新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10059|回復: 40

[後級] Bi-Amp

Bi-Amp 成功了
Ear 868PL 推2部後級推804D3
300B Class A單端推中高
KT150 Class AB 推雙低

評分

查看全部評分

恭喜師兄

用唔同amp都幾難可以bi-amp成功...
師兄可否分享心得
回復

夾唔夾?

應該幾難玩喎.
回復

考慮一倫覺得如果用兩部相同後級玩Bi-amp
想信味道同玩bi-wire 差唔多只係推力大咗
後來決定用兩部完全唔同後級玩bi-amp
相信可以把高中低單元發揮得更好

評分

查看全部評分

回復

當初接上開聲發覺低音比較多
後來思考.發覺自己把XLR 接KT50 RCA 接 300B
因XLR 比RCA 大6db 所以gain 大咗低音多咗
幸好我部EAR 前級有2xXLR & 2xRCA
我把兩部後級分別接上RCA 個Gain 一樣
現在聽落高低都好平衡
回復

用唔同後級可以把喇叭潛能發揮極致
300B 中音吸引迷人我就專用它推中高
KT150 低音厚實下潛力強就用它推左右4只低音
又可以用線材調味
RCA 用在前去後的特徵反應好強
喇叭線對高低頻的影響好明顯
回復

el188 發表於 2021-3-23 12:16
考慮一倫覺得如果用兩部相同後級玩Bi-amp
想信味道同玩bi-wire 差唔多只係推力大咗
後來決定用兩部完全唔 ...

不是的!若Biamp只是推力大一點而已就沒有任何優勢,索性用大一點的 power了!而事實上Biamp  除了力感好之外,最大好處是質感立體感解析力都好上一大截,跟 power 再大而推盡喇叭是兩樣截然不同的感覺。但當然這就要示乎喇叭本身是否適合Biamp了!有些用 jumper來調聲比 Biamp/Biwire 效果都重要好!呢兩日我就會將以同樣的 power, 同樣的喇叭線,徹底地做一次完全工整的 Biamp, 看效果如何!自問沒有功力用不同的 amp x 2, 無論速度及銜接力都會是個挑戰!

評分

查看全部評分

回復

Cardas 去300B 增強中音厚度
Kondo 去 804 中高發揮高音潛能
VDH 去KT150 收飾低頻
MPS 去804 低音加強下潛力
我用2部300B mono block 推左右中高,
分隔度立體感都出色
現在效果非常滿意
HiFi 最緊要有得玩玩得開心
膽機真係好好玩
膽機真係好好玩
再下玩落去要玩膽
無底深潭破產

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄用不同Amp玩到Bi-amp成功

我也是玩Bi-amp,不過係相同牌子,不同型號(A類和AB類)原子粒機,已玩了5-6年,都幾難返轉頭了

而師兄相信係用唔同牌子及類型嘅膽機來玩Bi-amp,又能玩得到滿意效果,係更高難度,望師兄繼續enjoy
回復

不同品牌同型號是難滿意,
自己體會到簡單就是完美!
回復

AS881 發表於 2021-3-23 12:50
不是的!若Biamp只是推力大一點而已就沒有任何優勢,索性用大一點的 power了!而事實上Biamp  除了力感好 ...

這就係最大的難關.

我都唔敢用不同火數的AMP玩BI-AMP
回復

el188 發表於 2021-3-23 13:11
Cardas 去300B 增強中音厚度
Kondo 去 804 中高發揮高音潛能
VDH 去KT150 收飾低頻

你咁玩法真係人都

只有最發燒的人, 先會咁有心有力去咁玩
回復

racewong 發表於 2021-3-24 13:03
你咁玩法真係人都

只有最發燒的人, 先會咁有心有力去咁玩  ...

速度是個大問題!之前嘗試用 Eso F-03A class A 推高, Eso M1 mono 推低,明顯速度不一,效果不理想。
回復

AS881 發表於 2021-3-24 13:33
速度是個大問題!之前嘗試用 Eso F-03A class A 推高, Eso M1 mono 推低,明顯速度不一,效果不理想。 ...

力水不一也是很大問題, 高低音單元用不同力水AMP, 好難會夾得好...

比著我, 我會玩MONO算
回復

racewong 發表於 2021-3-24 14:19
力水不一也是很大問題, 高低音單元用不同力水AMP, 好難會夾得好...

比著我, 我會玩MONO算 ...

只係2樣有,純粹試玩吓啫
回復

請問以相同品牌相同型號的Bi-amp or Mono這兩類玩法真係有好大分別?
懇請賜教
回復

Mono 2部左右分開分隔度好明顯
Bi-amp 2部分別推中高及低音申延更濶
我現在用2部mono 1部stereo 共3部後級
瘋狂玩盡佢

回復

過幾日有時間再試下相同 amp biamp
回復

我用四部mono 膽amp,再加Jumper 大串連,係最好的接法。
回復

這可得用上電子/DSP分音啊。

回復