新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9259|回復: 28

[後級] 急不及待的KT170

KT170

KT170

過年前在綱上收到消息Tungsol會出新Power tube KT170, 於是立即打電話比Nelson查詢, 但當時話只有data sheet未有出售日期同價錢, 而一路都想將YSA300S的12支kt120轉做kt150, 在Nelson意見下都決比多少少時間等埋KT170而吾直接買KT150, 如是者到今個月頭再問Nelson,佢話已經出左價錢比KT150貴,但是可以接受, 訂左兩星期終於琴日到貨, 即時飛奔上去而且立即急不及待插上Nelson的demo機試一試先~~~先量度火數, 結果是和KT150一樣無大無少到, 不過聲音明顯比KT150好好多, 聲音無咁粗糙, 多左KT88, KT120的中頻厚潤, 但高低伸延又好過KT88同KT120, 而控制力更是KT150之上, 整體上今次KT170的開發明顯是針對改善KT150之前的缺點, 而且今次玻璃用料都比KT150好及厚, 這個外型及玻璃厚度改變亦改善了KT150的米高風效應, 所以係好值得買的, 我亦相信O黎梗會有一個KT150轉KT170的風潮

至於KT170價錢便不便公開, 因我要的是12支配對, 配對價錢較貴少許, 大家可直接聯絡Nelson查詢

評分

查看全部評分

正喎!你用的是 Nelson砌的機嗎?12支膽做幾多火 output?
真係一代更勝一代!之前出 KT120就是 KT88的改良版,然後出 KT150就將 KT120加強,到今天又有 KT170,
回復

上網一查就有參考價錢,無得收埋,吞吞吐吐話唔講得價錢,已經out 咗!

https://www.vivatubes.com/copy-of-new-tung-sol-kt150-vacuum-tube/
https://www.ebay.com/itm/Tung-So ... 3lC7CkaAopTEALw_wcB
回復

[quote][/quote]
好怕D人成日都話D價錢吾講得,一係就話要PM!
其實大家玩音響,都係想知大約價錢作為參考自己是否有能力升級或值吾值得升級啫!
大約講個價錢範圍,吾洗下下要問代理啦!!!

評分

查看全部評分

回復

網上見4支配對KT170約HK$3000
回復

樓主又唔似係商家...
我估樓主咁寫係唔想喪收"麻煩PM價錢"回帖...
帖內如果寫出嚟又會懷疑未必信佢係實價

好似Betta兄話寨, 上網一查價錢就出嚟.

我又覺得樓主分享幾好, 我都想知KT170究境得唔得
依家起碼知功率一樣, 聲比KT150更好

評分

查看全部評分

回復

玩KT不如玩石機啦。
回復

講開四極膽,我覺得kt88靚聲過kt150好多。中音有磁性好多, 選擇又多,tube rolling不知幾過癮。 kt120, kt150一咪個個低頻勁, 中高音似食蠟一樣, 好似石機咁嘅聲, 不如玩class A石機玩仲好!

評分

查看全部評分

回復

S6410 發表於 2021-4-14 10:24
講開四極膽,我覺得kt88靚聲過kt150好多。中音有磁性好多, 選擇又多,tube rolling不知幾過癮。 kt120, kt ...

完全同意,我用KR KT88 一比較KT150, 後者完全唔係個班同時馬上下架!
回復

betta 發表於 2021-4-13 22:49
上網一查就有參考價錢,無得收埋,吞吞吐吐話唔講得價錢,已經out 咗!

樓主係我朋友, 一個發燒友

佢本來只係WSA比我分享, 係我叫佢分享埋上HIENDY咋.

至於大家講既PM價錢, 都係唔想依度變質, 變左買賣區咋.

大家唔好誤會.

評分

查看全部評分

回復

betta 發表於 2021-4-14 10:37
完全同意,我用KR KT88 一比較KT150, 後者完全唔係個班同時馬上下架!

大哥, KR 既KT88唔係個個捨得玩呀.

評分

查看全部評分

回復

170比150好聲係有原因的, 從規格上, 170互道是14MA/V比150的12MA/V大, 意思上就是棚信號輸入控制屏電流能力較大, 這點對聲音影响很大(尤其高頻)
回復

betta 發表於 2021-4-14 10:37

咁玩 KR KT150 咪有機會 ko KR KT88咯!
KT88 燒幾對 KT150都仲玩得!長命太多喇!
回復

170好似吹脹咗嘅dum dum
回復

根據網上高嘅資訊,kt150壽命係3000小時,kt120 & kt88第二千小時, 只係多1000小時, 壽命唔會長好多啩?  可能kt170長命好多啦。
回復

S6410 發表於 2021-4-14 19:18
根據網上高嘅資訊,kt150壽命係3000小時,kt120 & kt88第二千小時, 只係多1000小時, 壽命唔會長好多啩?  ...

友人用部 KT150機日日聽咗6年仲好精神!我諗 KT88 冇乜可能,膽炒到貴不特止,個高峯好聲期亦太短。我最初對 KT120, 150冇咩好感,都係睇報導話除咗好力粗聲外,就沒其它,更不用說有音樂感,但點知用了Jadis JA80 KII後,對 KT150完全改觀!除音樂感外,俾到的那份流暢順滑,優美感與控制力也可是早代的 KT88 所不能媲美的!
回復

AS881 發表於 2021-4-15 15:29
友人用部 KT150機日日聽咗6年仲好精神!我諗 KT88 冇乜可能,膽炒到貴不特止,個高峯好聲期亦太短。我最 ...

Hello AS881,
Please try try KR KT150 !
http://www.soundofstrings.com.hk/brands/kr%20audio?product_id=512
回復

KT88 全新膽都唔係好貴啫。 JJ 同金獅都係三四百蚊一支啫, EH同曙光重平,Psvane 都係2800蚊一套。 以我經驗,日日聽,起碼聽到兩年多。 KT150貴一倍,聽到五六年正常呀!
回復

S6410 發表於 2021-4-15 17:40
KT88 全新膽都唔係好貴啫。 JJ 同金獅都係三四百蚊一支啫, EH同曙光重平,Psvane 都係2800蚊一套。 以我經 ...

賣價高低同壽命長短又好似無乜直接關係...
回復

Hungmo 發表於 2021-4-15 18:09
賣價高低同壽命長短又好似無乜直接關係...

係咯!即係話好似D舊金師 KT88 Quad set 咁,貴但又短明唔底玩者 咁玩得 KT88當然就要揾佢d強嘢
回復