新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8344|回復: 26

[合併擴音機] Mcintosh or Accuphase for Sonus Faber Olympia 1?

如果小弟想聽快歌, 又勁, 又重bass, 打心口.
聽女聲又好silky, airy.

又想聽多D detail 位. (小弟不玩accessary, 唔會用貴cable, 因為我聽唔出分別)

Mcintosh 定accuphase 好呢?

如果accuhpase, AB定A類好呢?

小弟用Sonus faber Olympia I SE 係房仔聽, 低音會boom

請指教.
可以考慮吓 PMC, 應該啱師兄口味。
回復

說真一句 若要足要求 若不要線材輔助
不如……
回復

accuhpase嘅A/B類 E-480會較為適合.
不過你要對喇叭重bass打心口, 好高難度喎, 除非加多隻超低音玩2.1啦.
想唔boom, 就要加多啲吸音物料, 由其係4隻牆角.
回復

banjo 發表於 2021-2-17 10:14
accuhpase嘅A/B類 E-480會較為適合.
不過你要對喇叭重bass打心口, 好高難度喎, 除非加多隻超低音玩2.1啦.
...

仲有好多主動或被動的低音陷阱. 可以解決BASS 太多的問題.
回復

說實話, SF OLYMPIA1的強項係管絃樂. 所以一定唔係你的要求.

你換咩AMP都解決唔到你的問題.

唯一就係好似SIMCITY的建議, 搵對PMC玩啦.
回復

點解唔去阿二或英京試聽吓呢?問咗答咗,但原來可能你又唔啱聽呢,你自己比錢自己玩,耳聽為實
回復

racewong 發表於 2021-2-17 12:34
仲有好多主動或被動的低音陷阱. 可以解決BASS 太多的問題.

確係, 好多人成日話自己套hi fi 唔掂, 其實係聆聽環境唔掂.
回復

Simcity 發表於 2021-2-16 22:03
可以考慮吓 PMC, 應該啱師兄口味。

絕對同意
回復

racewong 發表於 2021-2-17 12:37
說實話, SF OLYMPIA1的強項係管絃樂. 所以一定唔係你的要求.

你換咩AMP都解決唔到你的問題.

你地冇聽新既sonus faber la, 已經唔係慢聲了.

買olympia 時已經同pmc 書架一起比較過, 用mcintosh推, 聽暴風一簇, SF冇輸比PMC, SF 做工真係pmc 比唔到的.

所以冇買pmc.
回復

I see
回復

rickkklam 發表於 2021-2-17 18:28
你地冇聽新既sonus faber la, 已經唔係慢聲了.

買olympia 時已經同pmc 書架一起比較過, 用mcintosh推,  ...

用MA7200 試過以下喇叭最後買咗PMC, SF 的確有佢風格,只係個人唔太喜歡, SF 我喜歡 ELECTA AMATOR
回復

空氣感就唔難, 但係你要人聲柔滑, 咁你就要加啲味精, 屬於柔位, 但係你又要打心口嘅低音, 屬於一個強位, 咁樣會有啲矛盾, 先唔計budget, 硬出呢個效果, 都唔連貫 未必會好, 加隻超低音 緊緻嘅, 咁應該會做到, 但會出現我所講嘅唔連貫!
sonus faber 要佢打心口, 機會率近乎零, 就算我聽Amati加 全套mcintosh 70th, 廣告上面讚到幾好, 都唔會出到! 簡單一隻Adam active s3a 反而可以! 我淨係講打心口嗰個低音計!

Anyway! 如果硬要揀呢兩隻品牌, 我會選擇老麥, 因為精神啲, 接近啲你想要嗰個低音嘅衝擊力! 如果鍾意金嗓子就揀返ab類!

sonus faber 雖然進步咗好多, 但佢始終唔係嗰範, 我覺得唔好太 強行去改變佢, 做返佢嘅專長 其實已經好好聽

至於boom, 都有好多原因嘅, 例如你成套 hifi嘅配搭, 線材嘅運用, 喇叭 嘅呼吸量 同空間嘅配合, 喇叭擺放嘅位置, 又或者房間處理, 例如 牆角 可以擺書 去吸咗佢 等等....

評分

查看全部評分

回復

CBTS 發表於 2021-2-17 19:06
用MA7200 試過以下喇叭最後買咗PMC, SF 的確有佢風格,只係個人唔太喜歡, SF 我喜歡 ELECTA AMATOR  ...

最近喺showroom 我都有聽過新嗰對sonus faber 係坐地嘅, 佢話係復刻嗰啲類型, 都係照舊啦, 係靚聲嘅! 喜唔喜歡就好個人, 但係如果鍾意聽古典, sonus faber絕對係考慮之列!
另外 新款嗰對 奧林nova 我好鍾意個設計, 真係好靚呀, 成件事我都好喜歡, 唯一就係個面板我好唔鍾意 嗰啲橫紋 冇咗皮面 , 搞到正面望落去 硬係唔舒服, 可能唔習慣佢新款設計, 遲下睇下點, 可能睇睇下 之後會覺得ok, 我都係sonus faber frds

評分

查看全部評分

回復

其實樓主你都聽過你所講既組合既要求, 我想跟返佢會穩陣啲! 金仔唔多人講低音特別勁!
回復

重bass McIntosh
回復

重bass McIntosh 應該好過金
女聲silky and airy,應該線材幫到手
回復

hifi 既野,大家識條鐵咩。
回復

Matthewlhy 發表於 2021-2-17 22:09
hifi 既野,大家識條鐵咩。

高手在民間
回復

之前我想買SF serafino 嗰陣時 我用ma9000 配搭佢都試咗好耐, 爆下啲鼓 其實都好犀利㗎啦! 低頻量感又夠, 成間房都震曬㗎! 縱使係咁 位置感都仍然好強! 其實出得已經好好la! 我覺得真係唔一定要打心口 先至過癮! 如果你用老麥推 你嗰隻olympica, 應該會出返個縮小版出嚟! 以你嘅房間計 可能都已經好正, 不過如果空間唔大, 其實玩啲幼細野 可能仲著數啲, 例如細聲嗰陣時 食得飽啲, 聲音飽滿啲 都係一個好嘅方向

評分

查看全部評分

回復