新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mickylaw

[CD播放機] 請問大家 金仔E800配esoteric K03xd好定金仔DP570好?

andy3210 發表於 2021-5-20 13:55
一套西裝都吾得既話要搵代用, 金仔都好無FACE.

咁又唔好咁講, 音響既野, 真係百貨百客.
回復

早幾日去旺角試DP750,果然係分析力同人聲兩者兼得,係比DP570高幾個層次,但問完旺角報價折實後都比銅鑼灣貴好多,真係買唔落手,結果打電話比銅鑼灣店問下可否訂,我同佢講話代理有貨喎,咁佢即刻打比代理,但代理話貨已經比其他人訂正哂,只可以訂下一批貨,咁我今日去落訂,要等2至3個月左右,照訂!又唔係太等用,平咁多等一下都值得,跟著別外一個sales過嚟同我講月尾會返esoteric k03xd,到時call我落去聽下,我話上次咪試左囉,佢話裏面個部係k03x之麻,只是上代,我即時O咀,跟著佢話到左比我試完後可再選擇要邊部!咁即係又重新再嚟揀過!
回復

mickylaw 發表於 2021-5-21 18:46
早幾日去旺角試DP750,果然係分析力同人聲兩者兼得,係比DP570高幾個層次,但問完旺角報價折實後都比銅鑼灣 ...

如果係K03x, 就係上兩代機,應該爭好遠,以前不嬲對二嫂冇乜好感(唔啱聽),直至呢一代嘅用 Discrete DAC,棄用akm , 真係令人眼前一亮,但係有機會應該要試埋K01xd
回復

gary9413 發表於 2021-5-21 21:25
如果係K03x, 就係上兩代機,應該爭好遠,以前不嬲對二嫂冇乜好感(唔啱聽),直至呢一代嘅用 Discrete DA ...

K01xd真係超出預算,我預10萬內,開頭念住5至6萬左右,點知玩大左,中毒越來越深,只好加碼解毒,再加自己都覺得太貴,比老虎知就即死。
回復

mickylaw 發表於 2021-5-21 18:46
早幾日去旺角試DP750,果然係分析力同人聲兩者兼得,係比DP570高幾個層次,但問完旺角報價折實後都比銅鑼灣 ...

Esoteric 以為今日到貨,打去代理諗住清埋尾數,
世事無常、機也無嘗要等到月尾 ( 最新消息)
全球音樂工廠做唔切
回復

FET 發表於 2021-5-22 10:53
Esoteric 以為今日到貨,打去代理諗住清埋尾數,
世事無常、機也無嘗要等到月尾 ( 最新消息)
全球音樂 ...

好似話全球晶片荒,影響好大,所有要用晶片的產品都係唔夠貨交。
回復

今日剛剛試咗k03xd配金仔E800,真係比上代k03xs差好遠,柔和圓滑左,音樂感好返好多,但又好高分析力,同Dp750比,佢分析力層次同立體感好好多,但人聲同音樂感係冇金仔咁好咁甜,但都唔差了,最後決定即時訂K03xd,因為我覺得人聲厚簿同音樂感重可以用線材同其他嘢來較聲,但高分析力就真係幾難較到出來,重有今日試個部係全新拆盒未煲過,所以最後都係即訂k03xd,下個月尾左右到。

評分

查看全部評分

回復

mickylaw 發表於 2021-5-28 15:03
今日剛剛試咗k03xd配金仔E800,真係比上代k03xs差好遠,柔和圓滑左,音樂感好返好多,但又好高分析力,同Dp ...

師兄你的報告正正係我所要的
四個月前我冇機會試音(展示機都賣埋)純粹轉口味,前套用DP 720 ,
訂購四個月 終於下星期一 送貨到屋企。
回復

mickylaw 發表於 2021-5-28 15:03
今日剛剛試咗k03xd配金仔E800,真係比上代k03xs差好遠,柔和圓滑左,音樂感好返好多,但又好高分析力,同Dp ...

師兄恭喜晒! 加埋鐘佢嘅實力會更上一層樓!
回復

FET 發表於 2021-5-28 15:56
師兄你的報告正正係我所要的
四個月前我冇機會試音(展示機都賣埋)純粹轉口味,前套用DP 720  ...

其實全金仔聽人聲係最甜美,但唔夠全面,esoteric 配金仔係比較全面,不竟我不會只聽人聲,呢代Esoteric 係比較全面平均。
回復

Accuphase DP-1000 is coming

accuphase dp-1000.PNG

評分

查看全部評分

回復

gary9413 發表於 2021-5-28 20:07
師兄恭喜晒! 加埋鐘佢嘅實力會更上一層樓!

等機到左聽一排先,煲下佢下一步再念加鐘,現在要念下用乜嘢XLR,2萬元內有乜好線啱用?
回復

SimpleLife 發表於 2021-5-28 22:33

師兄!係分體機?
回復

恭喜師兄,精彩報告,峰迴路轉,有錢多好
回復

mickylaw 發表於 2021-5-28 22:38
師兄!係分體機?

未知 ! 等待.......................
回復

mickylaw 發表於 2021-5-28 22:38
師兄!係分體機?

分體機! dp-1000 係 sacd transport, dc-1000 係 dac , 分別 replace dp-950 及 dc-950
回復

SimpleLife 發表於 2021-5-28 22:33

正呀師兄
回復

gary9413 發表於 2021-5-30 11:54
分體機! dp-1000 係 sacd transport, dc-1000 係 dac , 分別 replace dp-950 及 dc-950

呢部金仔頂級版!2部一套估計起碼要20萬以上,正呀!
回復

師兄,明智決定..
我都放棄左金仔source..
想玩下其他..
回復

OH Shit  終於等到佢出1000了...
回復