新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4061|回復: 9

[世界名錶] Zenith Defy Ceramic

未買過ceramic,平平地買隻Defy玩吓,
Zenith 機芯質素不須懷疑,今世代的Zenith比較創新,但不及以往的Zenith性價比高.
但QC真係好差,customer service 更差,發覺膠带上有爛(相信是制造時出問題)立即通知代理,首先話可保留舊的膠帶送多一條新膠帶,後来又通知需要交回有問題的膠带以一换一更换,
誠信己失,但PR更差.

回復

IMG_20210423_100114.jpg IMG_20210423_100047.jpg IMG_20210423_095830.jpg IMG_20210423_095727.jpg IMG_20210423_100453.jpg
回復

機芯造工不及二十多年前的Zenith 好,

評分

查看全部評分

回復

透底好正
回復

ceramic 應該有bracelet 款,好過膠帶
回復

koalakoala 發表於 2021-5-7 19:23
ceramic 應該有bracelet 款,好過膠帶

Zenith係冇嘅,但出咗隻carbon連carbon帶要十二萬,
Bugavi有隻九萬

評分

查看全部評分

回復

Bvlgari 係買咗gerald genta 廠後做呢欵, 所以都係食老本genta (AP royal oak designer) 八角設計,  AP 出ceramic 連帶就要五十幾個
回復

koalakoala 發表於 2021-6-9 16:10
Bvlgari 係買咗gerald genta 廠後做呢欵, 所以都係食老本genta (AP royal oak designer) 八角設計 ...

有外國網話好似唔關GG設計,話買GG之前己有0cT project,
AP Royal oak 就係GG 設計,但AP唔值咁嘅價似勞,唔會買唔值,PP更加唔值一隻改他廠芯膠带錶炒到3十幾,真係
以前VC 0versea 有geneva seal in house 芯有九折都叫抵,而家又炒到二十幾真係唔抵啦.
回復

據說GG 未賣盤前已開始做GG octo, 賣盤後改名叫bvgari octo

VC oversea 光面有人話好靚,又有人話cheap, 所以其他人做啞面ceramic 就更搶手

現時lange odysseus 好似越賣越貴喎
回復