新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6696|回復: 34

[分享] Biamp Octave V40se

Biamp 了 Octave V40se 推 Dali Epicon 2, 聽感上好有力量但細緻,從客,富有強列3d感!呢個 setting. 我的確好鐘意!
配對用了 Telefunken 6922, Mullard 12AX7,明天將前級再換支 Mullard 6922

評分

查看全部評分

師兄個神壇好壯觀

Octave 亦係小弟欣賞嘅品牌, 速度力量細緻都交到功課, 作風低調容易走漏眼。
回復

師兄個音樂器材排列真係真正全平衡,full balance 陣式,搬動器材好講功夫,請問合共有幾多件器材,後級有兩套,下一步會否換喇叭,玩bi- Amp.
回復

morechoices 發表於 2021-4-17 08:25
師兄個音樂器材排列真係真正全平衡,full balance 陣式,搬動器材好講功夫,請問合共有幾多件器材,後 ...

係呀!真係全平衡!因為我強迫症要左右對稱 一路砌上去時要考慮線嘅長度,器材高度,換線配撘方便程度,牛對器材有冇干擾等都幾花心機!不過 set好之後拔插走位就好容易,鐘意駁過個組合都好簡單了!呢度都有多套後級 /合併...
現在就係 Octave 2件 biamp 推 Dali, 的確好很正!之前錯配喇叭線能量過強,声音完全化不開,現在就有強大空間感,空氣感,細緻,氣勢無一缺少,好滿意
Octave 係個好易睇漏眼嘅牌子!手工聲音質數我都極欣賞!又唔同意好多人認為好石機冇膽味嘅感覺!較為像真嘅聲音亦唔會叫是否有冇膽味吧?!石機跟膽機分別最明顯係膽機 Harmonics 一定較豐富!而且通清爽快嘅器材亦一樣可以好有音樂感。不過最易走漏眼係呢件剛砌好嘅 nutude preamp, 只是2千幾嘅價錢可以有這個非常開揚透明沒有任何阻隔的聲音,夾在 Jadis 超級好聽!

評分

查看全部評分

回復

樓主,你的句子文法不通(Biamp 了 Octave V40se 推 Dali Epicon 2, 聽感上好有力量但細緻,從客,富有強列3d感!),難以理解,請修改一下吧﹗
你是否想講:聽感上好有力量,不但細緻,鬆容,而且還富有強烈的3D感。
回復

wonglong 發表於 2021-4-17 10:39
樓主,你的句子文法不通(Biamp 了 Octave V40se 推 Dali Epicon 2, 聽感上好有力量但細緻,從客,富有強列3 ...

小弟材疏學淺,文筆係有限公司,係咁上下啦
回復

AS881 發表於 2021-4-17 09:32
係呀!真係全平衡!因為我強迫症要左右對稱 一路砌上去時要考慮線嘅長度,器材高度,換線配撘方 ...

請問黑色墊機板係黑麻石還是??
回復

hifiendy 發表於 2021-4-17 11:35
請問黑色墊機板係黑麻石還是??

Ching, 是鋁合金板
回復

Biamp 成個場面真係撐得好開好闊,現在做的是 horizontal biamping, 真正做到全平衡,膽左右matching, 喇叭線形號,長度都對稱了!本來想試吓 Vertical biamping, 但 black box 得一個,現在是加在推低的那部 amp
回復

AS881 發表於 2021-4-17 11:48
Ching, 是鋁合金板

請問係訂造還是咩牌子有出?
回復

hifiendy 發表於 2021-4-17 12:19
請問係訂造還是咩牌子有出?

訂造的。底部做了3腳 /4腳 M6 螺絲孔,可換任何喜歡的墊
回復

你的电池可以用几耐?
回復

AS881 發表於 2021-4-17 12:25
訂造的。底部做了3腳 /4腳 M6 螺絲孔,可換任何喜歡的墊

邊抵得你咁多玩具
回復

racewong 發表於 2021-4-17 15:04
邊抵得你咁多玩具

我爛玩,冇計
回復

有錢玩的人大有其在,玩得着跟你一樣花甘多心思,
真係要給你一個like,尤其對着叠羅漢陣中一個藍眼元帥,
只有舉手完全投降。
回復

morechoices 發表於 2021-4-17 15:17
有錢玩的人大有其在,玩得着跟你一樣花甘多心思,
真係要給你一個like,尤其對着叠羅漢陣中一個藍眼元帥,
...

回復

AS881 發表於 2021-4-17 11:32
小弟材疏學淺,文筆係有限公司,係咁上下啦

玩得咁高質素的器材,點會"財疏"呀﹗ 我都想學師兄咁"財疏"呀﹗
回復

AS881 發表於 2021-4-17 09:32
係呀!真係全平衡!因為我強迫症要左右對稱 一路砌上去時要考慮線嘅長度,器材高度,換線配撘方 ...

非常認同 !octave 嗰啲 harmonic 真係好正! 果然識得欣賞
回復

一休大師 發表於 2021-4-18 03:36
非常認同 !octave 嗰啲 harmonic 真係好正! 果然識得欣賞

套 MBL 正嗎
回復

恭喜晒恭喜晒
回復