新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14110|回復: 62

[CD播放機] 請問大家 金仔E800配esoteric K03xd好定金仔DP570好?

大家好!第一次發帖,請多多指教!
           我想升級CD機,如題上面二部機邊部好?現有器材:Accuphase E800 後級、simaudio 260D CD機、Lumin X1、喇叭用Audiovector R3 attete
           鐘意esoteric 分析力強同可播MQA CD ,但金仔DP 570 又可以同E800一套喎,重有係咪會夾啲?因網上有人講esoteric 個XLR係5V輸出,金仔食唔到,又係咪真呢? 請大家多多指教!Thx!
金仔cd機我用過兩部,dp510 dp700, 雖然佢分析力唔係弱, 但係如果同 二嫂去比較, 二嫂的確係強過佢, 金仔cd機, 在於個音色, 例如鄧麗君 把聲好甜美 嗰種, 越高級analog 嘅感覺越好! 如果你成日換機, 買二嫂都係一個好選擇, 但係如果你想嘆 金仔嘅聲音, 西裝係最能夠表達! 呢度就要睇你自己取捨!

二嫂配金仔 都一樣有人用, 照計5v 我覺得問題不大, 反而係咪攞到最靚聲嗰個位, 先係問題, 咁如果係西裝, 匹配性一定係強, 呢樣嘢係冇辦法㗎! 我嘅睇法都係要取捨! 如果你本身都已經好鍾意E800, 咁西裝梗係靚仔好多, 視覺上 一定已經享受咗先, 咁就揀金仔cd機! 如果心裏面可能第時都會玩 其他牌子, 咁二嫂都係幾好嘅選擇, 由於二嫂都係好多人用, 所以自然好多組合可以聽下, 我聆聽嘅經驗 匹配唔同嘅組合, 從未發覺有問題!

呢個就係我嘅分享

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2021-5-13 20:25
金仔cd機我用過兩部,dp510 dp700, 雖然佢分析力唔係弱, 但係如果同 二嫂去比較, 二嫂的確係強過佢, 金 ...

多謝你的意見,其實我都咁覺得,esoteric 如果有貨又證實到個XLR係夾到金仔,其實應該試esoteric ,因其高分析力再加金仔的甜美應該係好啲,但金仔一套就一定穩陣,我聽過係ok收貨的,但欠驚喜,現在esoteric k03xd係冇貨,所以重可以念下。
回復

Esoteric K03XD 冇貨?唔係呀!
回復

想聽靚人聲, 肯定一套西裝係最好.
回復

不過我覺得E800 適合配啲厚聲啲嘅嘢, 可能dp750 先係一個好嘅選擇
回復

AS881 發表於 2021-5-14 07:15
Esoteric K03XD 冇貨?唔係呀!

我已等了快三個月,代理話22/5會到!這日子有煙冇
回復

banjo 發表於 2021-5-14 09:25
想聽靚人聲, 肯定一套西裝係最好.

一套西裝係最穩陣,但我聽過esoteric k03dx用esoteric f03a來推我對audiovector R3,啲聽好飄逸好通透,但人聲係冇金仔咁有味道,所以又想試吓esoteric 配金仔來推又會係點呢,但出面冇店輔有這組合,唔知有冇師兄聽過這組合會有乜感受?
回復

朋友也用金仔amp配二嫂sacd player and 10m clock

問朋友為不選金仔一套而選二嫂

二嫂活潑d生猛d還有二嫂日後可玩clock

當加左10m clock整體更上一層樓

沒有對錯每人要求不同,有人要四平八穩有人不要,唯有用家自己去決定
回復

Lumin has full support of USB output to recent Esoteric models including XD series.

For example, you can use Lumin X1 to play DSD256 file, then output to K-03XD.  DSD512 (upsampled from Roon) also works.  Likewise, MQA from Tidal can also be sent from Lumin to K-03XD for full MQA decoding.

If you use Accuphase DAC, Lumin USB output will be limited to DSD128 DoP only.

Lumin X1 outputs 6V rms.   K-03XD outputs 5V rms.  If you are having no problem with X1 XLR output, you won't have a problem with K-03XD, which will be 1.5dB lower in volume.
回復

一休大師 發表於 2021-5-13 20:25
金仔cd機我用過兩部,dp510 dp700, 雖然佢分析力唔係弱, 但係如果同 二嫂去比較, 二嫂的確係強過佢, 金 ...

二選一, 我都會揀金仔570

樓主買得E800, 代表左佢好鐘意金仔聲, 所以CDP方面, 當然係買番金仔, 一套西裝啦.
回復

wklie 發表於 2021-5-14 14:39
Lumin has full support of USB output to recent Esoteric models including XD series.

For example, yo ...

多謝指教!我都唔知原來lumin X1係6V輸出,咁esoteric 應該冇問題!
回復

racewong 發表於 2021-5-14 14:49
二選一, 我都會揀金仔570

樓主買得E800, 代表左佢好鐘意金仔聲, 所以CDP方面, 當然係買番金仔, 一套西裝 ...

就係咁先難選擇,一套係心目中係最正,但聽過esoteric 又好飄逸喎同又可以玩MQA CD,人真係貪心,又想要有啲飄逸感的高音,但又想要有金仔的甜美同音樂感⋯⋯
回復

mickylaw 發表於 2021-5-14 15:51
就係咁先難選擇,一套係心目中係最正,但聽過esoteric 又好飄逸喎同又可以玩MQA CD,人真係貪心,又想要 ...

DP750用家路過!我當初試完DP560!心痕試埋DP750!  我覺得dp750的分析力同音樂感音色平衡比dp-560好太多!有分析力得嚟又好有音樂感又唔似得下級機咁樣用(好聽的音染去代替分析力)
! 我覺得啲DP560的音染都幾重吓!相比之下dp750分析力好好多同埋啲嘢好淡定!只好乖乖畀錢買DP750!
回復

槍王話齋樓主買得E800, 代表左佢好鐘意金仔聲, 所以CDP方面, 當然係買番金仔, 一套西裝啦樓主!  不如試下DP750!唔會有錯!又可以順手試埋金仔部電處!
回復

順便一提!喺我自己套系統部DP750同Vertere HB電源線. Vertere HB XLR訊號線真係好夾㗎!
回復

其實樓主個心係咪飄左去esoteric度呢
回復

Kinyu1234 發表於 2021-5-14 21:25
DP750用家路過!我當初試完DP560!心痕試埋DP750!  我覺得dp750的分析力同音樂感音色平衡比dp-560好太多 ...

頂級金仔就是頂級貨, 日本仔品牌, 邊會死錯人
回復

Kinyu1234 發表於 2021-5-14 21:34
槍王話齋樓主買得E800, 代表左佢好鐘意金仔聲, 所以CDP方面, 當然係買番金仔, 一套西裝啦樓主!  不如試下D ...

DP750一定唔會有錯, 但多數都係錯左自己個銀包唔生性啫.
回復

mickylaw 發表於 2021-5-14 15:51
就係咁先難選擇,一套係心目中係最正,但聽過esoteric 又好飄逸喎同又可以玩MQA CD,人真係貪心,又想要 ...

睇黎你個心都真係偏向二嫂喎.
回復