新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11125|回復: 37

[後級] 擴音機升級...

各位師兄,請教一下,去年入左對Wilson Audio Sabrina X,宜家有些身痕想升級部擴音機。我一直都是用Aurender 聽CAS, 以及一部用左好耐的 Goldmund 390.2 合併機,夾條Nordost Tyr 2 喇叭線 及 Nordost Frey 2 RCA。我主要聽樂器音樂為主(例如鋼琴 / 小提琴 / jazz / 室樂 / 結他)以及一些 jazz 人聲,比較重視樂器的定位、細節、平衡得來要較為通透。我較為木耳,本身套系統都覺得不錯,但覺得稍微缺乏音樂感,想提升一下聲音密度跟音樂感

我初步看了一下論壇,在考慮較為大路的配合為: (1) Pass Labs X250 或 X300 的後級 (頭頭用A類,後續用AB類,可以清晰、有力、帶點味道) + 膽前級 (例如Nagra 或 ARC)。(2) 或者可以考慮一下較為高級一點的合併機,但就唔知有乜好,例如大菠蘿我就怕粗聲,或者見到 Boulder 865/866...

筆直就希望二手可以大概5-6萬到

多多指教~
LUX 509X, BOULDER 866
回復

consider Class D amp?
e.g. Apollon Audio, give you full power at a fractional price of the big names !!

Some interesting reviews here:
https://www.whatsbestforum.com/t ... lifier.27730/page-3
回復

樓主需要取捨:

1. 如果口味傾向聽saxophone,或者沉厚女中低音聲底,諸如Diana Krall之類的,可選中價McIntosh,例如二手MA9000。

McIntosh MA9000

2. 如果聽音器的配答,各音器的定位,迴響層次感,拉弦的各種音色變化,和總體音場的結象,則可試Modwright SWL9.0 anniversary edition + Modwright KWA100。

Modwrighr SWL 9.0 + KWA100

樓主推薦的Boulder 866 的音場更宏大,但可能換一些重播音效結象較佳的喇叭接線。我看youtube 有人用Audio Reseach 膽機,或Dan d'Agostino Progression Int. Amp 推Wilson Sabrina。
回復

未必要换机,换掉Nordost信号线和喇叭线试试

評分

查看全部評分

回復

謝謝各位師兄的意見,回去親耳聽聽研究一下!

另外,Jeff兄說不一定需要換機,請問有沒有適合的大路(有二手市場的)喇叭線推薦? 我看過Wilson很多用家都有用Transparent系列(Wilson好想喇叭內的接線都是用Transparent),會適合嗎?
回復

hifimonster 發表於 2021-3-22 14:31
謝謝各位師兄的意見,回去親耳聽聽研究一下!

另外,Jeff兄說不一定需要換機,請問有沒有適合的大路(有二 ...

幸運的話, 搵對Transparent REF.  二手...玩下都可以.

KS EMOTION以上型號的的喇叭線都好夾WA. 可以試聽啱唔啱口味.
回復

不過Goldmund 390.2真係唔夠力推你對WA

所以換AMP似乎係必須的
回復

槍王兄,我都同意覺得 390.2 系推得一般般,算系有少少高文味道同暫時推得出聲,見你好推薦 866 ,但我見 Boulder 866 8 ohm 都係大概200W輸出,好似同390.2 差吾多,你覺得夠不夠力呢?同埋請教一下有無需要直接換前後級?

Transparent Gen5 二手真係吾多有,都等左一排... 如果一手,就只能考慮低一個系列 Ultra,但我就怕 Tyr 2 換 ultra,感覺會吾會好似降級,無驚氣呢?

回復

通常用器材聽大型管弦樂,否則不一定需要換更大功率的前後級。

Transparent 不失一個佳選,音色豐富、通透度佳、音場廣寬,但外國網站挑剔的地方是低音較濛,要找低音提琴的示範錄音,看否可以收貨。

線材的選取沒有貴賤之分。比較兩、三條不同線材,誰能最多表現達自己的監聽評準,包括大細聲,弦樂振動的遊刃感是否充足,樂器完曲的回聲殘響是否一下一下按次衰減。本人的選擇很簡單:誰能在衆多上列評準要求,就排優先,按自己的預算再調整優先次序。
回復

AlexChan3@FB 發表於 2021-3-22 18:02
通常用器材聽大型管弦樂,否則不一定需要換更大功率的前後級。

Transparent 不失一個佳選,音色豐富、通透 ...

Transparent 我自己用過, 我反而覺得佢唔係 通透同埋伸廷
好, 但係我用嗰陣時 低音又唔曚喎! 係屬於厚聲 好聽嗰種, 其實都幾好嘅, 係高音 同埋背景寧靜度 有啲焗促 同埋唔自然! 不過都要睇配搭係真嘅!

