新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7689|回復: 16

[測試報告] Yamaha A-S3200非專業報告

嚟個家族合照
前面
後面
煲機中
以下報告, 純粹係好個人主觀聽感, 可能同各位聽開會有所出入.
首先講吓, 點解會用Yamaha A-S3200先啦, 呢部機主要用喺工作房, 由電腦經USB, 去DAC出訊號俾擴音機.  買佢主要原因, 係佢嘅外形好吸引.  其實幾年前已經想買A-S3000, 但當時音響推銷員, 極力推薦金仔E-470, 而且金仔把聲確係好正, 亦係因為咁, 令我中咗金毒要升級到老頂.  但我對Y記嘅合拼機, 仲係念念不忘, 當今年有需要更換, 用咗多年嘅Marantz PM11S3, 即時諗起Y記.
Y記無論內在同外在, 都係好鍾意.  版面充滿80年代氣息, 又有2020年代嘅高音質科技.  扭制同啪制, 手感好強, 長型大塊玻璃嘅VU錶, 透出暖暖黃光, 十分漂亮. 內籠金光閃閃, 金色大環牛, 金色電容, 金銅色隔版, 手工十分精巧工整, 背後輸出輸入, 應有盡有. 不過個唱頭放大器, 就有點雞肋. 而機嘅兩則, 用上黑色焗漆龬琴木, 80年代日系擴音機嘅感覺, 即刻返哂嚟.
跟住落嚟要講吓把聲.
參考歌曲係由灣仔音响展SACD提取. 分別係: Mendelssohn Piano Concerto No1, 劉雅麗-檳城艷, 見龍缷甲-五虎封將.
A-S3200聲底特性係, 清新自然, 有好強嘅空氣感, 高分拆力, 中頻唔係太搶, 低音好結實, 當播放重低音勁歌時, 有打心口感覺, 人聲爽朗活潑.
同金仔E-470比較, 金仔較著重中頻調音, 所以人聲係佢強項, 如聽爵士樂係最合適, 當播交響樂時, 音效會推得較前.  但Y記會喺低音同高音度落功夫, 強項就係鋼琴聲同結他聲, 會感到每一吓鋼琴聲係好有質感, 播鋼琴聲係特別好聽, 當聽鋼琴協奏曲時, 個音場會撐得幾闊吓, 好似坐喺演奏廳嘅中心位咁樣. 我懷疑Y記係用鋼琴聲嚟調音.  金仔同Y記係兩種唔同性格, 各有長短處.  金仔低音無咁結實.  Y記弦樂唔夠耐聽, 金仔音場係推得較前,埋身啲.  Y記就挨後返啲, 音場闊啲.
報告完畢, 多謝收看.

評分

查看全部評分

急不及待连喇叭线都未接.来个大合照先//////
回復

Reference3 發表於 2021-3-29 15:45
急不及待连喇叭线都未接.来个大合照先//////

影完之後, 好少機會再合照喇. 所以咪影咗先囉.
回復

工作室都咁好地方
回復

A-S3200好机又有当年复古情怀
回復

ching .可以pm買入價格,thanks
回復

jjtiger 發表於 2021-3-29 16:31
工作室都咁好地方

張相係大廳, 工作房係相嘅後面, 因為好亂, 所以冇出到鏡.
回復

Reference3 發表於 2021-3-29 17:00
A-S3200好机又有当年复古情怀

係呀, 依家只有Yamaha肯出呢啲款, 其他好多機個版面, 已經好電子化.
回復

回復

ching推動力如何?
回復

推我對NS-5000係源源不絕, 要幾多有幾多, 基本上我試咗咁多首歌, 無論快慢歌或大棚交響樂, 都應付自如, 音量制未試過需要越過11點位. 我諗一般座地難佢唔到.

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2021-3-29 23:30
推我對NS-5000係源源不絕, 要幾多有幾多, 基本上我試咗咁多首歌, 無論快慢歌或大棚交響樂, 都應付自如,  ...

之前我用3200推HAILEY2.2爆到七彩.

一D都無腳軟.
回復

racewong 發表於 2021-3-31 18:09
之前我用3200推HAILEY2.2爆到七彩.

一D都無腳軟.

證明今次Y記, 係落咗好重料喺部機度, 唔講得笑.
回復

我覺得寫得好專業喎
回復

一休大師 發表於 2021-3-31 20:33
我覺得寫得好專業喎

小學雞文章, 見笑喇.
回復

一休大師 發表於 2021-3-31 20:33
我覺得寫得好專業喎

你都寫得好好.
回復

唔好客氣, 呢部機確係Y記誠意之作.
回復