新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13743|回復: 29

[高清播放器] 2021 首發報告:Zidoo UHD3000 媒體播放機

2021 首發報告,Zidoo UHD3000,其之一:

之前都預告過,響過年前入手了 Zidoo 最新媒體播放機旗艦 Zidoo UHD3000,把玩左幾個星期,都已經對此機有相當多認識,我今日開始就講一下對呢部機既感覺。如果大家有興趣的話,就唔好錯過啦!

好,講返我點解買呢部機先,大家都記得我打從幾年前開始已經將我 D 4K、Blu-Ray、CD、SACD 等用最高規格備份。依家都已經將 4K 及 Blu-Ray 備份得七七八八,當中全部都係 ISO 格式檔案。咁備份完,當然要搵返一部有質素既媒體播放機完美咁重播檔案。心諗如果表現有我部 Panasonic UB9000 日本全摩改版七、八成已經心滿意足。

咁岩有日響網上走走時,見到 Ziddo 剛剛出左呢部旗艦 Zidoo UHD3000,用上最新既Realtek RTD1619 DR hexa-core 64-bit A55 CPU、又係最新既ESS9068 DAC,可硬解 MQA及DSD,仲有用上高質素環牛及電容,而內裡佈局又非常精細(如圖)。就身痕痕咁問下代理有冇貨啦,又咁岩剛剛到左貨,咁就成就呢個報告喇!

第一章主要係講下「開箱文」。

箱中有箱,面有個紙皮箱,而拆開後就見到裡面既實體箱。類似Laser 表面既 Logo 好吸睛,可見 Ziddo 的細心。打開箱,部 UHD3000 用膠袋包住,將佢拎起時可以見到底部有個工具盒,內裡有說明書、Remote。IEC 頭,可以按自己起好配上電源線。我就立即將佢接上 Kondo Acc Permission 電源線、彩虹魚 8K HDMI 作畫、AudioQuest Diamond HDMI 作聲、Acoustic Revive LAN 線,另外我又去左深水埗買左隻 Hitachi 12TB 企業級硬碟俾佢。

1、2、3,開機!!

待續。

#香港 #高級音響 #zidoo #uhd3000 #mediaplayer #媒體播放機 #旗艦 #hkblogger #hkhifiblogger

評分

查看全部評分

支援12TB 咁正
回復

最大支援雙 16TB 呀
回復

史的墳 發表於 2021-1-24 10:29
最大支援雙 16TB 呀

無得頂,依家12TB HDD 咩價位?
回復

bigpun1975 發表於 2021-1-24 10:36
無得頂,依家12TB HDD 咩價位?

Hitachi 企業級 around $1,800
回復

冬天乾燥,身痕!
你啲線材可仲貴過部機。
等你報告。
回復

史的墳 發表於 2021-1-24 10:37
Hitachi 企業級 around $1,800

Ok la, 以前買隻2TB都要六七佰
回復

屎Sir,幾時攞落嚟俱樂部俾百事仔開吓眼界先...
回復

史Sir , 我記得你有部Qnap 453DX Nas 做儲存, 我都有部, 等你包膠
回復

依部攞你命3000幾錢?
回復

racewong 發表於 2021-1-25 12:21
依部攞你命3000幾錢?

八千幾呀。   
回復

學亞史話齋, 如果有Panasonic UB9000 日本全摩改版七、八成已經超級抵玩啦
回復

racewong 發表於 2021-1-25 16:13
學亞史話齋, 如果有Panasonic UB9000 日本全摩改版七、八成已經超級抵玩啦

唔係喎,呢部野可以解埋 MQA, 當2CH DAC 都得喎
回復

bigpun1975 發表於 2021-1-25 16:15
唔係喎,呢部野可以解埋 MQA, 當2CH DAC 都得喎

UHD3000 仲有新功能可以外接 CD Rom 聽 CD 添 ~
回復

MICAudio國聲 發表於 2021-1-25 18:25
UHD3000 仲有新功能可以外接 CD Rom 聽 CD 添 ~

可唔可以介紹下
回復

bigpun1975 發表於 2021-1-24 12:58
Ok la, 以前買隻2TB都要六七佰

剛買隻WB red 4T,最平715

$8xxx抵用,播歌不知質數如何
回復

hksarac 發表於 2021-1-25 21:25
剛買隻WB red 4T,最平715

$8xxx抵用,播歌不知質數如何

如果一魚兩食就堅抵
回復

確是一雞兩味,但只得HDMI和USB輸出。原來仲有coaxial。

台灣代理清楚介紹
https://www.haneasy.com.tw/products/zidoo-uhd3000
回復

外接 CD Rom 功能我地正在測試中
回復

MICAudio國聲 發表於 2021-1-26 11:48
外接 CD Rom 功能我地正在測試中

咁個解碼靚駁 CDT都 OK
回復