新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 56965|回復: 454

[分享] mbl N31 N51 開箱+報告

2020年去完 美國英國, 今年2021, 又係時候番去 德國 行下!

評分

查看全部評分

初期報告終於出得啦

咁就先講下點解又會買mbl, 其實自己一直都好鍾意, 不過就真係緣份未到, 碰巧今次 自己用mcintosh+b&w 已經用咗一段時間, 而且亦都食滑咗, 係時候想換啲嘢玩, 原本係諗住走去玩SF/Burmester, 但係剛巧朋友仔就放對mbl 120出泥, 咁就真係整定啦, 咁點解會買咗喇叭先? 其實係因為屋企細, 如果真係食唔起, 就可以隨時走囉! 咁初初返嚟嗰陣時, 都真係幾大鑊, 低音係多到 想死,又booming, 咁就唯有出絕招, 重新擺位, 好彩畀我偷到一個位, 啲低音可以喺廚房走咗去, 但係 亦唯持到 兩邊音壓ok, 咁就可以開始認真玩下佢, 用ma9000 推佢嘅時候, 坦白講我覺得幾ok, 人聲仍然係好靚, 夠厚之餘亦有空氣感, 鋼琴粒粒靚, 樂器質感又好, 唯獨就只係爭咗mbl 嗰浸氣息, 因為我認識嘅m b l, 唔係咁樣個噃, 既然係咁, 我又點會放棄, 拿拿臨上網search下, 原來noble line 係有套新嘢, 樣靚身材正, 價錢亦都 唔算太貴, 咁就盲買一鋪, 一嘢跳進mbl世界, 鍾意咗咁多年, 今次真係忍唔到, 所以的確好期待!

嗯! 不其然, 會同之前嘅組合(mcintosh+b&w)作出比較嘅! 大概行咗廿零個鐘到啦 呢set mbl, 線材方面, 因為依家位置唔方便, 我揀咗一個一向好聲嘅組合畀佢用住先,就係sommer excelsior xlr加inakustik ls502, 電源線繼續用inakustik ac2502f, 咁就開始試聽!

首先, 就係擺咗小夜曲入去, 開聲個野, 真係好興奮, 呢個先至係mbl 嚟㗎嘛! 既活潑 高貴又華麗, 合曬河車! 咁就執下嘢順便runin下, 到第二日, 隨意地聽下啲pop人聲,hum...... 有啲平面, 亦都唔夠肉, 亦有啲乾, 亦唔夠埋身, 又冇咩感情, 咁一路試下其他, 去到jazz 人聲, 都係冇咩爵士味 , 簡單啲 就係麻麻地, 老麥配b&w 就真係做得好好多! 但係基於 我未作出調教, 可能都有誤差, 因為我好記得,ma9000推mbl120 嘅時候人聲都係好好嘅, 既然係咁我就試下其他先啦! 跟住聽下星球大戰同埋命運交響曲,waaaa! 一開聲個刻真係好想講粗口, 因為真係好撚犀利, 坦白講, 如果淨係計音場大細, 我以前805d3 都係做得非常之好,mbl120 做到嘅,805d3 一樣做到, 三角鈴一樣叮到入廚房, 但係個規模感mbl120 真係出得好犀利, 樂器好真實, 好有一比一個嘅感覺, 而且速度亦都非常之好, 不單止係極速, 就連0至100米 都係二點幾秒嗰種, 咁上落位自然做得好啦! 因為好夠電嗰種感覺, 所以都好紮實, 就算畫面好多嘢, 都係好宏偉, 分得好清楚! 加上一個非常厲害嘅衝擊力, 真係好正 好有感覺! 動態又係做得好好, 就連喺好細聲嘅時候, 都係好有動態, 亦都好有分析力 好幼細! 簡直係天生為交響樂而生嘅感覺!之後 拿拿林攞隻布蘭詩歌出嚟啦 , 都係好輕鬆咁樣去完成 ,不過到聽火鳥嘅時候, 本身會有一下好埋身嘅低頻, 佢仍然係做唔到, 咁即係之前都冇聽錯, 埋身嘢唔係佢強項! 咁古典方面, 鋼琴呀! 弦樂四重奏 嗰啲佢當然冇問題! 仲做得好靚添, 尤其是敲擊, 或者係 鋸嘢, 而且亦都冇咩甩漏, 完全係我要嘅原素, 我自己嘅要求 呢set mbl 都係有曬嘅, 就算喺廁所聽, 都會聽到出面好真實嘅感覺, 實在厲害! 呢對小書架, 畀我嘅感覺係打到佢去b&w 803 802 嘅嗰種感覺! 不過, 再聽下啲爵士鼓, 感覺上都係覺得 唔夠過癮, 所以全面性嚟講, 暫時我都係覺得b&w 做得好啲! 但係如果計交響樂,805d3 真係完全畀佢mbl120拋離, 我諗真係要攞802 出嚟先可以比較! 當然, 縱使係咁 我都係聽得好開心 玩得好過癮, 因為如果同以前一樣, 咁我又買嚟做咩呢?

咁初期報告暫時係咁多! 再出 應該會係runin 同 線材 調教咗之後了! 多謝收看

後記 : 據說mbl 係用wireworld 調教聲音嘅, 睇下幾時有貨畀我啦! 如果好快有貨, 咁下一次開箱 都係會好快

評分

查看全部評分

回復

恭喜大師,全套mbl

評分

查看全部評分

回復

B&w呢!?
回復

恭喜恭喜

評分

查看全部評分

回復

好難捉摸呀...

評分

查看全部評分

回復

去咗個好人家

評分

查看全部評分

回復

呢套西裝好貴麗, 恭喜哂.   

評分

查看全部評分

回復

恭喜大師又有新玩具
不過我就期侍你2022年去邊,
唔知會唔會去瑞士行番轉

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2021-3-31 19:33

多謝! 我今次盲買, 好大程度係因為個樣

評分

查看全部評分

回復

大師, 恭喜恭喜

評分

查看全部評分

回復

jjtiger 發表於 2021-3-31 20:26
恭喜大師又有新玩具
不過我就期侍你2022年去邊,
唔知會唔會去瑞士行番轉  ...

當然會啦! 我原本諗住去意大利, 點知機緣巧合, 就去咗德國, 人生短短, 梗係要周圍去下

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-3-31 20:36
當然會啦! 我原本諗住去意大利, 點知機緣巧合, 就去咗德國, 人生短短, 梗係要周圍去下
...

大師果然精明,之前對喇叭走得好,非常合適嘅時間
回復

banjo 發表於 2021-3-31 19:33

直情係有品味
下年如果我去瑞士,一定通知埋大師一齊去

評分

查看全部評分

回復

AWRY 發表於 2021-3-31 20:53
大師果然精明,之前對喇叭走得好,非常合適嘅時間

唉! 我係戇居, 唔係精明, 成日換嘢, 仲要買全新! 不過算啦! 玩得開心, 冇咩所謂啦

評分

查看全部評分

回復

是全套noble系列嗎?早10年左右,台灣mbl代理的太子爺自己間愛巢就用尼套嘢。

評分

查看全部評分

回復

MBL 好野來ar

評分

查看全部評分

回復

揸的士做特價?

評分

查看全部評分

回復

恭喜大師