新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7996|回復: 28

[前級] 想買平衡耳擴推HD800S

budget同comments睇下都係headamp gs-x mini最啱,但係香港冇代理,就咁online order ship過嚟好似好冒險

burson重有隻soloist 3x,但係宜家香港好似又係冇做burson了

國產有topping a90,鬼佬好似好推呢隻嘢

SPL Phonitor XE Headamp 好大舊,放房聽太阻位

香港宜家好似冇乜呢啲嘢買同試,周圍都係賣dap,定係我識搵

大家師兄介紹下
唔用返佢原牌子既耳擴? 感覺隻hd 800s唔易推!
回復

sumchung 發表於 2021-5-3 01:37
唔用返佢原牌子既耳擴? 感覺隻hd 800s唔易推!

可以考慮,但我想搵純amp多啲
回復

我都一樣.. 想搵個AMP 配800S
CHING 你要 石定胆 擴

胆擴,, 我就盲入左 Feliks Audio 既 Euforia , 等佢送貨
回復

師兄,我冇留意headfi 好耐,所以新機冇辦法俾到意見,但都俾小小分享。Headamp 同SPL我都有玩過,不過冇試過依兩個牌子玩balanced,Headamp d產品質數好高,我有部舊版GS-1用咗十幾年,聲低夠乾淨,完全冇底噪,推力足夠應付大部份耳筒,用到今日完全一個問題都冇,唯一麻煩係香港係一直冇代理,多年前我買嗰時資料仲小,所以訂貨時都幾冒險,加上佢個交貨期,真係要成日追先得。SPL 我以前都有用過,又係好耐以前嘅產品Phonitor,產品質數都有保證,係部機身太長…SPL推森海耳筒係幾好効果,不過推其他耳筒我個人覺得佢唔係太啱聲,音色太薄,所以最後放走咗。
有冇睇過Ray Samual?佢做d headphone amp都好手工,佢部Apache 我仲用緊,用佢玩K-1000 balanced夠哂力水。

回復

https://ifi-audio.com/products/pro-ican/

Balanced amplifier
Boasting a true differential balanced amplifier, the Pro iCAN will rock your headphones/speakers like no other.

Balanced equals exceptional quality – minimal interference and reduced crosstalk.

The sound is cleaner, deeper and more dynamic.
回復

用家推薦Moon 430Ha!聲底透明好力!個人用緊三個耳機.800s. UTOPIA,1266phi!但係要搵一條好的電源線!你上網查一查香港有好多地方有耳擴試!
回復

另外小弟曾經用過的Goldmund耳擴都係一個很好的選擇!佢陣味道真係好正!但係如果你想將耳機推至極限!線材和訊號源方面一定要下重本!
回復

唔該哂各位師兄,介紹嘅都係Hi-end 嘢,我睇睇下發現了singxer sa-1,代理有貨,就平平地就入咗手,so far so good
DAC 用緊ud-505加cg-10m,roon, hqplayer, 唔知換唔換holo audio泉2好
回復

cran 發表於 2021-5-4 10:39
唔該哂各位師兄,介紹嘅都係Hi-end 嘢,我睇睇下發現了singxer sa-1,代理有貨,就平平地就入咗手,so far  ...

我係泉2 ex-user ,見議mod 改泉2 level 3 會更加好聲。
回復

鬼佬又推呢隻嘢 :
RME AD-2 DAC fs,  about HK$7-8K.
回復

abc2015 發表於 2021-5-4 11:34
鬼佬又推呢隻嘢 :
RME AD-2 DAC fs,  about HK$7-8K.

我見過呢隻嘢,但個設計似俾錄音室用多過headfi友,chips係ak4493都幾舊,又彩色lcd又eq又耳擴,塞咁多嘢入去,啲聲係點真係有啲懷疑
回復

Studio 嘢一定唔會係天價,殺你一頸血!

For review:
https://www.audiosciencereview.c ... e-amp-review.13379/

佢大佬, AD/DA version, RME ADI-2 Pro FS R, 都唔太貴.
回復

shamus 發表於 2021-5-4 10:58
我係泉2 ex-user ,見議mod 改泉2 level 3 會更加好聲。

泉2冇哂lu(二手另計)
回復

keisano 發表於 2021-5-3 10:56
我都一樣.. 想搵個AMP 配800S
CHING 你要 石定胆 擴

唔係平衡喎
回復

Auris HP2-SF膽耳擴, 好夾HD800, 夾HD800S就無聽過了
回復

我有隻schiit jotunheim, 但同hd800s唔夾聲,出嚟啲聲薄、偏尖,而且細節唔夠
回復

Kinyu1234 發表於 2021-5-3 21:11
用家推薦Moon 430Ha!聲底透明好力!個人用緊三個耳機.800s. UTOPIA,1266phi!但係要搵一條好的電源線!你 ...

呢個應係好選擇,下次換機我會唸 thanks
回復

見你有提 Topping,可以考慮嚟我度試吓 Gustard X16,有興趣可以 PM 我
回復

Burson Conductor 3X 係最好之一. 小弟用過一段短時間, 之後賣咗.
唔係因為唔好, 而係佢嗰個headphone output輸出太厲害.
就算係用unbalanced output 嘅3 watt都已經好大聲. 靈敏度中上 IEM 係完全用唔到.
如果個 balanced output 6 watt, 耳筒又唔係太低靈敏度.
唔覺意開大咗個volume真係可以耳都聾埋.
直情係有點變態.
另外, 雖然Burson有個掣可以output減少
但係減少咗之後, 個聲音會平板咗好多
同埋冇咗high output 嗰陣時嘅較為豐富音色.
所以用呢部機一定係用high output.
另外如果一定要balanced output, 可以睇睇violectric.

回復