新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一休大師

[分享] Van Den Hul The Magnum MKII

一休大師 發表於 2021-3-7 12:47
其實淘寶唔難玩, 反而重點唔係呢度, 係啲貨嘅問題, 買十次 通常有四次都係貨不對版, 就算買條簡單嘅 ...

一休兄,正正你講出我(信心 、信任)問題!我買十次嘢 爽快啲就出事,番到家拆就出事⋯⋯!
買大陸CD我一定畀晒錢即時拆碟驗收,因買十次梗有一次貨不對版。
唯有捨近(淘)遠 搵啲靠得住、信得過貨尼買。
回復

買hifi我以service 為主,本地價錢貴10~15%我都接受。但近年都係網購,可能好彩,幫襯嘅都非常好service, 同價錢唔俾本地貴。
回復

FET 發表於 2021-3-7 16:05
一休兄,正正你講出我(信心 、信任)問題!我買十次嘢 爽快啲就出事,番到家拆就出事⋯⋯!
買大陸CD我 ...

係㗎! 嗰啲真係我自己真實經驗, 佢地成日搏懵! 不過淘宝 都有啲老實嘅, 但真係要睇彩數, 風險評估就要自己衡量, 有時價錢平都真係幾吸引
回復

szekt 發表於 2021-3-7 16:41
買hifi我以service 為主,本地價錢貴10~15%我都接受。但近年都係網購,可能好彩,幫襯嘅都非常好service,  ...

啲hifi咁重型! 真係唔明點解你哋咁犀利夠膽運返嚟, 我自己都係㗎, 如果服務好 貴啲都真係冇所謂, 人哋打得開門口做生意 都要食飯 賺錢係應該嘅, 總之唔太過份我覺得就ok
回復

買嘢講口碑 運氣唔一定跟住你 售後服務最梗要
回復

我都係用vdh喇叭線同jumper
不過我用Revolution
細緻,中性,易夾,低頻又靚
而家香港冇正式代理,而且多假線..買時要小心.
我都係同一休兄一樣係係外國網訂返黎.
可以要求佢幫你整埋jumper
好抵玩.

評分

查看全部評分

回復

介紹一對冷門牌子喇叭線比大家參考下,呢個牌子以前是大陸的代理做,早幾年換了香港君庭影音做,就係做norma audio,希臘神話個代理,德國silent wire ls16Ⅱ,最好上網找找資料,我發現呢個牌子可能係德國最大的hifi線材廠,好多hiend牌子都係他們代工,當然我是懷疑,根據線身的材料等推斷,代理價格比較克己,可以自行聯繫代理,我在大陸買,比歐洲德國網站的報價還要便宜。

評分

查看全部評分

回復

zenkih 發表於 2021-3-11 21:44
我都係用vdh喇叭線同jumper
不過我用Revolution
細緻,中性,易夾,低頻又靚

你講出我的要求,先前DIY一對只得四尺末能畀新組合用,辣着要求再做條7尺。

評分

查看全部評分

回復

FET 發表於 2021-3-12 12:33
你講出我的要求,先前DIY一對只得四尺末能畀新組合用,辣着要求再做條7尺。 ...

呢條紅衣主教一早響晒朵,又平又抵用

同埋好多喇叭內部接線都係用vdh,特別係英國喇叭

我自己用天朗,夾過好多喇叭線都唔好聽..

換左對vdh就舒服晒

評分

查看全部評分

回復

FET 發表於 2021-3-12 12:33
你講出我的要求,先前DIY一對只得四尺末能畀新組合用,辣着要求再做條7尺。 ...

好耐冇聽過陳潔麗, 聽返又幾好聽喎 , 男人都係敵不住.........
https://youtu.be/mWflQcj_UEY
回復

請問vdh hookup線邊到有得買?thx!
回復

pageup 發表於 2021-3-13 22:16
請問vdh hookup線邊到有得買?thx!

hookup即係訊號線?
回復

一休大師 發表於 2021-3-13 21:23
好耐冇聽過陳潔麗, 聽返又幾好聽喎 , 男人都係敵不住.........
https://youtu.be/mWflQcj_UEY ...

一休大師,夜難入睡,你又誘惑我!
睇片估你條喇叭線3M,訂喇叭線越長越貴!
網站有煲缐服務24、48、72⋯⋯ 你會選擇那一個呢?
回復

FET 發表於 2021-3-13 23:00
網站有煲缐服務24、48、72⋯ ...

嘻嘻!

煲線...... 畀著係我我會揀自己煲, 加上呢條線都唔係好難煲
回復

zenkih 發表於 2021-3-13 22:42
hookup即係訊號線?

係啦我都唔係好明 , 我見到香港有代理其實唔使咁煩啦! 你計下爭幾多先, 如果爭少少不如喺香港買, 又可以即刻有得玩
回復

一休大師 發表於 2021-3-13 23:07
係啦我都唔係好明 , 我見到香港有代理其實唔使咁煩啦! 你計下爭幾多先, 如果爭少少不如喺香 ...

香港有代理?你講悠揚?
回復

FET 發表於 2021-3-13 23:00
網站有煲缐服務24、48、72⋯ ...

24,喇叭線唔鍾意d煲線機煲太耐,第一浸煲起之後慢慢自己聽下習慣下條線就最好
回復

zenkih 發表於 2021-3-14 02:34
香港有代理?你講悠揚?

唔係悠揚,悠揚有咩? !如果係有我都要上去支持下先

係旺角有間叫聲X音响, 喺hiendy有廣告嘅 我見佢d  VDH都好多, 價錢上網睇都算係咁, 不過係咪代理 我都係唔敢講嘅! 因為我懶 , 冇上去睇過同埋問過, 我覺得如果有興趣都可以上去睇下嘅! 我見佢supernova 如果係廠線, 真係平過我訂開嗰間外國店, 我下次如果再買 都會上去睇下先!
回復

zenkih 發表於 2021-3-14 02:35
24,喇叭線唔鍾意d煲線機煲太耐,第一浸煲起之後慢慢自己聽下習慣下條線就最好
...

多謝分享心得! 估唔到 線材runin 都有啲技巧, 我自己真係從來都冇 搞呢啲嘢, 都係走回初心, 一買咗返嚟 就即刻放落去聽下, 睇住佢變化 咁樣lo, 好鬼心急!哈哈
回復

不過其實講起買呢啲玩具, 即興嗰下真係好緊要, 有時突然間想買嚟玩下, 但係冇貨 , 真係好鬼無引........... 唔知你哋有冇同感? ! 定係我自己仲係細路仔 好鬼心急嗰種?
回復