新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 24123|回復: 145

[分享] Van Den Hul The Magnum MKII

明天就過年啦! 出返篇嘢貢獻下先! 先祝大家新年快樂 財源廣進!

呢碗雲吞河 其實以前都玩好多, 佢嘅細佬d352 cs122 以前喺鴨寮街 都剪唔少! 但係magnum就真係未親身玩過! 頂多都係玩jumper, 或者去人哋屋企玩, 雖知道係十幾二十年前, 就算係剪條d352 都要幾千蚊, 但係當時N805 先至係12800, 咁又點會捨得買嚟玩呢? 過咗咁耐, 知佢出咗mk2, 而且價錢 都冇乜點變,( 雲吞河真係有人性, 非常抵讚!), 咁就梗係買嚟試下啦! 香港唔知仲有冇代理, 如果有應該都係五千零蚊, 不過我自己 又因為慳錢, 唯有喺未來店買, 買埋啲頭 三千有找,diy 又好玩 啱曬我! 然後搞咗兩個鐘, 終於完成, 咁就可以開波!

今次我就用返inakustik ls204xl 去做參考, 話說自己小弟 之前用嘅ls502同1002 無論用任何接法 或者換頭去搞, 都冇辦法贏到呢條ls204xl, 因為速度 分析力 細緻度 控制力 分隔度 形體感 同埋音場, 都係被ls204xl技術性擊倒, 所以佢就榮升 我嘅參考線!
咁就入返正題,magnum mk2 出場, 一開聲 第一樣感受到嘅就係低頻 量感好豐富, 而且係有力 同有密度, 所以無論 唱歌者 噴咪, 或者係地台板, 又或者係腳鼓, 一啲細微嘅低頻 你都可以聽得一清二楚 , 聽牛筋嘅力度 亦都非常足夠 , 可以話係過足癮 咁去形容 ! 去到中頻, 我第一隻碟係試NHK 鄧麗君 演唱會, 佢嘅人聲 好好聽 又真實, 表情非常之豐富, 樂器質感又夠, 音場規模感 仍然係大 之餘, 仍然表達到質感 我覺得係難得, 不過件頭感 會比正常大左少少, 但可以接受, 就因為咁好聽 ,搞到我又要聽曬成隻碟, 影響咗啲測試記憶!哈哈! 跟住就輪到高頻, 照舊啦! 一樣係被柔化咗, 但係尾音泛音 散出嚟好靚 緩緩不急嘅空氣感, 慢慢喺空間消失, 所有吉耳 或者係飛埋嚟嘅高音 都唔會出現, 光亮度可能會爭咗少少, 但係對於一條厚聲嘅喇叭線嚟講, 我已經覺得做得非常之好! 整體都係一個歐式嘅聲音! 當然測試古典嘅項目係唔少得, 喺速度上面, 佢係一個淡定嘅表現, 爆發力依然存在, 但係如果你想聽 阿卡多 弓法 勾弦 擦弦 嘅技巧, 佢就唔能夠表達到出嚟, 佢唔係分析力唔夠, 而係速度上面佢追唔切! 大鵬嘢一樣, 輝煌感依然存在, 震撼力非常之好! 但係速度在變嘅刺激感, 會失去咗一個壓逼力, 左右交替 如果有速度嘅合奏, 同樣係會覺得若有所失! 於控制力方面, 我覺得係中中地, 因為古典中, 有啲高速嘅低頻, 佢表達出嚟係有啲糊, 但係牛筋 佢都好清爽咁表達到出嚟, 所以我覺得控制力 大概係中位吧! 寧靜度 就真係唔使講, 背景非常之黑, 所以浮現嘅感覺零舍清楚! 整體上嚟講, 我仍然係覺得呢條喇叭線 係非常之正 同埋抵玩! 如果以上嘅條件 係你自己喜歡, 絕對係值得擁有! 稍為要留意嘅, 就係佢嘅能量感, 絕對唔惹少, 如果你嘅喇叭 本身已經over空間,或者低頻已經係有駐波, 又或者本身控制力不足 咁就千祈唔好用! 相反, 如果本身你係書架, 有足夠嘅空間發揮, 覺得唔夠能量, 或者想厚返啲, 咁就真係非常之適合!

咁報告係咁多, 希望大家喜歡! 雖然係cheap嘢, 但總會遇到對的人!

評分

查看全部評分

大師, 見你同我一樣用805d3, 我用緊金仔E480推, 但覺得D base太淋, 冇彈力, 但女聲很豐富, 男聲冇氣冇力咁。吾知呢條雲吞河又幫吾幫到手解決問題呢?
回復

同埋想知大師現在用緊咩牌子model 的 jumper呢?謝謝!
回復

appletim 發表於 2021-2-11 11:01
大師, 見你同我一樣用805d3, 我用緊金仔E480推, 但覺得D base太淋, 冇彈力, 但女聲很豐富, 男聲冇氣冇力咁 ...

如果覺得D bass太淋, 冇彈力, 但女聲很豐富, 男聲冇氣冇力咁

單純以上條件計, 我覺得係適合,亦幫到手!

jumper方面 我係用inakustik ls502 散線去剪

評分

查看全部評分

回復

多謝大師分享。
回復

eds60 發表於 2021-2-11 11:24
多謝大師分享。

哎呀! 明明你先係真正嘅大師

多謝捧場

評分

查看全部評分

回復

純講對低頻的控制力, 雲吞河或ls204xL會理想啲,因為小弟 聆聽空間有少少boom。
回復

fat6 發表於 2021-2-11 12:20
純講對低頻的控制力, 雲吞河或ls204xL會理想啲,因為小弟 聆聽空間有少少boom。 ...

其實一套 hi-fi嘅表現 係要看整體 去計算!

不過如果以單純 控制力去計, 咁一定係ls204xl 優勝, 因為都差唔多全冇脂肪咁濟

評分

查看全部評分

回復

Cool 經典再現
回復

thx 大師!
回復

大師又有好介紹...
回復

多謝分享
回復

appletim 發表於 2021-2-11 11:01
大師, 見你同我一樣用805d3, 我用緊金仔E480推, 但覺得D base太淋, 冇彈力, 但女聲很豐富, 男聲冇氣冇力咁 ...

我建議換電源線
回復

睇到我都啱聽,用係屏風
回復

好正的分享
回復

一休兄請問MK II 那處有散剪賣
回復

可唔可以請板主槍王做個團購
回復

多謝大家捧場 ! 今日初一 先恭喜大家發財, 身體健康

評分

查看全部評分

回復

呢樣真! 真係經典再現, 連嗰個手感黐立立嘅外皮 都係完全一樣 冇變過

評分

查看全部評分

回復

timmywan 發表於 2021-2-11 19:10
睇到我都啱聽,用係屏風

嘻嘻! 如果聽感上嚟講, 啱聽我覺得係值得買! 但如果爆機 你係用屏風, 可能要小心個低頻, 因為我以前曾經試過 爆到隻屏風 好似想撕開 爆裂 摺咗 咁嘅感覺, 因為條線個能量感 都係大嗰隻, 不過而家啲屏風, 可能已經改善咗, 因為我講緊都好耐之前! 純粹係過足癮之餘, 記得要留手呀

評分

查看全部評分

回復