新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9123|回復: 47

[測試報告] 金嗓子前級C-3900簡單報告

版面冇乜大改變, 好方便偷運入境, 但如遇到細心嘅海關,  會發現左右兩個圓制嘅內圈, 鍍咗金色, 指示燈由上端移到下端.
C-3900 (1).JPG
C-3900 (2).JPG
C-3900 (3).JPG

以下報告, 係好個人主觀聽感, 各位Hiendy資深金仔玩家, 請高抬貴手, 唔啱聽唔好打咁大力.
呢個報告, 主要係C-3900同C-3850比較. 參考歌曲有交響曲’1812’, 劉雅麗-檳城艷, 見龍缷甲-五虎封將.
喺3年前, 購置人生第一套前後級金仔C-3850+P-7300, 駁好哂線開聲時, 當時心諗: 啲聲真係好正吓喎, 要再搵套可以超越佢, 應該唔係咁易, 實會有排聽, 唔使再諗換機喇.
點知到了今年, 得閒無事行咗上阿二度, 八吓有乜新嘢, 經過毒氣室, 聴到播緊小提琴, 好似係4重奏, 於是入去企咗陣, 發覺啲琴聲好幼細好生動, 琴聲同琴聲之間好有距離感, 望吓啲器材, 居然係金仔前後級, C-3900+A75, 雖然只係聽咗短短幾分鐘, 就知已經奶咗嘢中咗毒, 於是決定立即進行換機行動, 由C-3850升去C-3900.
聽咗3年嘅C-3850, 音質已經耳熟能詳, 所有嘢都係理所當然.  到換咗C-3900後第一次開聲, 播放聽開嘅樂曲, 即時感覺係大聲咗, 聽多咗好多弱音, 感覺整個演奏台大咗好多, 樂器之間嘅距離同定位, 比C-3850更加清晰, 拉得更開更闊.
之後煲咗兩個星期, 發覺啲音質更加進步突出, 而呢部前級厲害之處, 係音樂動態同密度有大幅度優化, 而且喺微動態方便, 係強化得最厲害, 令弱音明顯咗好多, 當播人聲時, 演唱者聲線細微變化, 都好容易聽到, 令到招牌華麗人聲, 更加突出, 更加活形活現, 就因為強化咗微動態關係, 襯托出樂器或人聲嘅線條, 更加立體, 加強咗樂器同樂器之間距離聽感. 就係因為動態強化咗, 平時C-3850聽開嘅音量, 都要喺C-3900調返低啲, 唔係對耳真係頂唔順. 播放時’五虎封將’, 音場比C-3850更加深, 更加大, 鼓聲好震撼好埋身. 播’1812’時, 配合P-7300, 一浪接一浪嘅氣勢撲面而嚟,  力量源源不絕一氣呵成, 盡顯C-3900強勁嘅操控力同身價.
由C-3800到C-3900, 已經去到第三代, 金仔可以不停咁超越自己, 實在佩服.  用10幾萬, 就可以擁有一部精湛金功, 華麗音質嘅前級, 實在物超所值.  講到咁好, 係唔係冇缺點呀? 當然唔係啦, 就係如果播啲錄音唔夠靚嘅軟件時, C-3900都會忠實地, 將瑕疵好突出咁俾埋你聽.  依家我又會諗吓, 過咗幾年後, 如果又出C-3950, 音質會提升到乜嘢景況?
報告完畢, 多謝收看.

評分

查看全部評分

回復

恭喜曬 賓師兄

評分

查看全部評分

回復

回復

發燒友最開心就係有新玩具, 從文字中已睇得出你有幾興奮
回復

依家既金仔真係已經係頂級中既頂級...

你用NS5000, 更能發揮金仔既魅力
回復

攻頂我唔再懷疑,見樓住追求、探求、要求就知HiFi路程漫長,
字裏行間已為下一站做好準備!C-3950 A80 上車。

評分

查看全部評分

回復

AudioAK 發表於 2021-4-11 10:52
攻頂我唔再懷疑,見樓住追求、探求、要求就知HiFi路程漫長,
字裏行間已為下一站做好準備!C-3950 A80 上車 ...

