新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[分享] Van Den Hul The Magnum MKII

Ckfan 發表於 2021-2-12 16:44
師兄請問用裸綫直接喇叭會唔會原汁原味啲

呢個辦法 雖然係最直接, 但係awg8 呢個線芯嘅粗度, 你會好難入落去, 仲有另外一個問題就係氧化, 所以一般情況下 都唔會咁做, 就算真係想咁做 都起碼要落番個線套, 例如上面fet 師兄嗰個 wbt線套
Screenshot_20210212-165330_Samsung Internet.jpg

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-2-12 16:23
的而且確係! 不過凡事有利亦有弊, 如果你係diy, 萬一你覺得有咩不足 都可以換頭進行調教調聲! 所以都 ...

做之前我曾經諗過,裸缐打真軍!但一拆一上線絲有損耗!

評分

查看全部評分

回復

THX各師兄提點
回復

一休大師 發表於 2021-2-12 13:28
原來係咁呀! 多謝分享先

其實買之前 我都有睇過, 但係佢都要成 370蚊人仔1m喎, 以淘寶個ra ...

佢標價同實價都有距離的,你趁雙11/12之類的時間問佢,都會有機會平

你買買下,佢自然就會俾折頭回頭客/老客戶。

再識玩就會係淘寶玩1元拍賣,但你要有內地支付寶同實名。

評分

查看全部評分

回復

Midnighteye 發表於 2021-2-12 18:37
佢標價同實價都有距離的,你趁雙11/12之類的時間問佢,都會有機會平

你買買下,佢自然就會俾折頭回頭客/ ...

收到 ! 我成日喺淘寶買嘢, 都好少講價, 估唔到原來有價講

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-2-12 13:16
多謝師兄分享 ! 非常好  

QED 以前我都玩過, 的確係幾好, 鍾意佢夠中性 又夠速度, 不過我 ...

Qed 普通型號是比較偏向高頻清瘦,適合肥慢過濃组合,如果套機己是高清就唔多夾了,
但頂级supremus 就幾平均,主要係平,缺點係争啲cadas味道, 但咁全面相信要貴四倍,如果bi amP買二Pair線成十萬蚊,不如換部後級好過

評分

查看全部評分

回復

Tomt 發表於 2021-2-13 11:01
Qed 普通型號是比較偏向高頻清瘦,適合肥慢過濃组合,如果套機己是高清就唔多夾了,
但頂级supremus 就幾 ...

多謝分享!

評分

查看全部評分

回復

喜歡vdh, scs 系列係好選擇
回復

szekt 發表於 2021-2-13 18:04
喜歡vdh, scs 系列係好選擇

的確係 ! 不過scs 都好硬身, 好難走位, 如果我克服佢呢樣嘢 我就會想買supernova
慢慢嚟, 我都密謀緊

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-2-13 19:40
的確係 ! 不過scs 都好硬身, 好難走位, 如果我克服佢呢樣嘢 我就會想買supernova { ...

supernova 用4條scs6綑埋 1條,好難走位。如果分開買4條,或兩條scs,走位應該易d。
回復

szekt 發表於 2021-2-14 15:28
supernova 用4條scs6綑埋 1條,好難走位。如果分開買4條,或兩條scs,走位應該易d。 ...

有益有營養的好提議,有散剪我真係想試吓
回復

FET 發表於 2021-2-16 20:17
有益有營養的好提議,有散剪我真係想試吓

有呀!supernova 有散線賣

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-2-16 21:34
有呀!supernova 有散線賣

喺邊度,能夠喺香港買到就方便好多!
回復

FET 發表於 2021-2-16 22:05
喺邊度,能夠喺香港買到就方便好多!

都係嗰間英國未來店喇

評分

查看全部評分

回復

請較大師,喇叭缐要用2.5米或3米好
回復

Ckfan 發表於 2021-2-20 22:01
請較大師,喇叭缐要用2.5米或3米好

其實冇所謂嘅! 通常為咗個線性強啲, 或者長度需要, 先至去決定嘅啫! 按自己需要就ok -

評分

查看全部評分

回復

知道THX大師
回復

https://world.taobao.com/item/561272072211.htm

請問各位師兄,這間算平嗎?可靠嗎?反正我有wbt銀插。
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2021-2-21 11:02
https://world.taobao.com/item/561272072211.htm

請問各位師兄,這間算平嗎?可靠嗎?反正我有wbt銀插。 ...

可靠我就唔敢講, 因為淘寶真係好難講, 但係價錢 應該唔算 平,412.5一米你除0.81成509蚊 港紙一米, 未來店就37.5 英磅一米, 乘十一先係412.5 港紙一米, 每一米 可以平100蚊, 但係外國就要運費 同埋時間, 咁就要睇返你自己取捨

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2021-2-21 11:02

請問各位師兄,這間算平嗎?可靠嗎?反正我有wbt銀插。 ...

T 宝算啦,只前買咗個0yaide插頭唔貪平都四百幾,同係日本買嘅比較之後都係領嘢,從此都唔會係T宝買,而家只會係外國可靠既網店買.

評分

查看全部評分

回復