新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4184|回復: 14

[CAS] 玩開soundgenic想升級有咩music server介紹?

qnap hs 453最近幾有人氣,
想轉玩呢隻,會好聲過soundgenic?
有朋友玩開synology話好方便,
但我諗聲音唔會咁好,
始終不是音響專用nas,
又有無萬元內music serve介紹呢?
萬元內冇得ko soundgenic

評分

查看全部評分

回復

alluget說得對, 普通 NAS 係store data 用, store photos, video, 因為怕 HDD failure 而行 Raid

我從 Synology 2 bay NAS 轉用Soundgenic, 加一個 LPS, 一天光晒, 以往的 typical digital sound 变得 analog,   日本 Soundgenic 是專為 HiFi 而設計 hardware and software, Soundgenic 用的 music server 係 Twonky 8.5, 非常好聲, 我信 2萬都 KO 唔到

評分

查看全部評分

回復

如果樓主懂一點 Linux,一妨試下自己起個 music server,聽吓呢聲啱唔啱聽?
刀仔割大樹!! "DIY" Fanless Music File Serverhttps://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=136704

回復

PhantomGTR 發表於 2021-4-12 08:02
如果樓主懂一點 Linux,一妨試下自己起個 music server,聽吓呢聲啱唔啱聽?
https://www.hiendy ...

好複雜自己唔識攪
回復

CAS2012 發表於 2021-4-12 07:27
alluget說得對, 普通 NAS 係store data 用, store photos, video, 因為怕 HDD failure 而行 Raid

我從 Syn ...

如果要好過soundgenic的話會花好多錢。
不如花錢買d補品比我部soundgenic好過

評分

查看全部評分

回復

Get a Intel NUC to setup a ROON Server. Simple and Best.
回復

ahyuen888 發表於 2021-4-12 13:01
好複雜自己唔識攪

可惜,相對平宜很多,但很好很好聲。
回復

PhantomGTR 發表於 2021-4-12 13:40
可惜,相對平宜很多,但很好很好聲。

等我用d時間睇下你資料,學習一下先
回復

我就係由部 Naim core 轉咗 soundgenic, 袋返萬幾蚊而且仲反而 upgrade 咗!
乜都唔攪,直接加 dac 做 player 最好聲!都係嗰句,用 Nas 梗係多浸數碼聲。

評分

查看全部評分

回復

玩 Soundgenic 仲有一個驚喜,用一部BD player, Sony X800 , 將同軸輸出接入Wadia 2000 DAC, fidata apps 可以看到Sony X800 為 renderer, 簡單易用,可以 streaming soundgenic HDD 啲歌入Wadia DAC, 唔使什麼 streamer , Soundgenic 簡直超値

評分

查看全部評分

回復

CAS2012 發表於 2021-4-12 22:24
玩 Soundgenic 仲有一個驚喜,用一部BD player, Sony X800 , 將同軸輸出接入Wadia 2000 DAC, fidata apps  ...

試過用CDT入DAC 再錄入Soundgenic,但要補圖而放棄了
回復

C兄,用咩dac?聽緊pcm 換歌到dsdFile 有冇"啪"一聲情況?thx
回復

CAS2012 發表於 2021-4-12 22:24
玩 Soundgenic 仲有一個驚喜,用一部BD player, Sony X800 , 將同軸輸出接入Wadia 2000 DAC, fidata apps  ...

C兄,dac接soundgenic,聽緊pcm嗰陣換歌到dsdFile 有冇"啪"一聲情況?thx
回復

alluget 發表於 2021-4-14 04:09
C兄,dac接soundgenic,聽緊pcm嗰陣換歌到dsdFile 有冇"啪"一聲情況?thx

我用soundgenic 接駁 lumin u1,無拍一聲問題
回復