新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12849|回復: 83

[後級] ACCUPHASE 前、後級問題

各位CHING , 小弟用緊ATC SCM 7
諗緊UPGRADE AMP同PRE AMP
想請問下UPGRADE 做金仔 C2150 P4500定貴豐DIABLO 300好D?
聽開ROCK AND ROLL 、 歐美 POP同電影配樂多
同埋如果我就咁UP E480係SCM 7 上面又會唔會同另外2SET野差唔多?
謝謝
師兄, 如果你係聽開ROCK AND ROLL 、 歐美 POP同電影配樂多, 咁我建議你買番美國機會比較好D.

如果想玩前後級, 可以試下ARC前+BRYSTON後.
回復

racewong 發表於 2021-5-31 17:07
師兄, 如果你係聽開ROCK AND ROLL 、 歐美 POP同電影配樂多, 咁我建議你買番美國機會比較好D.

如果想玩前 ...

多謝師兄。小弟講漏左,最近聽緊日本歌,都重人聲,如果10萬左右有咩好推薦?
回復

aman107 發表於 2021-5-31 17:13
多謝師兄。小弟講漏左,最近聽緊日本歌,都重人聲,如果10萬左右有咩好推薦? ...

Soulution 330 合併機.

瑞士頂級HIEND品牌

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=135582

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=117874

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=108990
回復

racewong 發表於 2021-5-31 17:25
Soulution 330 合併機.

瑞士頂級HIEND品牌

我都有諗過呢部 但係PURE CLASS A 會唔會唔岩播搖滾 同埋會唔會分開番前後好D 謝謝
回復

aman107 發表於 2021-5-31 17:33
我都有諗過呢部 但係PURE CLASS A 會唔會唔岩播搖滾 同埋會唔會分開番前後好D 謝謝 ...

留番D錢買線材好過啦.

前後級又要買多條電線, 又要買多對XLR

依家好興番返一部有質素既合併機.  

SOULUTION強項爽, 快, 清, 動態超強, 只要你聽過, 就無得返轉頭了.
回復

racewong 發表於 2021-5-31 17:41
留番D錢買線材好過啦.

前後級又要買多條電線, 又要買多對XLR

都岩 但呢部野具體到底幾錢
回復

aman107 發表於 2021-5-31 17:50
都岩 但呢部野具體到底幾錢

12萬左右
回復

如果10萬樓下有冇推薦?
回復

回復

聽rock/ pop 諗下burmester
回復

聽 rock / pop 買返美國品牌啦 ,肥Dan 合併無得輸
回復

With around 100K budget, you can try
  • Soulution 330
  • Dan D'Agostino Progression Integrated Amplifier
  • Dartzeel 8550
  • McIntosh MA12000

Good Accuphase Pre+Power are not cheap !!
回復

SimpleLife 發表於 2021-6-1 01:46
With around 100K budget, you can try

• 我朋友有二月買了McIntosh MA12000,人聲,樂器分隔度,聲音厚度好夠,好聲。
    回復

聽正常嘢! 梗係揀返啲正常嘅機種! 我個人推薦BRYSTON
    回復

macm 發表於 2021-6-1 10:05
    我朋友有二月買了McIntosh MA12000,人聲,樂器分隔度,聲音厚度好夠,好聲。 ...

巴打你朋友推咩喇叭 我驚MA12000 D聲太MUDDY
    回復

一休大師 發表於 2021-6-1 10:29
    聽正常嘢! 梗係揀返啲正常嘅機種! 我個人推薦BRYSTON

部野有咩好
    回復

SimpleLife 發表於 2021-6-1 01:46

• 我應該MA12000 同金仔入門C2150+P4500 二選一
    或者係金仔E-480另外買多部VEGA G2.1 換左家下個DAC
    回復

aman107 發表於 2021-6-1 19:44
    我應該MA12000 同金仔入門C2150+P4500 二選一
    或者係金仔E-480另外買多部VEGA G2.1 換左家下個DAC ...

我估你會揀金仔, 因為MA12000係行膽, 聲較暖, 爆起勁嘢時, 冇咁爽.
    回復

一休大師 發表於 2021-6-1 10:29

ARC + BRYSTON

回復