新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2729|回復: 4

[黑膠系統] 遲來的聖誕鋼牙珍寶珠

話說上年十一月時小弟身痕上聲望中環 showroom 吹水順便睇下可否將使用中的古董FR-66S臂送回日本番新一吓。㸃知見到一支新的全不銹鋼版 珍寶珠 Ikeda IT-407SS 。金工令人眼前一亮。價錢比普通版貴了不少。好奇心下和 Edward 提起。㸃知萬惡的 Edward 竟然問我有冇趣試下。大佬呀,明知咁問更係知我死定啦。點算呢?心諗網上評論,比超普通版IT407,有不少人覺得FR-66 仍然係重臂中的皇者,而自己也覺得 FR-66 配光悅頭真係一絕。但日本廠家出一支比普通版貴一倍的不銹鋼版,定然有其絕活。於是抱著用心求真,我不入地獄誰入地獄的犧牲精神,就....中咗招囉。但俾咗訂後有事外遊,點知一去就四月先返港。回來馬上裝好新臂,再仔細聽聽...
不銹鋼版珍寶珠,有FR66 嘅氣勢,而 FR66 比較寬鬆,珍寶珠就對能量的處理更有紋理。两者均是光悅頭的絕配,而新臂更細緻,更高分析力,更定。FR 比較暖和,珍寶珠則中庸但更自然。要讓光悅石頭展現強勁動態,但同時又能分毫不失原有的迷人音色,這鋼牙珍寶珠更稱職。

使用低柔順度唱頭的兄弟姊妹們,真係要試下呢粒珍寶珠!

評分

查看全部評分

...
回復

you got it finally!!!!
回復

真係好靚。        
回復

多謝報料我上次去得一支臂,等我得閒去睇下先
回復