新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9635|回復: 17

[電源處理器] 線性電外的選擇

一般大家一看到器材是跟 switching 牛,第一時間就會換走做線性電,這個很正常。但如我般機器太密集空間有限,想 upgrade 但又不想太多"Box", 不防考慮這個IFI新推出的 I power elite! 在這之前已在用較廉價的 Ipower X, 確令我有無限驚喜,只是 $700港元的價錢對比在用3千多的 LPS 只是輸了一丁點,以價論声絕對超值!這次看到 IFI有推出更高級的電源處理,也一樣的體積小,100~240V電壓適用,更覺方便, 插在100V, 220/230V 電源牛上都無任歡迎,便二話不說買來試試!我不懂太多理論,所以從不抗距任何形式運作的機器,包括所有 Class A, AB, D 等都不存在任何偏見, 只要好聲就得!Switching 牛很差嗎?用了這個我又不認為是這樣!要2千多元的一隻 switching 看來很不可思議,但如果能達到理想效果的,又管它是何種方式工作呢?!
先試用在 Chord 的 Hugo TT2 上,效果如何?
第二天我便加多個在 Mscaler 上了,明白了嗎
利申:本人只是用家,不存在任何銷售利益,关于價格等方面請自行向代理及各經銷商查詢。

評分

查看全部評分

再來的第3隻便會落在我的新寵... Nutube preamp kit上了。
回復

师兄.又开新寵啦!
回復

Reference3 發表於 2021-4-23 09:34
师兄.又开新寵啦!

痕係好難止架
回復

好過ipower x幾多?
回復

都只能憑印象,係爭好遠,因為電壓唔同,用在機都唔同,冇辨法兩者同時比較,這件 I power elite, 已經插在電池盒了,背景都仲可以再黑d,背景再黑,聲音線條就更加玲瓏浮凸!
回復

會好過隻KECES
回復

Prince168 發表於 2021-4-23 13:29
p8好多用家comment good

我都係P8用家以價錢來講係幾好的又可以一出二,不過安培唔夠大好多大安培NAS 插入去會overload 我用緊Qnap HS-453DX-8G就overload 咗
回復

我P8 Keces 12V 比 modem, 19V比 router,  而呢兩隻是15V, 唔同電壓,冇法比較
回復

P8 係幾好呀!不個位置問題就唔想放多件 supply! 入面仲可玩 fuse添!
回復

Ching 請問I power elite 幾多錢?
回復

之前路過FB見你介紹,昨天去買了24V用在pi4+Hat,非常驚喜!
經英X介紹,也一併買GND Defender,放落streamer,效果也不錯!

評分

查看全部評分

回復

whamo 發表於 2021-4-24 18:19
之前路過FB見你介紹,昨天去買了24V用在pi4+Hat,非常驚喜!
經英X介紹,也一併買GND Defender,放落stream ...

恭喜
回復

已用了多天的 Ipower elite ,感覺真的很好!已在電池供電的低燥聲底下,估不到漆黑的背景下還可以再加寧靜!但是人就總是貪心的,心癢癢的情況下又走去升級吓,將原裝的插頭及線都再 upgrade 了,換成了加上邊就靚到邊嘅 Odin 線,結果就更係被自己毒死了啦!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2021-5-4 19:02
已用了多天的 Ipower elite ,感覺真的很好!已在電池供電的低燥聲底下,估不到漆黑的背景下還可以再加寧靜 ...

那間店做升級呢及收費幾多?

升級左就失去保養對嗎?
回復

請問喺邊處買 Odin 線?
回復

dennis88 發表於 2021-5-4 19:32
那間店做升級呢及收費幾多?

升級左就失去保養對嗎?

升級找誰做呢度好多人都知了!亦唔講得太多!雖然是線同插都換哂,但可以100%還原番原廠咁,所以冇咩問題!
回復

AS881 發表於 2021-5-4 19:02
已用了多天的 Ipower elite ,感覺真的很好!已在電池供電的低燥聲底下,估不到漆黑的背景下還可以再加寧靜 ...

入左隻24v餵EdgeRouter™ X SFP, 原裝黑雞PC, very good

評分

查看全部評分

回復