新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6608|回復: 3

[DIY 後級] 模組化3886gainclone

有見Vincent師兄做左部gainclone,我被挑起條癮又黎整....講笑,不過真係估唔到差不多時期有師兄都有搞呢個架構

不過我電路方面我真係差足九條街....電路知識我識得唔多(所以都只能整到gainclone呢種難度既機),於是都中意diy時由其他方面整D個人特色出黎....雖然好多時都唔係好事

呢部想做出黎既特色叫做模組化,其實我係打算將放大ic,濾波,整流等部分各自做成一個個整體,維修時可以好簡易地將唔要拆走換新
而最大既好處係係我手痕想搞部amp的話第一時間諗既唔係整過部新

電路架構,我用既係最簡化既版本

input同feedback都直通無電容,Rf/Rg係gaincard出黎既22K/680ohm
因為有做過,我知道呢個線路比到我想要既野

其實我係大約兩年前做左部出到聲既gainclone出黎,就咁既死樣

棄之既原因如下:
一開始既定位就係過渡,實驗用,所以用料不佳
放大part由外到內都好X樣衰,應該話,太有土砲味
volume制比我做左N次試驗搞死左
供電本身要求雙橋整流,兩聲道各4線去到放大part內先匯合成ground,但我呢個只用左單橋3線供電
供電箱其實我覺得我自己整得幾靚....至少幾有特色,但18mm夾板+10mm亞加力膠板大包圍之下太過保暖,就算係發熱好低既gainclone溫度都唔算低
回復

新機後面板,我一向習慣自己鑽孔,雖然一向唔太準確
至少外觀似模似樣?

20210218-005900.jpg 20210218-014120.jpg

機箱內大致上的排板
第一次用螺絲電容,主要係為左裝拆容易,減少焊錫的

個size仲大件過常見既牛角63v22000uf電容,但只有40v1800uf
gainclone要求之一係大火牛小水塘,冇毛病

橙色幾件係工業接線端子既排座,我覺得幾好用
回復

靈魂走線 ,多數裝上去就唔會動到既線都係用prysmian2.5mm2既單芯線,扭到我手痛

volume制係我搵得到之中最平既一隻級進式volume
第一版果時實驗證明呢個線路要裝volume制的話,alps27型對聲音既劣化程度超乎想象

果時求其買個選擇制加幾粒cheap cheap電阻搭出黎既volume制都好過alps27幾條街

評分

查看全部評分

回復