新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[分享] Van Den Hul The Magnum MKII

FET 發表於 2021-2-11 19:59
一休兄請問MK II 那處有散剪賣

我自己就係 英國網站 “未來”店買! 香港我唔知有冇, 因為我番燒冇耐, 唔知道vdh 香港而家嘅情況

評分

查看全部評分

回復

Ckfan 發表於 2021-2-11 20:22
可唔可以請板主槍王做個團購

呢啲嘢唔好搞佢啦 , 反正嗰個網站 都好容易用, 你畀個地址佢 直送你屋企啦! 運費豐儉由人, 你可以用最平嗰隻50蚊 時間大概係個半月, 百五蚊嗰隻 大概係十日, 都係郵局送去你屋企, 有錢嘅可以用 四百蚊DHL, 但係呢隻我未用過, 可能真係極速! 38英磅1m, 如果慳慳地買2.5m 一對, 自己又有插頭, 先係2000蚊港紙, 我覺得真係好抵玩,. 但係如果你想買返vdh 原裝嗰隻插頭, 我會建議你買廠線, 因為佢跟嗰隻插頭 都係好貴, 差唔多成兩千蚊一套, 咁你買埋線 到差唔多成四千蚊囉, 咁我不如買廠線!
Screenshot_20210212-075438_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20210212-075634_Samsung Internet.jpg

評分

查看全部評分

回復

THX一休大師
回復

appletim 發表於 2021-2-11 11:01
大師, 見你同我一樣用805d3, 我用緊金仔E480推, 但覺得D base太淋, 冇彈力, 但女聲很豐富, 男聲冇氣冇力咁 ...

之前都用過A48 bi amP推BW,都係覺得太斯文,試過VDH breeze,都係斯文啲,試過好多中價綫,覺得Qed supremus 都唔錯分柝力定位音場,速度,低頻動態都幾平均,主要係唔天價又有高科技設計用料精良抵用!
IMG_20210212_101541.jpg IMG_20210212_101111.jpg

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-2-12 07:39
我自己就係 英國網站 “未來”店買! 香港我唔知有冇, 因為我番燒冇耐, 唔知道vdh 香港而家嘅情況{:5_5 ...

VDH 已轉代理 已前喺寶華有散線剪,我有DIY 對MKII 有信心,因換了機需要 6 尺喇叭線。 B5C97CD5-A932-4E24-B3D2-FC06E84D5EE8.jpeg

評分

查看全部評分

回復

現在好像是大陸汕頭澤森做代理,大陸幾個淘寶店都有行貨賣,比較信得過的,例如上海名線,南京威虹等。

評分

查看全部評分

回復

平凡人 發表於 2021-2-12 11:09
現在好像是大陸汕頭澤森做代理,大陸幾個淘寶店都有行貨賣,比較信得過的,例如上海名線,南京威虹等。 ...

正解,識玩就會同威虹買,比未來店更平,2日就到香港
回復

威虹和上海名線都可以的,都可以講下價。
回復

Tomt 發表於 2021-2-12 10:30
之前都用過A48 bi amP推BW,都係覺得太斯文,試過VDH breeze,都係斯文啲,試過好多中價綫,覺得Qed supr ...

多謝師兄分享 ! 非常好

QED 以前我都玩過, 的確係幾好, 鍾意佢夠中性 又夠速度, 不過我嗰陣時嗰個型號 高音有啲刺耳, 所以我就放棄咗冇玩佢, 但係你呢個型號 應該係高好多, 所以未必會有呢個問題,Anyway! 恭喜曬 好分享 找到對的人

評分

查看全部評分

回復

FET 發表於 2021-2-12 10:37
VDH 已轉代理 已前喺寶華有散線剪,我有DIY 對MKII 有信心,因換了機需要 6 尺喇叭線。
...

waaaaaaa!diy 得好靚喎師兄 , 又準確, 仲用埋wbt銅線耳添 , 真係要讚一讚

評分

查看全部評分

回復

Midnighteye 發表於 2021-2-12 11:24
正解,識玩就會同威虹買,比未來店更平,2日就到香港

原來係咁呀! 多謝分享先

其實買之前 我都有睇過, 但係佢都要成 370蚊人仔1m喎, 以淘寶個rate 差唔多除返0.82 即係成450 港紙1m, 所以我就冇考慮到, 係咪有啲技巧㗎 ? 介唔介意分享下 例如可以講價嗰啲? 咁樣大家以後買又可以平啲

評分

查看全部評分

回復

平凡人 發表於 2021-2-12 13:08
威虹和上海名線都可以的,都可以講下價。

時代真係 改變咗 , 估唔到香港都冇咗vdh買, 記得 以前 周圍 剪散線其實不知幾好玩, 都有好多牌子揀, 相信有玩過嘅師兄一定會知道, 而家就變咗全部天價, 的確令人地卻步

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-2-12 13:41
時代真係 改變咗 , 估唔到香港都冇咗vdh買, 記得 以前 周圍 剪散線其實不知幾好玩, 都有好多 ...

當年香港代理$520 1.00M 內地價OK 問題是信心

評分

查看全部評分

回復

FET 發表於 2021-2-12 14:01
當年香港代理$520 1.00M 內地價OK 問題是信心

係呢! 你嗰陣時玩magnum mk2佢覺得點? 可以分享下你的聽感嗎?

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-2-12 14:04
係呢! 你嗰陣時玩magnum mk2佢覺得點? 可以分享下你的聽感嗎?

因當時得知B&W內線係用VDH接駁,慕名而用,環顧四週喇叭線越貴越有魅力!一切由平缐做起,自作自受!

評分

查看全部評分

回復

早兩年問過威虹,3米一對原廠線應該在3800以下人民幣,上海的也差不多,直接淘寶旺旺聯繫,直接問最低價就可以了,無需其他技巧,如同菜市場買菜,直接,直接,不過現在國內放假,很多快遞公司停了,順豐價格貴左一點。

評分

查看全部評分

回復

剛查看上海名線價格,原廠成品線,2.5米是3400多一點,3米是3800,但好像3的無貨,威虹也有散40多人民幣一米,分1代,2代,上海的散線應該是2代,也是差不多價格。

評分

查看全部評分

回復

正如一休兄提到,其他配件DIY 不化算!
回復

FET 發表於 2021-2-12 16:02
正如一休兄提到,其他配件DIY 不化算!

的而且確係! 不過凡事有利亦有弊, 如果你係diy, 萬一你覺得有咩不足 都可以換頭進行調教調聲! 所以都要睇番自己嘅方向 然後去選取購買方式

評分

查看全部評分

回復

師兄請問用裸綫直接喇叭會唔會原汁原味啲
回復