF3,我已經入哂迷,亦好認真咁想過入會,只可惜我完全搵唔到空間放置部電源氣泵,所以最後放棄了,說來慚愧⋯⋯AF1我從都未見過真身,有機會真係想拜訪師兄一睹風采。
回復

小弟今日有幸家訪Simcity 兄,重有機會試坐空軍一號,戰機帶來嘅震撼場面仍猶有餘悸⋯⋯
叧外亦見證咗脫罩調音的招數,拆除機蓋令聲音全無束縛,萬馬奔騰⋯⋯
萬分感激Simcity 師兄的款待及校聲心得

評分

查看全部評分

回復

Simcity 發表於 2021-1-29 18:50
槍王師兄,講開又講,大家識咗咁耐真係冇家訪過我。不過之前冇嚟過唔緊要啊,換咗喇叭三年現在先至滿意,所 ...

Simcity兄,到時再約,謝謝。
回復