新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8345|回復: 23

[分享] 冷氣機一定要夠靜

最近換了廳的冷氣,發覺新機比舊機靜好多,聽音樂時唔覺有冷氣聲,同冬季聽嘢差不多。

未開機前,先量度背境噪音。
開冷氣後,噪音只加了 0.5dB。
舊機的噪音明顯比較大。
咁靜主要係新機有 QUIET 靜音模式,用了是非常靜。
下次換冷氣最緊要留意有無 QUIET 功能,分別可以好大。

評分

查看全部評分

我都換了大金同款,確是非常零靜!
回復

玩得hifi一定要分體機&最好有寧靜mode, 開一格風都要夠涼.
窗口機一開機, 基本上唔洗聽歌....
回復

對對對! 我自己都搞咗部 三菱霧峰
回復

我用HITACHI,最細風時用噪音表測量環境噪音為35-40dB
睡房用Panasonic,noise則是35-38dB
回復

呀! 既然師兄講開冷氣機! 我又可以分享一啲嘢!

分體冷氣 係人都知道正㗎啦! 又寧靜! 但係對於一啲唔能夠裝分體冷氣嘅發燒友 咁又點算呢? 最近我自己 房換咗部 窗口式冷暖變頻, 其實都好静㗎! 比以前嗰部真係寧靜咗好多! 搞到隻老虎乸 成日唔記得熄冷氣, 因為静得滯! 咁對於唔能夠裝分體冷氣嘅發燒友, 呢個方案都可以考慮下, 我自己個人嚟講真係覺得好好, 瞓覺嗰陣時都好舒服
回復

我就Pan記, 都有quiet mode
PAN RC.jpg
回復

Quiet mode 有時唔夠涼。
回復

唔知窗口機在機身與支架中放啲 hifi 腳會唔會靜啲呢?例如 CMS

評分

查看全部評分

回復

我都係上星期換咗,效果係好但唔係幾開心
回復

edo 發表於 2021-6-11 22:17

點解呀? 係咪畀啲師傅激親你呀?
回復

MatthewC 發表於 2021-6-11 21:20
唔知窗口機在機身與支架中放啲 hifi 腳會唔會靜啲呢?例如 CMS

唔駛下下都CMS掛
回復

edo 發表於 2021-6-11 22:17

我唔鐘意PAN記.

我都係鐘意大金.
回復

一休大師 發表於 2021-6-11 22:22
點解呀? 係咪畀啲師傅激親你呀?

就係裝完後試機出問題,用remote全無反應但remote有display,但試過幾個remote都係咁
之後師傅上來檢查話係接收板壞咗要更換,真黑仔!
回復

我做冷氣嘅,坦白講只要係日本仔牌子用變頻機就一定比較靜,當然分體機又會靜過窗口機,個果 Quite 模式,其實降低咗部機50%效益但係一樣用咁多電所以咪 Quite 囉,如果係變頻分體,開唔開呢個模式其實分別唔大

評分

查看全部評分

回復

AWRY 發表於 2021-6-13 20:44
我做冷氣嘅,坦白講只要係日本仔牌子用變頻機就一定比較靜,當然分體機又會靜過窗口機,個果 Quite 模式, ...

多謝告知
回復

其實唔好神化咗「靜」,我用變頻分體用咗六七年,想行得最靜溫度長期行23~24度最理想,其實運作仍然係有一定聲音例如風聲,都係果句冇比較冇傷害,但變頻冷氣真係OK
回復

AWRY 發表於 2021-6-13 21:52
其實唔好神化咗「靜」,我用變頻分體用咗六七年,想行得最靜溫度長期行23~24度最理想,其實運作仍然係有 ...

我自己依家用嗰部三菱霧峰, 其實佢都係冇靜音模式, 但係佢開一格風 係真係完全冇聲, 注意唔係寧靜咁簡單, 係真係完全冇聲! 感覺當然係正! 但係如果真係出面好熱嗰陣時, 係真係維持唔到22度嗰個溫度, 只可以24 25度, 出面好熱嗰陣時, 如果聽歌, 起碼都要三格風, 即係佢認為嘅中等風速, 但係你就會聽到風聲! 所以真係有取捨, 不過我自己係怕熱嘅, 可能其他人就會ok
回復

AWRY 發表於 2021-6-13 21:52
其實唔好神化咗「靜」,我用變頻分體用咗六七年,想行得最靜溫度長期行23~24度最理想,其實運作仍然係有 ...

同意!我部都沒有quiet mode,覺得這個功能用不用差唔多。
回復

講吓笑啫,但又唔知有冇師兄研究過冷氣機有冇得摩吓佢等佢靜啲?其實啲嘈音是否來自風聲,扇葉同震動?呢啲有冇辦法可以做得更静?唔知會唔會有補品俾冷氣機呢?
回復