新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7054|回復: 18

[CAS] 請教CAS加鐘

各位師兄,小弟想買加clock 提升音質,但小弟不太清楚哪些clock可用,故此懇求各師兄介紹,謝謝
現有器材駁法:  Router and QNAP 453DX -> (A side) Uptone Etherregen (75ohm version) (B side)  -> dcs Bartok
如果加鐘(唔知邊個好?) 出三線俾Uptone Etherregen (佢有一個INPUT) 同 dcs Bartok (佢有兩個INPUT 同一個OUTPUT)
搵威馬問下啦.

佢有隻CLOCK好抵玩
回復

dCS 加鐘比較麻煩,它的 clock in 是要 44.1kHz 和 48kHz 或它們的倍數。

最正路的做法是入一部 dCS clock,想有更佳效果再加 10MHz reference clock,連靚鐘線和電源線投資都不少
回復

多謝兩位師兄
最簡單可唔可以dcs用BNC 線output 俾uptone input?
回復

spat 發表於 2021-2-23 19:31
多謝兩位師兄
最簡單可唔可以dcs用BNC 線output 俾uptone input?

Uptone Regen 只support 10M clock in.
回復

一部機有晒word clock 和10M
https://www.esoteric.jp/en/product/g-02x/spec

或者買一部Mutec MC3 + 一部 Gustard C16
Mutec clock out 俾DCS, Gustard clock out 俾ER和Mutec
回復

Keane0828 發表於 2021-2-23 22:13
一部機有晒word clock 和10M
https://www.esoteric.jp/en/product/g-02x/spec

Thanks Keane0828 ching
Esoteric G-02 都已出了一段時間, 唔知同MUTEC + GUESTARD比邊個好聲? 請教有冇方法用dcs dac clock (感覺bartok 內置clock應該唔差)做master clock 比switch ? 有冇啲機可將dcs 轉10m ?
回復

spat 發表於 2021-2-24 09:48
Esoteric G-02 都已出了一段時間, 唔知同MUTEC + GUESTARD比邊個好聲? 請教有冇 ...

ER只食10M clock
建議你買部wordclock 俾DCS先, 可考慮Grimm CC1,CC2等
我覺得ER用唔用clock唔係最重要
回復

spat 發表於 2021-2-24 09:48
Esoteric G-02 都已出了一段時間, 唔知同MUTEC + GUESTARD比邊個好聲? 請教有冇 ...

Esoteric G02x,新一個款。
回復

Keane0828 發表於 2021-2-24 13:03
ER只食10M clock
建議你買部wordclock 俾DCS先, 可考慮Grimm CC1,CC2等
我覺得ER用唔用clock唔係最重要 ...

Thanks sharing. 上網搵到一部同時有44.1, 48 同10M output 鐘, 用STP OCXO。 平平地試下先。
回復

sunny14148 發表於 2021-2-24 14:50
Esoteric G02x,新一個款。

有機會試下先。 THANKS
回復

唔好意思,其實加鐘有何用?
回復

回復

我都係dCS同EtherRegen用家,Rossini player+Rossini Clock,加咗clock主要係線條定位清晰咗,但又唔會係天與地嘅分別。
另外,有外國網友推介一款cheap cheap 嘅鐘給EtherRegen用,大陸做,可經aliexpress買,我用緊,有改善,音場拉開咗,樂器定位分明咗,可考慮試試。
https://www.aliexpress.com/item/4000152539910.html
回復

ILuvMusic 發表於 2021-2-27 17:29
我都係dCS同EtherRegen用家,Rossini player+Rossini Clock,加咗clock主要係線條定位清晰咗,但又唔會係天 ...

我都系買左同廠出但唔同型號CLOCK, 可以較出44.1, 48 同10M, 但仲未到手無得試. 師兄你系唔系袛系駁ETHERREGEN? 無駁1ROSSINI PLAYER/CLOCK?
回復

spat 發表於 2021-2-27 20:40
我都系買左同廠出但唔同型號CLOCK, 可以較出44.1, 48 同10M, 但仲未到手無得試. 師兄你系唔系袛系駁ETHER ...

我買果個型號只有10M輸出,所以只可用喺EtherRegen,不過性價比真係無得輸!
另提醒師兄留意一下嗰鐘嘅輸出插頭係要75ohm。
回復

ILuvMusic 發表於 2021-2-27 21:42
我買果個型號只有10M輸出,所以只可用喺EtherRegen,不過性價比真係無得輸!
另提醒師兄留意一下嗰鐘嘅輸 ...

收到, 多謝師兄提醒
回復

試左隻OCXO, 插左俾Dcs 同ER後, 聲音清透同細緻左, 分別都幾明顯, 尤其俾DCS. 性價比超高.
回復

很久沒有登入了,看了很多加鐘的文章攪到身痕. 去年賺到一點外快而部 Denafrips Terminator亦用了3年, 最後加入部 Gaia DDC 有內置 OCXO 亦有 I2S 可謂一舉兩得. 一接上未煲已經嚇我一跳,無論清晰度層次感都有所提升. 它的確reclocking 功能非常出色, 用同軸連接另一台Lampi 膽Dac 都有很好的效果. 後來再被其他燒友毒害買了梧x電子的外置OCXO 鐘才1千人仔竟然又有另一番風味。飲得杯落.
回復