新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simcity

[分享] Air Force One 導入記 , 音響雜談

Eds60 師兄,不用客氣 。

Agassi 師兄,多謝你昨天家訪小弟 。不經不覺相識超過15年, 冇記錯我哋係 Review33 (Focal Utopia) 同好會認識,十幾年前一班師兄弟常常互訪,一起進步玩過不亦樂乎。唔知其他師兄嘅音響歷程又如何呢?上次家訪師兄,器材都好大轉變,Speaker 用了 Wilson Audio Sasha series 2.

評分

查看全部評分

回復

Agassi 師兄,你形容“脫罩調音”的招數,拆除機蓋令聲音全無束縛,萬馬奔騰,都係小弟20年前家訪大師兄學返嚟㗎。起初仲以為佢哋痴痴呆呆坐埋一台,原來係高手高高手。睇返呢兩部機Denon vs Air Force One ,Denon 做部SX1旗艦機真係好俾心機, 啲shielding 靚到嚇死人, 全部機加埋頂蓋係用兩層構造,內層黃銅shielding,精細線路同轉盤部份再獨立黃銅shielding + 銅螺絲,火牛同轉盤底部再用Cast iron block,Transport 再加 damper, 賣550,000日圓。 Air force one 相比之下個 power supply 製作就平凡咗一點點,工業味略重,普通鋁板加吸音物料,賣7,200,000日圓,貴佐10倍唔止。不過話說回來,聲音同製作又未必有一定直接關係嘅。

[attaching]901792[/attachimg]

評分

查看全部評分

回復

FE cerabase

評分

查看全部評分

回復

天龍 SX1 只用來做 Transport, 有 digital out 便足夠。為咗減少干擾,Analogue 火牛同線路板部份拆咗,Front panel 嘅 LED 燈膽都刪減,轉盤頂再加 HRS damper,咁就大功告成。

評分

查看全部評分

回復

Simcity 發表於 2021-2-1 22:38
天龍 SX1 只用來做 Transport, 有 digital out 便足夠。為咗減少干擾,Analogue 火牛同線路板部份拆咗,Fro ...

我冇諗過一位文質彬彬嘅專業人士,
居然為咗追求完美嘅音效,絕不妥協之下,
做出以上行動,真係令我佩服
回復

Simcity 發表於 2021-1-31 14:25
Eds60 師兄,不用客氣 。

Agassi 師兄,多謝你昨天家訪小弟 。不經不覺相識超過15年, 冇記錯我哋係 Review ...

Goldmund推Wilson,睇相都知好聲
回復

jjtiger 發表於 2021-2-2 09:20
我冇諗過一位文質彬彬嘅專業人士,
居然為咗追求完美嘅音效,絕不妥協之下,
做出以上行動,真係令我佩服 ...

師兄,為求達到目的, 通常將啲玩具拆到散晒為止。冚唔冚得返就另一件事啊

回復

Simcity 發表於 2021-2-7 18:42
師兄,為求達到目的, 通常將啲玩具拆到散晒為止。冚唔冚得返就另一件事啊

...

Simcity 兄,我就係特別佩服你呢一點
我相信有好多師兄都唔敢咁做
我都經常拆我啲玩具㗎
Before
After

評分

查看全部評分

回復

Simcity 發表於 2021-2-7 18:42

...

車都自己改
回復

Howin 師兄
你對Dan progression 都好正
回復

jjtiger 發表於 2021-2-7 20:44
Howin 師兄
你對Dan progression 都好正

多謝讚賞,有機會上嚟指教下
回復

小弟自小嘅夢想係做汽車工程師,到頭來做唔成,唯有買啲玩具返嚟拆散晒再冚番,就當係夢想成真啦

評分

查看全部評分

回復

今天邀請到一位師兄,到小弟家中作客,談天說地好快就四五個鐘啊。

評分

查看全部評分

回復

Simcity 發表於 2021-2-13 00:59
小弟自小嘅夢想係做汽車工程師,到頭來做唔成,唯有買啲玩具返嚟拆散晒再冚番,就當係夢想成真啦 ...

師兄恭喜發財,鮑魚都自己換好利害 小弟佩服
回復

師兄同小弟在hiendy周年聚餐認識的。大家一見如故仲成為好友,喺音響路上一同探索,一起鼓勵,一起進步。可能走得太埋,啲器材都有一點點相似。 TeahDAS Air force one, CH precision C1.1, P1, Sonus Faber Amati, conrad johnson preamp, Artesania rack 等等。師兄用 cj 最新旗艦前級 GAT s2,odin2 喇叭線,同三皇冠訊號線。小弟自知慚愧只係用 CJ舊款Act2 preamp, yter 喇叭線, 同 siltech 35周年訊號線,真係有相形見絀嘅感覺。
回復

Simcity 發表於 2021-2-13 00:59
小弟自小嘅夢想係做汽車工程師,到頭來做唔成,唯有買啲玩具返嚟拆散晒再冚番,就當係夢想成真啦 ...

佩服佩服 我剩係識比錢玩車,真慚愧
回復

howin 發表於 2021-2-13 10:28
佩服佩服 我剩係識比錢玩車,真慚愧

師兄你部 AMG63 實在太堅啊,原廠乜都唔使改已經無敵。
Stock cast iron floating brake caliper: 6.4KG per side
4 pot AP aluminium fixed brake caliper: 3.3KG, so 3KG less unsprung weight.

評分

查看全部評分

回復

Benny213 發表於 2021-2-13 10:20
師兄恭喜發財,鮑魚都自己換好利害 小弟佩服

Benny213 師兄,恭喜發財並祝新年進步。有機會都希望可以拜訪師兄

制動部份改AP細四遮,開坑碟,brake鋼喉, 高溫油 + Endless pad.
至於原廠拎得 7J 唔啱fit, 換埋 Volk Racing forged 鍛造拎+新呔就大功告成。
換車呔同時加裝呔氣 sensor 將來就免卻好多問題啊。

改大引擎入風口 + 換細Steering wheel又會再好渣啲。
回復

Simcity 發表於 2021-2-15 17:52
Benny213 師兄,恭喜發財並祝新年進步。有機會都希望可以拜訪師兄

制動部份改AP細四遮,開坑碟 ...

一個人換鮑魚,以我認知,應該有難度
Simcity 兄真利害
回復

Simcity師兄真係多才多藝,佩服佩服
回復