我估佢會隔兩代先換一次。
回復

racewong 發表於 2021-4-11 10:27
發燒友最開心就係有新玩具, 從文字中已睇得出你有幾興奮

自己喜歡嘅品牌, 有新機出, 而且音質仲係有突破, 聽到以前未曾聽到嘅好聲, 好難唔興趣.
再加上我主要嗜好, 係聽音樂, 當遇到一個套好工具嚟播放, 確係相得益彰.
而對NS-5000已經煲咗3年, 以經進入最佳狀態, 同套金仔真係好夾.

評分

查看全部評分

回復

AudioAK 發表於 2021-4-11 10:52
字裏行間已為下一站做好準備!C-3950 A80 上車 ...

不停咁對自己嘅嗜好, 去追求探索, 係人生嘅樂趣.
下一站係要買部高質啲嘅DAC同唱頭放大器.

評分

查看全部評分

回復

恭喜晒呀師兄,小弟喺陳列室聽過,真係非常之好!!

評分

查看全部評分

回復

P7300 就有針錶! 咁先係㗎嘛! 咁靚 ! 我真係唔明點解佢要class A 改咗個跳字錶 同埋能量bar, 呢樣嘢真係扣好多分

評分

查看全部評分

回復

banjo 發表於 2021-4-11 13:42
下一站係要買部高質啲嘅DAC同唱頭放大器. ...

係咪都係會考慮金仔??
回復

一休大師 發表於 2021-4-11 15:42
P7300 就有針錶! 咁先係㗎嘛! 咁靚 ! 我真係唔明點解佢要class A 改咗個跳字錶 同埋能量bar,  ...

一休兄金仔一定有大動作,我也祈盼金仔有新重量級AB類。
Esoteric 發佈 300 W 8ohms 63kg M1X
回復

banjo 發表於 2021-4-11 13:42
下一站係要買部高質啲嘅DAC同唱頭放大器. ...

恭喜Banjo兄搵到心愛玩具
小弟現在都籌備買部心愛嘅前級

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-4-11 15:42
P7300 就有針錶! 咁先係㗎嘛! 咁靚 ! 我真係唔明點解佢要class A 改咗個跳字錶 同埋能量bar,  ...

咁就要搵版主做嘢喇, 如有機會訪問金仔個老總, 問吓佢點解會A類後級, 要咁樣設計, 係唔係有特別意?
回復

jjtiger 發表於 2021-4-11 19:32
恭喜Banjo兄搵到心愛玩具
小弟現在都籌備買部心愛嘅前級

好呀, 等你分享好消息.
回復

AudioAK 發表於 2021-4-11 18:58
一休兄金仔一定有大動作,我也祈盼金仔有新重量級AB類。
Esoteric 發佈 300 W 8ohms 63kg M1X ...

今年係金嗓子50周年, 估計應該有幾部新型號推出. 我都想有部新旗艦AB類後, 嚟替換用緊嘅P-7300.
回復

racewong 發表於 2021-4-11 16:06
係咪都係會考慮金仔??

要睇今年金仔, 會唔會出部新解碼喇, 佢之前部旗艦DC-950行ess 9038pro晶片, 但連DSD512都解唔到, 有啲可惜. 我當然希望全套都係金仔啦, 最低限度係C-47+DC-47.
另一選擇係soulnote, 喺官網已經劇透咗, 會出D3, 而且今次條數碼產品線, 唔講得笑, 仲有X3同Z3. 如果可以E2+D3+Z3, 都係個唔錯嘅選擇. https://www.kcsr.co.jp/sn_next_products.html
回復

banjo 發表於 2021-4-11 22:28
要睇今年金仔, 會唔會出部新解碼喇, 佢之前部旗艦DC-950行ess 9038pro晶片, 但連DSD512都解唔到, 有啲可 ...

其實你有冇聽過soulnote 旗艦機? 其實之前我都在soulnote p3 及 c3900 間考慮! 最後在兩部都未聽過之下揀咗3900, 而家只係等待到貨!

評分

查看全部評分

回復