新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10330|回復: 25

[CD播放機] 最終的選擇 AUDIO NOTE CD 5.1X

一件過的CD 機, 市場上真的不多, 考慮了一段時間, 最後選了這部AUDIO NOTE CD 5.1X.
論外觀, 其貌不揚, 真的無乜吸引力, 一貫AUDIO NOTE 平平無奇的外殼, 但AUDIO NOTE 就是一間我行我素的廠家, 多年來都是這款機箱.  
在朋友家聽過幾次CD 4.1X, 聲音好舒服, 可以說是用來嘆世界的, 有分析力得來又好有音樂味, 正因如此, 今次入手CD 5.1X. 廠方把它定價為32萬的單體機, 好老實, 正常反應, 值唔值這個價呀?
沒有SACD, 不能CAS, 只是普通一部CD 機, 但當你聽過之後, 你會覺得在今時今日乜都貴的音響市場上, 這銀碼好似又買唔到比它更好聲的喎, 其他幾大名牌, 加鐘是例行公事, 又幾萬, 再鐘線電源線,
計計數, 遠超過CD 5.1X的賣價, 這都是我買入它的原因.
今日新機開聲, 因為1.5M米的UD電源線不夠長, 只用條普通的電線試試部機是否正常, 信號線是VERTERE PULSE R, 唱了幾首歌, 感覺好好, 但問題來了, 我的AF1是否要收皮, CD的音場比LP 還要大, 更有層次. 下星期會叫朋友拿 SOOTTO的 PC 及IC 來聽聽.

評分

查看全部評分

32萬。  
回復

恭喜dick爺
回復

有錢真係好!
回復

仲勁過AF1播黑膠! 真係好難想像

接楼上有大把钱真好!
回復

正呀!
回復

音响技术.其中有 468期 Lee388介绍AUDIO NOTE CD 5.1X 整编文章我细心睇完,讲道最有模拟味的CD之一
回復

Audio Note 真係好野, AD1865都仲可以搵到貨做生產, 有analog味, 呢粒IC居功不少
回復

嘩, 細TEC你竟然話部CD5.1X 贏左你部AF1??

回復

shooter 發表於 2021-5-25 11:25
Audio Note 真係好野, AD1865都仲可以搵到貨做生產, 有analog味, 呢粒IC居功不少 ...

我覺得把幾十蚊嘅芯片做成幾十萬嘅產品才是真功夫。

回復

C hing, Congratulations !!
回復

uglymask 發表於 2021-5-24 23:30
仲勁過AF1播黑膠! 真係好難想像

接楼上有大把钱真好!

師兄, 32萬只是定價, 我相信二手的CH C1.1應該比AN CD5.1X 還要貴.
回復

謝分享,恭喜曬
回復

無比較無傷害, 早前在朋友家聽了兩部PHONO 及不同的臂頭, AB 比較下, 先發現原來自己使用多年的GRYPHON PHONO 及MY SONIC LAB SIGNATURE PLATINUM是有D 過時, 聲音不夠明快, 生動, 音場收細了少許, 分析力明顯不及KONDO IOM.
在我家, 黑膠系統雖然用上大家都覺得應該是會好好聲的空軍一號,音色上我都覺得是可以,  但場面真的攪極都不太理想, 今次AN 5.1X 的出現, 或者是時候要更新下唱放及唱頭了。

評分

查看全部評分

回復

細tec 發表於 2021-5-25 18:39
無比較無傷害, 早前在朋友家聽了兩部PHONO 及不同的臂頭, AB 比較下, 先發現原來自己使用多年的GRYPHON ...

細tec師兄, 下次更新唱放可以考慮吓呢隻(P1 mono + X1),應該殺低 99% 嘅數碼器材(不論價錢)

評分

查看全部評分

回復

細tec 發表於 2021-5-25 18:39
無比較無傷害, 早前在朋友家聽了兩部PHONO 及不同的臂頭, AB 比較下, 先發現原來自己使用多年的GRYPHON ...

細tec兄io-m要配埋隻銀牛先發揮到十成功力,因為佢輸出太細得0.12mv,一般mc phono都會有唔夠gain既情況出現
回復

Simcity 發表於 2021-5-25 20:46
細tec師兄, 下次更新唱放可以考慮吓呢隻(P1 mono + X1),應該殺低 99% 嘅數碼器材(不論價錢)
...

大師兄P1當然好,但價錢都好好 ,仲要mono,真係非一般平民百姓玩得到
回復

howin 發表於 2021-5-26 12:06
大師兄P1當然好,但價錢都好好 ,仲要mono,真係非一般平民百姓玩得到  ...

Howin 師兄,嚟緊可以嚟聽吓呢個新組合啊 (L1 + M1 mono)
回復

Simcity 發表於 2021-5-26 20:46
Howin 師兄,嚟緊可以嚟聽吓呢個新組合啊 (L1 + M1 mono)

新喇叭未到?
回復

Simcity 發表於 2021-5-25 20:46
...

P1 mono + X1
Simcity 兄, 實在是太強了.
回復