其實可以留意下, 通常用咗 transparent, 聆聽嘅感覺都好似 舖咗好多地氈, 好厚窗簾, 嗰種焗嘅感覺! 呢個係我小小嘅分享, 唔一定係正確

評分

查看全部評分

回復

390.2  搞吾掂Sabrina 係意料之內 。Goldmund 聲底引人但推   WA 可能要升兩级才稱職。

一套好Amplifier 會帶來根本嘅改善,建議多儲彈藥再行動。

WA 聲音取向中性,應可避免個性太强烈線材。

評分

查看全部評分

回復

Plinius Haito 合拼式擴音機,300 瓦強勁輸出功率

或者 Reference A-150 Class A/AB 後級擴音機

https://www.micaudio.com/html/news/plinius.html
回復

我之前都係用sabrina, 夾transparent reference gen 5, 低音都可以收得好乾淨 ,但反而講到高音部份如果想要果種延伸好勁或者穿透力好強既,可能並唔係本身wilson既取向,同埋夾866都應該唔錯,雖然數字上佢既W數同390.5差唔多,但係佢電流輸出果part同控制力應該會係390.5之上,始終sabrina x最低都會跌到2ohm幾,youtube都有片係866推sabrina x, 可以做個小參考,建議揀啱amp換好晒器材先至慢慢係線材,擺位同配件上教聲

評分

查看全部評分

回復

roytam662 發表於 2021-3-22 19:29
我之前都係用sabrina, 夾transparent reference gen 5, 低音都可以收得好乾淨 ,但反而講到高音部份如果想 ...

我都認同roytam662嘅建議,hifimonster師兄現
階段應該搵一套比較高質嘅amp去推好Sabrina X,
之後先再考慮升級或更換缐材

提外話,請教roytam師兄,CH i1推M2效果如何呢?
回復

jjtiger 發表於 2021-3-22 19:38
我都認同roytam662嘅建議,hifimonster師兄現
階段應該搵一套比較高質嘅amp去推好Sabrina X,
之後先再考 ...

jjtiger 兄,暫時在仍開聲階段,聲都係有d緊,i1無論密度,場面,高到低都只係緊緊夠。。。因為根據user manual ,M2係可以食到1000w, 所以睇怕不久既將來,都一定要加後級同埋煲到咁上下先發揮到M2既真正實力,同係showroom聽到既果種場面, 另外係我23呎長13呎闊既廳到發揮,應該唔駛去到1000w咁大數,但大電流就一定要,有控制力推力仲要有幼細 ,暫時target有一套西裝既ch, soulution或者boulder, 仲有gryphon既 essence (呢部唔知大家有咩評價)會唔會慢聲?

評分

查看全部評分

回復

roytam662 發表於 2021-3-22 23:30
jjtiger 兄,暫時在仍開聲階段,聲都係有d緊,i1無論密度,場面,高到低都只係緊緊夠。。。因為根據user  ...

早晨Roytam師兄,你正正講出重點
如果你喜歡CH嘅聲,咁就一套CH 前後級啦
Hifimoster師兄 可以此為參考,推得到,唔等同推得好

評分

查看全部評分

回復

jjtiger 發表於 2021-3-23 09:21
Hifimoste ...

早晨jjtiger 兄, 但如果之前用i1推Sabrina 就表現非常好, 低音乾淨收得快, 中頻感染力密度都好好,
分析力速度亦都夠, 始終i1既base係一部a1黎, 但上到M2就感覺有d吃力, 始終密封箱同埋單元都唔同,
所以希望等佢再開下聲就開始諗加後級. Sabrina 播jazz 同rock係強項, 感染力好強, 如果夾到夠力控制力
既機, 佢既表現會好好, 如果想高音出d, 將隻釘腳直吉落地唔用墊, 擺位離牆見少少都會有d幫助.
回復

hifimonster 發表於 2021-3-22 15:32
槍王兄,我都同意覺得 390.2 系推得一般般,算系有少少高文味道同暫時推得出聲,見你好推薦 866 ,但我見 B ...

我之前玩MM2 REFERENCE, 夾屏風真係好正. 又唔係太貴.

當然能力許可, 上多一級XL又有大躍進啦.

另外, 我當年玩GOLDMUND 390.2推SF TOY TOWER都唔夠力, 所以GOLDMUND合併機真係用來引你中毒...

我當年就係用GOLDMUND 390.2 UPGRADE到29M

不過財力唔夠, 上唔到頂級. X01LTDGOLDMUND3902-2.jpg
回復

jjtiger 發表於 2021-3-23 09:21
Hifimoste ...

新款CH未聽過, 可以請教大師兄SIMCITY
回復