新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20876|回復: 31

[線材] 第二套西裝

玩機第一,不理對錯,過程享受就好!
說回上次Gotham線材全用上之後,的確,聽感上是舒服,但不到兩個月我已經逐一把手上的「名牌」缐換回去,怎樣説呢!在再深層聆聽下,感覺出嚟嘅細緻位,似乎Gotham係俾唔到我。另外,「名牌」所獨有嘅「味精」又真係好難抵抗。我只能説,Gotham的C/P值確實高。
個人玩缐從來不考慮什麼性價比高低,只要在自己能力範圍內買到自己認為最好就可以,理它只表現好少少,「贏」就是贏,沒得説。
方向依然是一套西裝線材,今次我就選了我非常喜歡的品牌,Transparent cable……

( 中間也嘗試了一下其他品牌,如Crystal cable,以我現時相對理性嘅器材組合來講,似乎銅缐會比較適合… )

評分

查看全部評分

Transparent power cable 有什麼好推介? ! 我想畀電源處理器用!
回復

一休大師 發表於 2021-6-13 13:25
Transparent power cable 有什麼好推介? ! 我想畀電源處理器用!

大師您好!
到現在為止,Transparent電源線我只入了三條,分別用在network player、解碼及前級上,還沒試到後級。對應大電流器材是否適合
要再睇睇。

但如果是萬多元預算又喜歡Transparent cable,一定選XL。最近Transparent出了第六代,上代G5餘貨代理有特價,我就是在特價時購入的,不知現在是否在特價,可以問下。
回復

Gotham我也覺得沒有Sommer及Koltz聲音好。C/P值還是杜蘭銀最高,純個人意見。

回復

大哥, TRANSPARENT當然係正啦

你係咪先入手最抵玩既PC??
回復

dekiller 發表於 2021-6-13 14:26
Gotham我也覺得沒有Sommer及Koltz聲音好。C/P值還是杜蘭銀最高,純個人意見。

...

師兄其實杜蘭銀係咩來?
個名讀起上嚟又幾好聽喎。
回復

定好Transparent缐材目標價位後(除了喇叭線)。已換入次序如下:
XL PC解碼
Ref IC 前去後
XL PC network player
XL PC 前級
Ref XL digital 入解碼
Ref IC 解碼去前
當中變化我會這樣形容,就有如重新設計過你屋企嘅色調燈光一樣,整體音樂氣氛、質感,越換入越迷人!
師兄你如果真喜歡某品牌缐材,或許就應該或最起碼,一套西裝去盡一次。可能這樣你才真正了解其實你,是否真的喜歡。

現時不算排蘇就只剩後級電源線及喇叭缐未到位。
當中最令我掙扎還是喇叭線,一般來説喇叭線在系統裏是最長線材,所以價錢相對亦會比較高。在代理比較過Reference同對下一級喇叭缐,沒得說,同門師姐妹比拼,在空氣感、分析力、音場深闊度、音樂感染力都贏,贏不少!真係唔知點算好,掙扎……

評分

查看全部評分

回復

TChan 發表於 2021-6-13 17:51
師兄其實杜蘭銀係咩來?
個名讀起上嚟又幾好聽喎。

https://duelundaudio.com/

比Audionote更加昂貴的Hi End零件制造商。一粒電容可以過萬。

回復

dekiller 發表於 2021-6-13 18:31
https://duelundaudio.com/

比Audionote更加昂貴的Hi End零件制造商。

幾吸引!要了解下。似乎香港沒有正式代理。
回復

在沒決定好喇叭線之前,我就咁玩,想不到效果都可以喎!
還是原用一對Gotham喇叭缐,今次不bi-wire了,改為single wire加一對比較高班jumpers,我選了Audio Note SOGON II LX96 jumpers,就當自己用緊SOGON喇叭線

評分

查看全部評分

回復

如果説到要配一條Transparent PC給後級,之前與代理也聊過,
他們建議後級用Opus PC比較合適,這樣一來原本打算入XL PC嘅念頭又有點猶豫了。
回復

TChan 發表於 2021-6-14 11:36
如果説到要配一條Transparent PC給後級,之前與代理也聊過,
他們建議後級用Opus PC比較合適,這樣一來原本 ...

喇叭線一定要reference起步, 無得偷雞呀

好似朱兄就剛買入條XL喇叭線, 用得好鬼開心.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2021-6-14 11:39
喇叭線一定要reference起步, 無得偷雞呀

好似朱兄就剛買入條XL喇叭線, 用得好鬼開心.

聽過之後絕對同意呀。不過對喇叭線真係唔平
回復

TChan 發表於 2021-6-14 12:22
聽過之後絕對同意呀。不過對喇叭線真係唔平

喇叭線係最重要喎.
回復

TChan 發表於 2021-6-13 18:42
幾吸引!要了解下。似乎香港沒有正式代理。

Duelund 國內代理 是小皇電子,他們在華強北有實體店的

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=574825116450

加拿大網站現有60% discount
https://www.partsconnexion.com/duelund-hook-up-wire.html
回復

抱點解刪唔到圖片???
回復

hksarac 發表於 2021-6-14 15:21
Duelund 國內代理 是小皇電子,他們在華強北有實體店的

是這樣計嗎?
以四折後US$39.95計,
如果要做一對八呎喇叭缐,等於要4條8呎共32呎缐,缐材就差不多一萬港元。
回復

TChan 發表於 2021-6-13 17:54
定好Transparent缐材目標價位後(除了喇叭線)。已換入次序如下:
XL PC解碼
Ref IC 前去後

必入Transparent 喇叭線 Ref已經好正,XL或燒鴨更上一層
回復

hksarac 發表於 2021-6-14 15:21

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5- ...

嘩!好銀抵呀。先多謝師兄告知
回復

TChan 發表於 2021-6-14 17:51
是這樣計嗎?
以四折後US$39.95計,
如果要做一對八呎喇叭缐,等於要4條8呎共32呎缐,缐材就差不多一萬港 ...

除非你只推中高,否則最少打孖起。規格是6x0.4mm。不過真係好抵玩。
回復